Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009

Το βάσανο της Ιστορίας, των Ομούτ Οζκιριμλί, Σπύρου Α. Σοφός


Το βάσανο της Ιστορίας
Μετάφραση Γιώργος Σαλταπίδας Εκδόσεις Καστανιώτη
Ο εθνικισμός στην Ελλάδα και στην Τουρκία.
Το βάσανο της Ιστορίας είναι η πρώτη συγκριτική μελέτη του εθνικισμού στην Ελλάδα και στην Τουρκία. Eξετάζοντας τα έργα της λαϊκής και της επιστημονικής ιστοριογραφίας και λογοτεχνίας σχετικά με τον ελληνικό και τον τουρκικό εθνικισμό, αναζητεί τα ίχνη της εμφάνισης και της ανάπτυξης του ελληνικού και του τουρκικού εθνικιστικού οράματος κατά τα τελευταία 200 χρόνια, αμφισβητώντας την επικρατούσα αντίληψη για την αναπόφευκτη ανάδυση του «ελληνικού» και του «τουρκικού» έθνους. Αναγνωρίζοντας την πολυπλοκότητα της σχέσης μεταξύ των δύο εθνικιστικών σχεδίων, ο Oυμούτ Οζκιριμλί και ο Σπύρος A. Σοφός, ένας Τούρκος και ένας Έλληνας, αναλύουν τις πολιτικές που υιοθετήθηκαν σε σχέση με τη γλώσσα, τη θρησκεία, τη μνήμη και την ιστορία, την εδαφική επικράτεια και το τοπίο, όπως επίσης και τις διαδικασίες ομογενοποίησης, περιθωριοποίησης και «μειονοτικοποίησης» πληθυσμών και πολιτιστικών παραδόσεων, αλλά και τη θεσμική υποστήριξη του ελληνικού και του τουρκικού εθνικισμού.
Οι συγγραφείς πραγματεύονται επίσης τη θέση της «καταστατικής βίας» -φυσικής και συμβολικής- στην εθνικιστική φαντασίωση, καθώς και το επακόλουθο συλλογικό τραύμα και την αίσθηση της απώλειας κατά τη διαδικασία θεμελίωσης και εδραίωσης της ελληνικής και της τουρκικής ταυτότητας.
________
gianniotis: Αυτό είναι το βιβλίο των δύο συγγραφέων (Τούρκου και "Έλληνα" φιλότουρκου) που μας συστήνει μέσα από την ιστοσελίδα του ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου.
Μόνο μιά λέξη: ΝΤΡΟΠΗ

4 comments:

  1. Ο ορος Εθνικισμος οταν χρησιμοποιητε σε σχεση με τους Τουρκους ειναι αδοκιμος ορος,διοτι οι Τουρκοι δεν ειναι Ενα εθνος,αλλα αμαλαγμα γενιτσαροποιημενων ανομοιογενων εθνοτητων και γιαυτο δεν πρεπει να τους αποδιδουμε ιδιοτητες και τιτλους τιμης που μονο οι Ελληνες και λιγα ακομη εθνη ανα τον κοσμο δικαιουντε να κατεχουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα ήταν καλύτερο να ασκούμε κριτική σε βιβλία που έχουμε διαβάσει. Δυστυχώς η κοινωνία μας έχει υπερευαισθησία σε οτιδήποτε προσεγγίζει με κριτική διάθεση το παρελθόν μας ...
    Όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τέτοια εγχειρήματα ετοιμάζουμε την πυρά ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φίλε Ανώνυμε (10:04μμ),
    εσύ έχεις διαβάσει το συγκεκριμένο βιβλίο; Συμφωνείς με τα γραφώμενα; Θεωρείς κι εσύ για παράδειγμα "εθνικιστικό κίνημα την Επανάσταση του 1821 που καταπάτησε δικαιώματα των Τούρκων";;; Αν δεν το έχεις διαβάσει πάντως, ρίξε τουλάχιστον μια ματιά στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα "Πρώτο Θέμα" που ξεμπρόστιασε την πρωθυπουργική ιστοσελίδα και μετά κατέκρινε τις ευαισθησίες μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητέ φίλε Ανώνυμε,

    Έχω διαβάσει το βιβλίο στα Αγγλικά (Το βάσανο της ιστορίας αποτελεί μια κακιστη μετάφραση της Αγγλικής έκδοσης και μετά από μερικές σελίδες εγκατέλειψα την ανάγνωση). Δεν έχω δεί αναφορές σε'μητέρες Οθωμανικές Αυτοκρατορίες' ούτε σε καταπάτηση των δικαιωμάτων των Τούρκων. Η αναφορά σε εθνικιστές αφορά συγκεκριμένες ελίτ του απελευθερωτικού αγώνα. Η κριτική του Τουρκικού εθνικισμού είναι αμείλικτη, η καταδίκη της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο και των Σεπτεμβριανών επίσης σαφέστατη όπως και της γενοκτονίας των Αρμενίων. Διαφωνώ σε ορισμένα σημεία αλλά δεν αναγνωρίζω το βιβλίο που περιγράφει το Πρώτο Θέμα. Η δική μου ερώτηση είναι, έχουν εγκρίνει οι συγγραφείς την Ελληνική μετάφραση του βιβλίου την οποία έχουν επικρίνει πολλοί επωνυμοι πανεπιστημιακοί ως πρόχειρη και ασύγκριτα χαμηλότερης ποιότητας του πρωτοτύπου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή