Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009

Το ναύαγιο της Κοπεγχάγης και η κριτική της Παπαρήγα…

Η διάσκεψη της Κοπεγχάγης για το κλίμα ολοκλήρωσε σήμερα τις εργασίες της λίγο μετά τις 15.30 τοπική ώρα (16.30 ώρα Ελλάδος) ύστερα από συζητήσεις 13 ημερών και με αντικρουόμενες εκτιμήσεις και συναισθήματα.
Πριν αναχωρήσει από τη δανική πρωτεύουσα ο Μπαράκ Ομπάμα έκανε λόγο για ένα πρωτοφανές γεγονός.
"Για πρώτη φορά στην ιστορία, όλες οι μεγάλες οικονομίες συγκεντρώθηκαν για να αποδεχθούν ότι έχουν ευθύνη να αναλάβουν δράση ώστε να αντιμετωπίσουν την απειλή της κλιματικής αλλαγής", είπε ο αμερικανός πρόεδρος.
"Αυτό που καταφέραμε να συμφωνήσουμε σήμερα υπολείπεται από τις προσδοκίες μας, αλλά…ήταν η μόνη διαθέσιμη συμφωνία", είπε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις υπήρξαν ακόμα πιο αυστηρές για τη συμφωνία της διάσκεψης, η οποία “μαγειρεύτηκε” την τελευταία στιγμή ανάμεσα στις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ινδία, τη Βραζιλία και τη Νότιο Αφρική.
"Η Κοπεγχάγη υπήρξε μια αξιοθρήνητη αποτυχία. Δεν αποδόθηκε δικαιοσύνη", δήλωσε ο επικεφαλής της διεθνούς περιβαλλοντικής οργάνωσης Φίλοι της Γης.
Η Γκρινπίς και η WWF υπήρξαν εξίσου επικριτικές για τη διάσκεψη που είχε γεννήσει τόσες ελπίδες. "Η έκβαση της διάσκεψης της Κοπεγχάγης έχει τόσο μεγάλες τρύπες, ώστε θα μπορούσε να τις διασχίσει κανείς με το (αεροπλάνο του αμερικανού προέδρου) Air Force One", παρατήρησε ο νοτιοαφρικανός επικεφαλής της Γκρινπίς Κούμι Ναϊντού, ο οποίος δήλωσε "βαθειά απογοητευμένος".
Υπερασπιζόμενοι τη συμφωνία της Κοπεγχάγης αμερικανικοί πολιτικοί κύκλοι επανέλαβαν τη δήλωση του Ομπάμα ότι η συμφωνία έκανε αποδεκτή την έκκληση του επιστημονικού κόσμου να διατηρηθεί η θερμοκρασία του πλανήτη στο ανώτατο επίπεδο των 2 βαθμών Κελσίου πάνω από τα προ- βιομηχανικά επίπεδα.
Υπογράμμισαν επίσης ότι η συμφωνία προσφέρει στις φτωχές χώρες γύρω στα 30 δισ. δολάρια ως το 2012 και ως 100 δισ. δολάρια ετησίως ως το 2020 για να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή, διατηρώντας παράλληλα τη δυναμική των διεθνών διαβουλεύσεων και τις ελπίδες ως την επόμενη διάσκεψη κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στο Μεξικό τον επόμενο χρόνο.

Και ξαφνικά, την Κοπεγχάγη σχολιάζει η… Παπαρήγα!
Η ανακοίνωση του ΚΚΕ έχει ως εξής:
"...Το αποτέλεσμα της Διάσκεψης καταδεικνύει την όξυνση των αντιθέσεων μεταξύ των καπιταλιστικών χωρών και αποκαλύπτει ότι προστασία περιβάλλοντος και κέρδος δεν συμβιβάζονται. Η ουσιαστική λύση για την κλιματική αλλαγή δεν μπορεί να δοθεί από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα που ευθύνονται για τη δημιουργία και τη διόγκωση του προβλήματος. Όσα ισχυρίζονται και η "ευαισθησία" που επιδεικνύουν, ειδικά οι ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες αποτελούν χονδροειδή δημαγωγία. Οι κοινές αναζητήσεις τους δεν αφορούν στην προστασία του προβλήματος, αλλά στη διασφάλιση κερδοφόρας διεξόδου για τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαιά τους, στους κλάδους της "πράσινης οικονομίας". Οι διαφωνίες τους αντανακλούν τη γενικότερη όξυνση των αντιθέσεων ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για τον έλεγχο των αγορών, που εκφράζονται και στον καθορισμό των στόχων, των μηχανισμών ελέγχου και την κατανομή της χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η διέξοδος προϋποθέτει την κατάργηση της άναρχης καπιταλιστικής ανάπτυξης και της εμπορευματοποίησης της γης, του αέρα, του νερού. Βρίσκεται σε ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, στο σοσιαλισμό, που θα συμβάλει στην εξισορρόπηση της σχέσης του ανθρώπου με τη φύση και στη γενικότερη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών...".

Ο Γιώργος Γιαν., σχολιάζει με τη σειρά του!
Πόσα θες να μάς τρελλάνεις, συντρόφισσα Αλέκα;

Κέρδος και προστασία του Περιβάλλοντος, είπε, δεν συμβιβάζονται, σχολιάζοντας την κατάληξη του πανηγυριού (διότι ΣΥνδιάσκεψη με 50.000 συμμετέχοντες, δεν τη λες…) της Κοπεγχάγης.
Δε μας λες, μωρό μου: Η Κίνα υπέγραψε; Το Βιετνάμ τι έλεγε;
Για να μην πάμε πιο πίσω να δούμε τη σχέση κατανάλωσης ενέργειας ανά μονάδα ΑΕΠ (όπου η ψωροκώσταινα παρεμπιπτόντως είναι στην 11η θέση παγκοσμίως), ή προϊόντος.
Στην 11η καλύτερη, εννοείται, θέση.
tapragmata

Bookmark and Share

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου