Κυριακή 25 Ιουλίου 2010

"Θα μιλήσει όταν κρίνει…"

Το ερώτημα εάν θα μιλήσει δημοσίως και πότε ο Κώστας Καραμανλής επανέρχεται στην επικαιρότητα, με αφορμή την ιδιαίτερα σκληρή μεταχείριση του πρώην στενού συνεργάτη του Γιάννη Αγγέλου από τη Δικαιοσύνη για την υπόθεση του Βατοπαιδίου και τη συζήτηση που άνοιξε περί πολιτικής σκευωρίας με πραγματικό στόχο τον ίδιο τον τέως πρωθυπουργό.
Από την πρώτη στιγμή της επιβολής της καταβολής της τεράστιας εγγύησης, ύψους 400.000 ευρώ, και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα στον κ. Αγγέλου, η αντίδραση του κ. Καραμανλή ήταν έντονη, μέσω διαρροών συνεργατών του, οι οποίοι κατήγγειλαν πολιτική δίωξη του στενού συνεργάτη του τέως πρωθυπουργού με πραγματικό στόχο τον ίδιο τον κ. Καραμανλή. Τη «σημαία» των καταγγελιών σήκωσε κατά κύριο λόγο ο επίσης στενός συνεργάτης του τέως πρωθυπουργού, βουλευτής Επικρατείας Ευάγγελος Αντώναρος, με ραδιοφωνικές παρεμβάσεις του από την Πάτμο, όπου βρισκόταν για διακοπές, τις οποίες όμως πέρασε με το κινητό ανά χείρας.
Η καταγγελία όμως περί στοχοποίησης του κ. Καραμανλή μέσω του κ. Αγγέλου οδήγησε ορισμένους –μεταξύ των οποίων και «γαλάζια» στελέχη, όπως ο γραμματέας Συνδικαλισμού της Ν.Δ. Γιάννης Μανώλης– να θέσουν το ζήτημα εάν θα τοποθετηθεί δημόσια ο κ. Καραμανλής, όχι μόνο για την υπόθεση Βατοπαιδίου αλλά και για τα αίτια της ήττας, όπως υποστήριξε ο πρώην βουλευτής Αργολίδας, ο οποίος υπενθυμίζεται ότι δεν έθεσε υποψηφιότητα στις προηγούμενες εθνικές εκλογές κατόπιν αντιπαράθεσης με το Μέγαρο Μαξίμου.
Στενοί συνεργάτες του τέως πρωθυπουργού πάντως ξεκαθάριζαν ότι «ο Κώστας Καραμανλής θα μιλήσει όποτε κρίνει ο ίδιος με γνώμονα –όπως πάντα– το δημόσιο και εθνικό συμφέρον. Όχι επειδή κάποιοι αδημονούν για λόγους προπαγάνδας και παραπληροφόρησης», απευθυνόμενοι τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και σε όσους από τη Ν.Δ. μπαίνουν σε αυτή τη συζήτηση.

Η στάση της Ρηγίλλης απέναντι στο καραμανλικό παρελθόν
Η δημόσια αντιπαράθεση γύρω από το εάν θα έπρεπε να μιλήσει ο κ. Καραμανλής προκάλεσε πολλά σχόλια περί νέας έντασης μεταξύ «καραμανλικών» και «σαμαρικών».
Από την πλευρά της Ρηγίλλης, οι πλέον στενοί συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά ξεκαθάριζαν σε κάθε περίπτωση ότι η νέα ηγεσία της Ν.Δ. είναι πρόθυμη να βοηθήσει ώστε να μη στοχοποίεται η παράταξη μέσω επιθέσεων στον κ. Καραμανλή, καθώς –όπως τόνιζαν– είναι αυταπόδεικτο ότι το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί μέσω της απαράδεκτης μεταχείρισης του κ. Αγγέλου και της περιρρέουσας ατμόσφαιρας που δημιουργεί με τις εξεταστικές να ενοχοποιήσει τον τέως πρωθυπουργό για να «θάψει» τη Ν.Δ. και να κρύψει τις δικές του ευθύνες.
«Δεν φταίει όμως ο Αγγέλου που η χώρα μπήκε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και που τα spreads πήγαν από 133 επί Ν.Δ. στα 800. Και εν πάση περιπτώσει ο Μαντέλης και διορία πήρε για να απολογηθεί και δεν πλήρωσε εγγύηση, ενώ έχει ομολογήσει προεκλογική χορηγία από τη Siemens», σχολίαζε χαρακτηριστικά πρόσωπο του στενού περιβάλλοντος του κ. Σαμαρά.
Όσον αφορά το εάν θα έπρεπε να απαντήσει πολιτικά σ’ όλη αυτή την περιρρέουσα ατμόσφαιρα ο κ. Καραμανλής, στον περίγυρο του προέδρου της Ν.Δ. επισημαίνουν ότι το ερώτημα είναι τι θέλει ο ίδιος να πράξει, καθώς είτε βγει να μιλήσει είτε όχι η «πράσινη προπαγάνδα» θα συνεχίσει να τον χτυπά.
Σε κάθε περίπτωση, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι ο κ. Σαμαράς είναι «εκτός κάδρου» και ότι άλλωστε η στάση του απέναντι στον τέως πρωθυπουργό ήταν πάντα ξεκάθαρη και δίκαιη. Διότι, όπως έλεγαν, ο κ. Σαμαράς και αποστάσεις πήρε από τον κ. Καραμανλή όταν έπρεπε, δηλαδή προεκλογικά, και του έδωσε στήριξη εκεί που «μέτραγε», δηλαδή όταν ο τέως πρωθυπουργός δεχόταν επιθέσεις.
Το πιο χαρακτηριστικό σχόλιο, δε, για τη στάση της νέας ηγεσίας της Ν.Δ. απέναντι στο παρελθόν της παράταξης το έκανε ο στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο οποίος δήλωσε: «Η Ν.Δ. του Αντώνη Σαμαρά μπορεί να είναι συνέχεια της προηγούμενης Ν.Δ. αλλά δεν είναι το ίδιο πράγμα. Το έχει πει και ο πρόεδρος ότι “τραβάμε γραμμή με το παρελθόν”. Κάνουμε κριτική στο παρελθόν, χωρίς όμως η κριτική να γίνει το φτυάρι που θα θάψει μια ολόκληρη παράταξη».

Υποκριτική η στάση του ΠΑΣΟΚ
Την ίδια στιγμή, πάντως, στη Ν.Δ. δεν κρύβουν και την οργή τους για την υποκριτική στάση του ΠΑΣΟΚ. «Φωνάζουν για το Βατοπαίδι όσοι θεωρούν το ’89 “βρόμικο”, ενώ τότε υπήρχε ένα πολύ μεγαλύτερο σκάνδαλο από αυτό που ούτε καν έχει αποδειχθεί για το Βατοπαίδι» έλεγε στην «Α.τ.Κ.» γαλάζιο στέλεχος. «Στην περίπτωση του Βατοπαιδίου τα ακίνητα επιστράφηκαν, από τα λεφτά του Χρηματιστηρίου και του σκανδάλου Κοσκωτά δεν επιστράφηκε τίποτε. Νομικά και πολιτικά δεν υπάρχει σκάνδαλο στο Βατοπαίδι, ηθικά και επικοινωνιακά ας πούμε ότι υπάρχει, αλλά καμία σύγκριση με το τεράστιο σκάνδαλο του ’89», προσέθετε, συνεχίζοντας: «Οσο για τον Αγγέλου τον ψάξανε και δεν αποδείχθηκε ότι πήρε χρήματα. Στην πραγματικότητα το μόνο γεγονός είναι ότι μία κύρια άκουσε έναν Γιάννη –που υπέθεσε ότι είναι ο κ. Αγγέλου– να ζητεί να επισπευσθούν οι ανταλλαγές, κάτι όμως που δεν είναι παράνομο, εφόσον οι ανταλλαγές είναι νόμιμες».
Το κλίμα αυτό δείχνει πως η Ν.Δ., από την πλευρά της, δεν έχει ακόμη εντείνει την αντιπαράθεση και όταν το κάνει το ΠΑΣΟΚ θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση. «Ένα μεγάλο λάθος έκανε ο Καραμανλής ότι δεν κυνήγησε το ΠΑΣΟΚ για σκάνδαλα καραμπινάτα, όπως το Χρηματιστήριο. Και από πάνω, πρώτα έλυσε το πρόβλημα των συμβασιούχων που είχε προσλάβει το ΠΑΣΟΚ και μετά άρχισε να κάνει νέες προσλήψεις. Και το ΠΑΣΟΚ σήμερα έρχεται να στήσει πέντε εξεταστικές και να διώχνει τους εργαζομένους με Stage. Πρέπει να αναρωτηθούν, λοιπόν, ποια θα είναι η απάντηση των πολιτών στην υποκρισία τους στο μέλλον», τόνιζε χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος της Ρηγίλλης.
ΒΙΚΥ ΣΑΜΑΡΑ

3 comments:

  1. Γιατί να μιλήσει. Υπάρχει μπροστά η ΔΕΘ. Έχει περιθώριο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αντε και μίλησε. Δεν υπάρχει κανένα λογικό σενάριο που να στηριχθεί επάνω του και να δικαιλογήσει τα αδικαιολόγητα.

    Ουσιαστικά ήταν αυτός που την κρίσιμη περίοδο την κοπάνησε, και δεν έμεινε στην θέση του να πάρει τα μέτρα που μπορούσε και να παλέψει μέχρι το τέλος.

    Εκτός αν μας πεί ότι έφταιγαν οι Αμερικανοί, για να διασκεδάσουμε και λίγο την μαυρίλα των ημερών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μακάρι όποιος ήταν κυβέρνηση να κοίταζε περισσότερο το συμφέρον της χώρας παρά το δογματικό-κομματικό τους....

    ΑπάντησηΔιαγραφή