Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

Δεσμεύσεις - σοκ για συντάξεις, μισθούς και φόρους!

Ο κ. Παπακωνσταντίνου διαβεβαίωσε τον επίτροπο Χ. Αλμούνια ότι θα προχωρήσει στην εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών.
Μέτρα-φωτιά για τους εργαζομένους στο δημόσιο, τα οποία προβλέπουν αυξήσεις ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, κατάργηση φοροαπαλλαγών και της αυτοτελούς φορολόγησης καθώς και περιορισμούς στις δαπάνες για μισθούς και προσλήψεις υποσχέθηκε η κυβέρνηση στο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην Κομισιόν, προκειμένου να εξασφαλίσει την πολυπόθητη παράταση του χρονικού περιθωρίου για την αποκλιμάκωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.
Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου έφτασε στο σημείο να δεσμευτεί στον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης την άμεση… διευθέτηση του θέματος της εξίσωσης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης αντρών και γυναικών στο δημόσιο, για το οποίο η ίδια η Κομισιόν μας παρέπεμψε στο Ευρωδικαστήριο.

Η… διευθέτηση που υποσχέθηκε ο υπουργός θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθεί κατά 5 έως και 17 έτη το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για περίπου 120.000 εργαζόμενες, οι οποίες διορίστηκαν στο δημόσιο από την 1η-1-1983 μέχρι την 31η-12-1992.
Πέραν της υπόσχεσης να προχωρήσει στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών δημοσίων υπαλλήλων, ο κ. Παπακωνσταντίνου διαβεβαίωσε το συμβούλιο των υπουργών και τον κ. Αλμούνια για μία γενικότερη παρέμβαση στο ασφαλιστικό, για την απελευθέρωση όλων των κλειστών επαγγελμάτων και για τη ριζική αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, με την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων και των περισσοτέρων από τις ισχύουσες φοροαπαλλαγές.
Όπως είπε, η διαβούλευση για το φορολογικό ξεκινά τον τρέχοντα μήνα.

ΤΑ ΜΕΤΡΑ

Ο έλληνας υπουργός παρουσίασε τα εξής μέτρα για τη μείωση των δημόσιων δαπανών:

  • τη διαμόρφωση ενιαίου κέντρου για τις πληρωμές των δημοσίων υπαλλήλων
  • τη σταδιακή μείωση της μισθολογικής δαπάνης, με την εκ νέου εφαρμογή της αρχής “δύο συνταξιοδοτούνται, ένας προσλαμβάνεται”
  • την κατάργηση των stage (!) και τον περιορισμό των βραχυχρόνιων συμβάσεων εργασίας στο δημόσιο.

"ΜΑΥΡΟ ΠΡΟΒΑΤΟ" Η ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελλάδα αντιμετωπίστηκε ως "μαύρο πρόβατο" στο χθεσινό συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ECOFIN), καθώς ήταν η μόνη χώρα που δεν έλαβε θετική απάντηση στο αίτημα για παράταση του χρονικού περιθωρίου δημοσιονομικής προσαρμογής. Ο λόγος ήταν ότι η Ελλάδα δεν έλαβε αποτελεσματικά μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος τους τελευταίους έξι μήνες. Η Κομισιόν κάλεσε τη χώρα μας να υποβάλει μέχρι τον Ιανουάριο ένα αξιόπιστο και ρεαλιστικό πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης που θα ενσωματώνει αυστηρά μέτρα για αύξηση των φορολογικών εσόδων και για μείωση των δημοσίων δαπανών. Η υποβολή ενός αξιόπιστου ΠΣΑ τέθηκε από τον κ. Αλμούνια ως προϋπόθεση για να αρχίσει να συζητιέται πλέον το αίτημα για την παράταση. Για το λόγο αυτό ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε μετά το συμβούλιο ότι η Ελλάδα δεν θα θέσει χρονικό περιθώριο για τη μείωση του ελλείμματος κάτω του 3% πριν από τις αρχές του επόμενου έτους.

Από τον Μάρτιο η χώρα μας θα τεθεί υπό την αυστηρή επιτήρηση της Κομισιόν, η οποία θα παρακολουθεί ανά τρίμηνο την εκτέλεση του προϋπολογισμού και θα επιβάλλει τη λήψη διορθωτικών μέτρων σε περιπτώσεις σημαντικών αποκλίσεων.

Ευρωπαϊκή... θλίψη

Το συμβούλιο, στο επίσημο κείμενο συμπερασμάτων που εξέδωσε, εξέφρασε “τη θλίψη του για την εκ νέου εμφάνιση προβλημάτων στα ελληνικά δημοσιονομικά στατιστικά στοιχεία”. Κάλεσε δε εκτάκτως “την ελληνική κυβέρνηση να λάβει μέτρα προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη της Ε.Ε. ως προς τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία και το θεσμικό σύστημα παραγωγής τους”. Κάλεσε επίσης “την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συντάξει έκθεση πριν από τα τέλη του 2009 και να προτείνει τα κατάλληλα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν υπό τις παρούσες συνθήκες”.
makthes

5 comments:

  1. Επομενο
    Ας ειναι χαλαλι τουλαχιστον, να συνελθει η χωρα μας
    Ολοι εχουμε αναγκη στηριξης, μα αν δεν ...ξεπληρωθουν τα κλεψιμεικα δυστυχως απο που να δοθουν κι αντε δινονται, δεν παει η χωρα καλα
    Υπομονη και μακαρι να μην συμβει οτι εγινε τα εξι χρονια που ειλικρινα η μιζεδοκλεπτοσκανδαλογια ..."δεν υπαρχει"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συγνωμη κατα το "πατριωτικο λογο" φταιει ο Παπαντρεου.....τα σχολια δικα σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ¨Οχι μωρέ, υπερβολές.
    Λεφτά υπάρχουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΛΕΓΑΝΕ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ...ΑΛΛΕΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ :ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΑΑΑΑΑΑΑΡΧΟΥΝ.
    ΠΩΣ ΔΙΑΒΟΛΟ ΧΑΘΗΚΑΝ ΣΕ ΕΝΑ ΜΗΝΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Κλείνει" το μάτι ο Παπακωνσταντίνου στον Δασκαλόπουλο και βρέθηκε 1δις για να ρίξουμε στάχτη στα μάτια του κόσμου.
    Το ταμείο είναι μείον και βρίσκουμε 28δις για τις τράπεζες.
    Επιδοτήσεις με το τσουβάλι (μιλάμε για πολλά δις) στις μεγάλες επιχειρήσεις.
    ΠΟΙΟΣ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΕΦΤΑ;
    ΑΠΛΩΣ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΗΣΥΧΟΙ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ, ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΚΟΙΤΑΜΕ ΤΟΝ ΓΕΙΤΟΝΑ ΠΟΥ "ΒΓΑΖΕΙ" ΚΑΝΑ ΧΙΛΙΑΡΙΚΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΣΑ ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ.
    ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ - ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΟΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή