Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2010

Κρίνεται στις Βρυξέλλες ο 14ος μισθός των Ελλήνων.

Κρίνεται στις Βρυξέλλες η τύχη της χώρας μας σχετικά με τα νέα πρόσθετα μέτρα για τα οποία μας πιέζουν οι εταίροι μας. 14ος μισθός και ενιαίος ΦΠΑ 15% για όλες τις κατηγορίες προϊόντων είναι δυο θέματα για τα οποία ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου θα δεχτεί ασφυκτική πίεση.
Άλλωστε 0 14ος μισθός είναι εδώ και καιρό στο…στόχαστρο της Ε.Ε. αλλά τώρα με αφορμή την κατάσταση στην οικονομία πιέζουν πειρσσότερο καθώς η ελληνική κυβέρνηση είναι με την πλάτη στον τοίχο και τις αντιστάσεις της εξασθενημένες.
Στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin την Τρίτη αναμένεται να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις τόσο για την Ελλάδα, όσο και γενικότερα για την ευρωζώνη και την ΕΕ.
Η πρώτη απόφαση θα αφορά την υπαγωγή της χώρας σε καθεστώς αυστηρής επιτήρησης της οικονομίας, πράγμα που εκτός των άλλων σημαίνει ότι η πορεία της θα ελέγχεται κάθε μήνα.
Η κυβέρνηση θα πρέπει στις 16 Μαρτίου να υποβάλει την πρώτη «έκθεση πεπραγμένων», με τα μέτρα που έχει λάβει και την αποτελεσματικότητά τους.
Η δεύτερη απόφαση θα αφορά την έγκριση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, η οποία θα συνοδεύεται από δήλωση του ΕcoFin ότι δεσμεύσεις που περιγράφονται σε αυτό θα πρέπει να τηρηθούν απαρέγκλιτα.
Η τρίτη και τελευταία απόφαση θα αφορά πακέτο κοινοτικών παρεμβάσεων στην οικονομία πλέον εκείνων που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση μέσω του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Πάντως, οι Βρυξέλλες επαναφέρουν την πρόταση να κόψει τον 14ο μισθό των υπαλλήλων. Μάλιστα, μιλούν όχι μόνο για τον δημόσιο τομέα, αλλά και για τον ιδιωτικό, καθώς υποστηρίζουν ότι αυτό είναι απαραίτητο για τον περιορισμό του παραγωγικού κόστους και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.
Αρμοδίως, τόσο ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου όσο και η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη ξεκαθαρίζουν ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα.
Σε ό,τι αφορά την αύξηση των εσόδων, μια αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ θα ήταν σκόπιμη.
Το ελληνικό ΑΕΠ υποχώρησε κατά 2,6% το δ’ τρίμηνο του 2009, με αποτέλεσμα στο σύνολο του προηγούμενου έτους ο ρυθμός ανάπτυξης να εμφανίζεται μειωμένος κατά 2% και όχι κατά 1,2% που εκτιμούσε η κυβέρνηση πριν από λίγες ημέρες στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Έτσι, η προοπτική νέων μέτρων δείχνει αναπόφευκτη, καθώς η βαθιά ύφεση στην οποία φαίνεται ότι μπήκε η οικονομία θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε μείωση εσόδων και άρα στην ανάγκη για αναπλήρωσή τους.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου