Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Γελάει η Τρόικα με τα δύο κυβερνητικά ..."παρτάλια"

Η εικόνα των δύο ..."κορυφαίων" υπουργών του οικονομικού επιτελείου να "τσακώνονται" ενώπιον των μελών της τρόικας για το ποιος ευθύνεται για τον πληθωρισμό είναι τραγελαφική.
Η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο ..."δικός της πληθωρισμός" αυξήθηκε μόνο κατά 1,2% και οι υπόλοιπες αναπροσαρμογές προϊόντων οφείλονται στους φόρους.
Από την πλευρά του ο ..."οικονομικός τσάρος" κ. Γ. Παπακωνσταντίνου υποστηρίζει ότι ένα σημαντικό τμήμα του πληθωρισμού οφείλεται σε στρεβλώσεις και μονοπωλιακές πρακτικές, που δεν έχει αντιμετωπίσει η συνάδελφός του.
Η Ελλάδα για πρώτη φορά στην ιστορία της εμφανίζεται να έχει πληθωρισμό με ονοματεπώνυμα υπουργών.
Λένε τη μισή αλήθεια όμως και τα δύο μέλη του ..."οικονομικού" επιτελείου.
Οι πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων 10 ετών ενώ έχουν υποστεί μείωση εισοδημάτων 15% με 20%.
Οι τιμές καλπάζουν σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.
Το κόστος των μετακινήσεων μέσα σε ένα χρόνο αυξήθηκε κατά 40% λόγω της επιβολής νέων φόρων. Oμως ταυτόχρονα οι τιμές βασικών αγαθών όπως τα τρόφιμα πωλούνται ακριβότερα στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες ακόμη και από τις ίδιες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, όπως καταγράφηκε και σε δημοσιεύματα του γερμανικού Tύπου.
Και οι φόροι αυξήθηκαν και τα καρτέλ κάνουν πάρτυ στην αγορά.
Οι ..."κοκορομαχίες" για την ακρίβεια δεν ωφελούν.

Απαιτείται πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση μεσαζόντων και μονοπωλιακών πρακτικών, αλλά και πακέτο αναπτυξιακών μέτρων για την τόνωση του ανταγωνισμού.
Σε αντίθετη περίπτωση οι ..."υπουργοί" θα μαλώνουν και οι πολίτες θα πληρώνουν.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου