Ο τρόπος με τον οποίο εκτυλίσσεται η υπόθεση αναζήτησης καταθέσεων ελλήνων στο εξωτερικό τείνει να αποδειχθεί παρωδία.
Το ελληνικό κράτος αναζητά τους έλληνες που πήγαν τα χρήματα τους στη Ελβετία , τις ΗΠΑ, το Λονδίνο ή σε άλλες χώρες (σχετικό θέμα εδώ)
Γιατί δεν ρωτάνε τις Ελληνικές Τράπεζες;
Όλοι αυτοί οι ..."επενδυτές" που πήγαν τα χρήματα τους στο εξωτερικό εννοείται τα είχαν σε κάποια ελληνική τράπεζα.
Γιατί το υπουργείο οικονομικών δεν ζητά τα στοιχεία όσων απλά έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό;
Μια βασική παράμετρος από πότε η έξοδος κεφαλαίων στο εξωτερικό είναι παράνομη;
Κάθε πολίτης είναι ελεύθερος να επιλέγει το πότε και το που θα επενδύει τα χρήματα τους και οι πρακτικές εκφοβισμού που ακολουθεί το υπουργείο οικονομικών δεν είναι ορθές. Το κράτος θα μπορούσε να συγκεντρώσει τα στοιχεία όσων έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό να διασταυρώσει αν αυτά ήταν νόμιμα ή όχι.
Προφανώς όπως αναφέρει τραπεζικό στέλεχος ο έλεγχος του παράνομου χρήματος είναι επιβεβλημένος αλλά η αναζήτηση παρανόμων σε επενδυτές που έβγαλαν τα χρήματα τους επειδή φοβήθηκαν την χρεοκοπία της χώρας δημιουργεί σύγχυση. Την προηγούμενη Παρασκευή ο συνάδελφος και συντάκτης του υπουργείου Οικονομικών Μάριος Χριστοδούλου έγραφε πρώτος στο ανακριτικό μάτι της Εφορίας μπαίνουν οι Έλληνες κροίσοι που έχουν καταθέσεις ή δικαιώματα από επιχειρήσεις στην Ελβετία.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει έρθει σε συμφωνία με την Ελβετική Συνομοσπονδία, προκειμένου να υπάρχει ανταλλαγή πληροφοριών προς αποφυγή της διπλής φορολόγησης. Με τον τρόπο αυτό ανοίγει ο δρόμος για τον εντοπισμό όσων Ελλήνων έχουν καταθέσεις στην Ελβετία, αλλά και δικαιώματα μεταξύ συνδεδεμένων εταιρειών διαφορετικών κρατών μελών...
Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών η συμφωνία προβλέπει τη διασφάλιση της πραγματικής φορολόγησης του εισοδήματος των τόκων από αποταμιεύσεις, αλλά και του κοινού φορολογικού καθεστώτος για μητρικές και θυγατρικές εταιρείες διαφορετικών κρατών μελών και συγκεκριμένα των royalties μεταξύ των συνδεδεμένων εταιρειών.
Αν ο φόρος καταβάλλεται στην Ελλάδα, κατά τη μεταβατική περίοδο, που ξεκίνησε το 2005 και ολοκληρώνεται το 2013 ισχύει διαφορετικό καθεστώς φορολόγησης: ο συντελεστής φόρου 10% που ίσχυε μέχρι 30.6.2009 έχει μειωθεί στο 5% μέχρι 30.6.2013.
Οι επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα υποχρεούνται πλέον να υποβάλλουν σχετικά έντυπα στις ελληνικές αρχές γνωστοποιώντας ουσιαστικά αν έχουν φορολογηθεί στην Ελβετία ή αν υπόκειται σε φόρο στην Ελλάδα. Μεταξύ άλλων ζητούνται τα πλήρη στοιχεία της εταιρείας από την οποία απορρέουν τα δικαιώματα ή του πιστωτικού ιδρύματος που του κατέβαλε το εισόδημα, η ημερομηνία κτήσης και το ακαθάριστο ποσό των μερισμάτων κ.λπ.
Ο φορολογούμενος οφείλει να συνυποβάλλει και πιστοποιητικό από την αρμόδια φορολογική αρχή του κράτους όπου κατέβαλε το φόρο, πιστοποιητικό για την κατοικία του, βεβαίωση ότι υπάγεται σε φόρο στην Ελβετία ή ανάλογη βεβαίωση αν υπάγεται σε φόρο στην Ελλάδα κ.λ.π.
Οι διαδρομές της εκροής καταθέσεων Την μεγαλύτερη εκροή την διαμόρφωσαν οι ελληνικές τράπεζες στοχευμένα. Πήγαν κεφάλαια σε θυγατρικές τους. Π.χ. στην Κύπρο, στην Βουλγαρία ή στο Λονδίνο. Πελάτες ελληνικών τραπεζών για να τους διασφαλίσουν τους μετέφεραν σε θυγατρικές τους. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχούσε στο 30% το υπόλοιπο 70% ήταν εκροή χωρίς μεσάζοντα την τράπεζα όπου βρισκόταν η αρχική κατάθεση.
Τί συνέβη στην Κύπρο;
Είχε καλλιεργηθεί η εντύπωση ότι φεύγουν κεφάλαια την Κύπρο τελικά ναι μεν οι κυπριακές τράπεζες Marfin Popular και Κύπρου αύξησαν τις καταθέσεις τους μόνο κατά 1,5 δις ευρώ σε συνολική εκροή 11 δις ευρώ.
Άρα κατά βάση αυτοί που κέρδισαν ήταν οι Ελβετοί και οι Βρετανοί.
Στο α΄ τρίμηνο η Marfin Popular είχαν την μεγαλύτερη αύξηση καταθέσεων σε σχέση με το τέλος του 2009 περίπου 1 δις ευρώ και ακολούθησε η Κύπρου με 600 εκατ ευρώ. Από τις ελληνικές τράπεζες η Εθνική στο ίδιο διάστημα μείωσε τις καταθέσεις της κατά 650 εκατ ευρώ ή συνολικά 1,2 δις ευρώ η Alpha bank κατά 1,45 δις ευρώ η Eurobank κατά 2 δις ευρώ, η Πειραιώς κατά 650 εκατ ευρώ η ΑΤΕ κατά 800 εκατ ευρώ μείωσε τις καταθέσεις της στο α΄ τρίμηνο σε σχέση με το τέλος του 2009.
Επίσης η Ελληνική τράπεζα μείωσε τις καταθέσεις της κατά 400 εκατ ευρώ ενώ το ΤΤ μείωσε τις καταθέσεις κατά 600 εκατ ευρώ.
Η είδηση δεν είναι ότι οι κυπριακές τράπεζες κατάφεραν να προσελκύσουν 1,5 δις ευρώ και η Marfin να καταγράψει την μεγαλύτερη αύξηση αλλά ποιοι κατά βάση απεχώρησαν. Πρωτίστως κάποιοι είχαν αναφέρει ότι η Marfin λόγω της αποτίμησης της έχει τρωθεί αλλά απέδειξε περίτρανα ότι στην πιο δύσκολη φάση των τραπεζών ήταν από τις ελάχιστες τράπεζες που αύξησε τις καταθέσεις της. Οι επενδυτές έδειξαν εμπιστοσύνη. Δύο είναι τα ερωτήματα γιατί η Marfin τα πήγε καλά και ποιοι απεχώρησαν.
Η Marfin τα πήγε καλά καθώς μέρος των μεγάλων πελατών της και εφοπλιστών πήγαν τα χρήματα τους στην Κύπρο όμως η μεγάλη είδηση είναι ότι οι εφοπλιστές ήταν οι πρώτοι που απεχώρησαν.Κατά τα άλλα το εφοπλιστικό κεφάλαιο σταθερά στηρίζει την Ελλάδα.
Λονδίνο Ελβετία, Λουξεμβούργο – Λιχνενστάιν
Περίπου 7-8 δις ευρώ κατευθύνθηκαν προς αυτές τις 3 χώρες. Στο Λονδίνο πήγαν κατά βάση κεφάλαια εφοπλιστών που ήταν από τους πρώτους που απεχώρησαν. Συνολικά οι καταθέσεις που ανήκαν σε εφοπλιστές ανέρχονταν τα 5 δις ευρώ επί της συνολικής εκροής. Οι καταθέτες ιδιώτες αντιστοιχούσαν περίπου στο 1,5 με 2 δις ευρώ στην καλύτερη των περιπτώσεων. Αμερική και δολάριο
Περίπου 1 δις ευρώ μετατράπηκε σε δολάρια με βάση εκτιμήσεις. Επενδυτές αποφάσισαν να μετατρέψουν τα ευρώ σε δολάρια και αυξήθηκαν έτσι οι θέσεις σε δολάρια.
Βουλγαρία και λοιπές χώρες
Περίπου 500 εκατ ευρώ κατευθύνθηκαν σε χώρες εκτός ευρώ, στερλίνας, ελβετικού φράγκου και ευρώ. Υπήρξαν τράπεζες που πρότειναν σε πελάτες τους να μεταφέρουν τα χρήματα τους από την Ελλάδα στις θυγατρικές τους στην Βουλγαρία.
Θυρίδες
Περίπου 300-400 εκατ ευρώ ορισμένοι καταθέτες αποφάσισαν να τα αποσύρουν από καταθετικούς λογαριασμούς και να τα τοποθετήσουν σε θυρίδες.
gianniskalaritis
Το Κ.Κ.Ε., οι μυστικές συμφωνίες με την Αλβανία και οι Τσάμηδες
-
Μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες και πολυσυζητημένες περιόδους της νεότερης
ελληνικής ιστορίας είναι αναμφίβολα τα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου
αλλά κα...
Ολα αυτα μαζι κι ακομα χειροτερα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑΚΡΙΒΩΣ HELLRAISER,ΓΙ'ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΤΙΔΡΑ ΚΑΝΕΙΣ.ΟΥΤΕ Σ'ΑΥΤΟΥΣ ΟΜΩΣ ΘΑ ΒΓΗ ΣΕ ΚΑΛΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΦΕΡΑΝ.
ΑπάντησηΔιαγραφή