Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Επιστολή - κόλαφος για την ασυλία βουλευτών

Αίτημα να αλλάξει το ισχύον σύστημα που προστατεύει τους πολιτικούς, οι οποίοι έτσι δεν δικάζονται για αδικήματα που διαπράττουν


Του Αλέξανδρου Αυλωνίτη...

Την άμεση λήψη μέτρων για να αλλάξει επιτέλους το ισχύον σύστημα και η κοινοβουλευτική πρακτική υπερπροστασίας των βουλευτών που δεν επιτρέπει την άρση της ασυλίας τους για να δικαστούν για αδικήματα ακόμα και αν είναι εντελώς άσχετα με την πολιτική τους δραστηριότητα, ζητά η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ).
Με αφορμή πρόσφατη καταδίκη της χώρας (τη δεύτερη από το 2006) από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στο Στρασβούργο, ενόψει του διεθνούς διασυρμού της χώρας, η ΕΕΔΑ έστειλε επιστολή προς τους αρχηγούς των κομμάτων και τον πρόεδρο της Βουλής, ζητώντας τους να αναλάβουν άμεσα τις κατάλληλες πρωτοβουλίες ώστε να τηρούνται απαρέγκλιτα το Σύνταγμα, ο Κανονισμός της Βουλής και η νομολογία του "Ευρωδικαστηρίου".
Στην επιστολή της η ΕΕΔΑ που αποτελεί σύμβουλο της πολιτείας και του πρωθυπουργού σε θέματα προστασίας και προώθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επικρίνει την ευκολία με την οποία απορρίπτονται οι αιτήσεις των δικαστικών αρχών για άρση της βουλευτικής ασυλίας.
Η ΕΕΔΑ υπό τον πρόεδρό της Κ. Παπαϊωάννου (εκπρόσωπο της Διεθνούς Αμνηστίας στη χώρα μας), υπογραμμίζει ότι με τις αποφάσεις του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θέτει προ των ευθυνών του το σώμα της Βουλής, κάνοντας ουσιαστικά λόγο για παραβίαση του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής, στον βαθμό που αρνούνται την άρση της ασυλίας για πράξεις που δεν συνδέονται με τα βουλευτικά καθήκοντα των εμπλεκομένων.

Παραβιάσεις
Στην επιστολή τονίζεται ότι το Ευρωδικαστήριο διαπίστωσε ότι με την ελληνική κοινοβουλευτική πρακτική παραβιάστηκαν οι αρχές της δίκαιης δίκης στα τέλη του 2006 με τη μη άρση της ασυλίας του σημερινού γραμματέα της Ν.Δ. Κ. Τασούλα.
Το δικαστήριο κατέληξε ότι οι κατηγορίες που απευθύνονταν σε βάρος του για την περίοδο που ήταν δήμαρχος (εκβίαση, παράβαση καθήκοντος, δωροδοκία) δεν ήταν δυνατό να σχετίζονται με την άσκηση κοινοβουλευτικών καθηκόντων.
Το ίδιο δέχθηκε το Ευρωδικαστήριο τον περασμένο μήνα για την μη άρση ασυλίας της Μ. Αποστολάκη (ΠΑΣΟΚ) γιατί οι εναντίον της κατηγορίες (παρεμπόδιση από μέρους της της επικοινωνίας του πρώην συζύγου της με το παιδί τους) ήταν εντελώς ασύνδετες με την εκτέλεση των καθηκόντων και τη λειτουργία της Βουλής.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου