Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

"Έφυγε" ο μεγάλος Στράτος Στασινός

Ο κορυφαίος Ηπειρώτης σκηνοθέτης Στράτος Στασινός, έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της Τρίτης, ύστερα από άνιση μάχη με τον καρκίνο, σε ηλικία 64 ετών. Η κηδεία του έγινε την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου στην γενέτειρά του την Γραμμενίτσα Άρτας.
Ο Στράτος Στασινός γεννήθηκε στη Γραμμενίτσα της Άρτας το 1945 και σπούδασε κινούμενο σχέδιο και κινηματογράφο στο Παρίσι. Υπήρξε δημιουργός ταινιών κινουμένου σχεδίου αλλά και πολλών ντοκιμαντέρ για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση καθώς και ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κινουμένου Σχεδίου (CARTOON).
Στην Ελλάδα, δίδαξε τεχνικές κινουμένου σχεδίου στην ιδιωτική και δημόσια εκπαίδευση, ενώ παράλληλα συνεργάστηκε με περιοδικά ως εικονογράφος.
Το 1979 πήρε το Α' βραβείο στη Διεθνή Έκθεση Γελοιογραφίας που έγινε στην Αθήνα.
Οι ταινίες του Στράτου Στασινού έχουν προβληθεί σε πολλές διεθνείς εκδηλώσεις και έχουν τιμηθεί με διακρίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είχε πρωτοκερδίσει την προσοχή με την κλασική πλέον ταινία animation «Του κολυμπητή» (1979) και το 1990 έδειξε μια άλλη διάστασή του με το ντοκιμαντέρ «Στροφάδες».
Το 1998 γύρισε το καταπληκτικό ντοκιμαντέρ «Ήπειρος».
Το 2006 δοκίμασε τις δυνάμεις του για πρώτη φορά σε μια ταινία μυθοπλασίας μεγάλου μήκους με τίτλο «Πέρα από τη λίμνη».
Το 1998 τιμήθηκε στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με το Α΄ κρατικό βραβείο ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους και το βραβείο κοινού καλύτερης ελληνικής ταινίας.
Τον Στράτο Στασινό είχε τιμήσει τον περασμένο Μάρτιο ο σύλλογος Ηπειρωτών Βορείων Προαστίων Αττικής.
Για τα έργα του είχε μιλήσει ο ίδιος ο δημιουργός, ενώ ο αντιπρόεδρος του συλλόγου Γιώργος Τριάντης έκανε αναφορά σε πρόσωπα και βιογραφικά.
Στον σκηνοθέτη Στράτο Στασινό απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα από την γενική γραμματέα του συλλόγου η Δώρα Παππά -Ζησιμοπούλου.
ipiros.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου