Στον... ελληνικό εμφύλιο απέδωσε ο πρόεδρος της πΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, το ζήτημα με την Ελλάδα σχετικά με το όνομα της χώρας του! Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της γείτονος, κάποια προβλήματα, με τα οποία βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη η πΓΔΜ, είναι αποτέλεσμα του ψυχρού πολέμου, της αδυναμίας ή της έλλειψης επιθυμίας εκ μέρους των πολιτικών παραγόντων και θεσμών να αντιδράσουν έγκαιρα, τη στιγμή που έγινε αισθητή η πτώση του κομμουνιστικού συστήματος, καθώς και να αποποιηθούν πλήρως το παλαιό σύστημα.
"...Μία από τις αιτίες του ψυχρού πολέμου ήταν και ο εμφύλιος πόλεμος στην Ελλάδα. Ίσως πρέπει κατά κάποιο τρόπο να λήξει συμβολικά αυτός και εκεί. Νομίζουμε πως η ρητορική που χρησιμοποιείται τώρα από την πλευρά του γείτονά μας και η οποία προέρχεται από εκείνη την εποχή και αντικατοπτρίζει την έλλειψη εμπιστοσύνης, πρέπει να εγκαταλειφτεί. Πρέπει να κατανοήσουν πως ό,τι κάνουμε είναι στο πνεύμα της προοπτικής και του μέλλοντος αυτής της περιοχής...", τόνισε ο κ. Ιβάνοφ, στο πλαίσιο ημερίδας, που πραγματοποιήθηκε, χθες, στο προεδρικό μέγαρο, στα Σκόπια, με την ευκαιρία της 20στής επετείου από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.
Ο πρόεδρος της πΓΔΜ έκρινε ότι, παρά τη χρήση αυτής της ρητορικής, την έλλειψη εμπιστοσύνης και τον φόβο που μεταδίδουν κάποιοι πολιτικοί, οι δύο κοινωνίες επέδειξαν πολύ μεγαλύτερη κατανόηση και ωριμότητα με το να επικοινωνούν αδιάλειπτα κατά τα προηγούμενα χρόνια.
Κατά τον κ. Ιβάνοφ, μια συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, στον οποίο απηύθυνε πρόσκληση την προηγούμενη εβδομάδα, θα αποτελούσε επιβεβαίωση, αλλά και παράδειγμα για την οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών, ιδιαίτερα εάν, όπως είπε, ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι επί 18 χρόνια δεν υπήρξε συνάντηση σε επίπεδο προέδρων των δύο χωρών.
Το Κ.Κ.Ε., οι μυστικές συμφωνίες με την Αλβανία και οι Τσάμηδες
-
Μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες και πολυσυζητημένες περιόδους της νεότερης
ελληνικής ιστορίας είναι αναμφίβολα τα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου
αλλά κα...
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου