Η διαφθορά στην χώρα μας έχει λάβει τέτοιες διαστάσεις για ένα πολύ απλό λόγο.
Δεν λειτουργεί σωστά η Δημοκρατία μας.
Και δεν λειτουργεί σωστά επειδή δεν υπάρχει η ισορροπία των τριών Εξουσιών, της Εκτελεστικής, της Νομοθετικής και της Δικαστικής. Η ανεξάρτητη λειτουργία των τριών Εξουσιών αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της Δημοκρατίας.
Δυστυχώς, στη χώρα μας παρά τη ρητή αναφορά του Συντάγματός μας οι εξουσίες δεν είναι τρεις και ανεξάρτητες αλλά μία, η Εκτελεστική, που έχει απορροφήσει τις άλλες δύο ακριβώς για να αποκτήσει την τεράστια δύναμη και εξουσία προκειμένου να γευτεί την ύψιστη διαφθορά.
Και εξηγούμαστε.
Στη χώρα μας όταν κάποιο κόμμα κερδίζει τις εκλογές και σχηματίζει κυβέρνηση έχει και την πλειοψηφία των βουλευτών στην Βουλή που αποτελεί προϋπόθεση σχηματισμού κυβέρνησης.
Άρα Εκτελεστική και Νομοθετική εξουσία ταυτίζονται πλήρως. Και το νομοθετικό σώμα θα κάνει ότι του πει η κυβέρνηση. (Και εμείς γελάμε με την Αμερική θεωρώντας ότι το πολίτευμα τους δεν είναι και τόσο δημοκρατικό την ώρα που ο πρόεδρός της κοντράρεται συνεχώς με το Κογκρέσο.)
Αφού λοιπόν η κυβέρνηση (η Εκτελεστική εξουσία δηλαδή) έχει στο τσεπάκι της την Νομοθετική εξουσία τι της λείπει για να γίνει παντοκράτωρ;
Μα φυσικά η Δικαστική εξουσία για την οποία όλοι κόπτονται - όπως φυσικά και το Σύνταγμα - ότι πρέπει να είναι εντελώς ανεξάρτητη από τις δύο άλλες εξουσίες.
Έτσι λοιπόν η Εκτελεστική εξουσία (η κυβέρνηση) προκειμένου να χειραγωγεί την Δικαιοσύνη διορίζει τους επικεφαλής της, τόσο τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Επικρατείας όσο και τον Πρόεδρο του Άρειου Πάγου. (αν είναι δυνατόν!)
Στις πραγματικές Δημοκρατίες η εντελώς ανεξάρτητη λειτουργία των τριών εξουσιών εξασφαλίζει ότι κανένας δεν θα αποκτήσει μεγαλύτερη δύναμη από αυτή που πρέπει για το καλό του κοινωνικού συνόλου.
Και μετά απορούμε για ποιο λόγο η Εκτελεστική εξουσία στη χώρα μας ταυτίζεται με την διαφθορά.
Κρίμα που εμείς δώσαμε τη Δημοκρατία στον κόσμο.
Πέτρος Δίπλας
Το Κ.Κ.Ε., οι μυστικές συμφωνίες με την Αλβανία και οι Τσάμηδες
-
Μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες και πολυσυζητημένες περιόδους της νεότερης
ελληνικής ιστορίας είναι αναμφίβολα τα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου
αλλά κα...
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου