Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

Υπό όρους η σωτηρία της Ελληνικής οικονομίας

Όπως αναμένονταν εξελίχθηκε η σύνοδος των Ευρωπαίων ηγετών καθώς επήλθε τελικά η συμφωνία των ανώτατων Ευρωπαίων αξιωματούχων για την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, καθώς όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, στους δημοσιογράφους, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ: "Υπάρχει συμφωνία για το ζήτημα της Ελλάδας. Θα κοινοποιήσουμε τώρα τη συμφωνία και στους υπόλοιπους ηγέτες".
Στις συνομιλίες που προηγήθηκαν της συγκεκριμένης απόφασης συμμετείχαν ο ίδιος ο πρόεδρος της ΕΕ, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκέλα Μέρκελ και ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, ενώ παρών στη συνάντηση ήταν και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ.
Συνεχίζοντας τις δηλώσεις του ο Βαν Ρόμπεϊ τόνισε ότι θα ληφθεί συντονισμένη δράση για τη διασφάλιση της σταθερότητας στην Ευρωζώνη και εξέφρασε την πλήρη στήριξή του στα μέτρα που έχει ανακοινώσει η ελληνική κυβέρνηση, καλώντας την να δράσει άμεσα και αποφασιστικά, ενώ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πρέπει να μειώσει το έλλειμμά της κατά 4% το 2010.
Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ δήλωσε ότι "όλα τα μέλη της ευρωζώνης πρέπει να εφαρμόζουν υγιείς οικονομικές πολιτικές σύμφωνα με τους κανόνες που έχουν συμφωνηθεί. Εχουμε μια κοινή ευθύνη για την οικονομική και νομισματική σταθερότητα στην ευρωζώνη. Στο πλαίσιο αυτό υποστηρίζουμε πλήρως την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να πράξει ό,τι χρειαστεί, συμπεριλαβανομένης της υιοθέτησης συμπληρωματικών μέτρων ώστε να διασφαλιστεί ότι οι φιλόδοξοι στόχοι που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα σταθερότητας για το 2010 και τα ακόλουθα χρόνια θα επιτευχθούν. Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει όλα αυτά τα μέτρα με αποφασιστικό τρόπο για την αποτελεσματική μείωση του ελλείμματος κατά 4% το 2010. Καλούμε το Συμβούλιο ECOFIN στη συνεδρίασή του της 16ης Φεβρουαρίου να υιοθετήσει συμπεράσματα για την Ελλάδα με βάση τις προτάσεις της Επιτροπής και τα πρόσθετα μέτρα που έχει λάβει η Ελλάδα. Η Επιτροπή θα παρακολουθεί στενά την εφαρμογή των συστάσεων σε συνδυασμό με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και θα προτείνει τα απαραίτητα πρόσθετα μέτρα βάση της τεχνογνωσίας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και μια πρώτη αξιολόγηση θα γίνει τον Μάρτιο. Τα μέλη της ευρωζώνης θα λάβουν αποφασιστικά και συντονισμένα μέτρα για να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα στο σύνολό της. Η ελληνική κυβέρνηση δεν ζήτησε καμία οικονομική στήριξη".
Ωστόσο πριν από τη σύνοδο των ευρωπαίων ηγετών, στη σύσκεψη στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ και τον πρόεδρο του Eurogrοup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο Ζοζέ Μπαρόζο τάχθηκε υπέρ της παροχής πολιτικής στήριξης στην Ελλάδα, η οποία στη συνέχεια θα μεταφρασθεί σε συγκεκριμένα μέτρα, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου