Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

"Γεράκια και βόδια"

Μήπως φαντάζεστε τι θα συνέβαινε, εν μέσω θέρους, αν η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία αντιμετώπιζε "δυναμικά" τους τρεις σχηματισμούς των δεκαοκτώ τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών που σημείωσαν τέσσερις παραβάσεις των κανόνων ασφάλειας της εναέριας κυκλοφορίας;
Ή αν η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία "απαντούσε" στις δύο παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από οκτώ οπλισμένα αεροσκάφη της γείτονος;
Οι αερομαχίες δεν έχουν πάντοτε αίσιο τέλος. Οι απρόσμενοι παράγοντες είναι άπειροι.
Ας φρεσκάρουμε τη μνήμη μας.
Τι ζήτησε ο κ. Ερντογάν, στην πρόσφατη επίσκεψή του, κομίζοντας τους βιομηχάνους των "κουλουριών" και μου διαφεύγει ποια άλλη οικονομική συμφωνία τότε συνήφθη (ίσως του "μπακλαβά"): ότι δεν πρέπει οι Ελληνες δημοσιογράφοι να γράφουν για "παραβιάσεις και παραβάσεις" γιατί δυναμιτίζουν το κλίμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων;
Μάλιστα. Τι να γράφουμε, λοιπόν, όταν η τουρκική πολεμική αεροπορία μπαινοβγαίνει στον χώρο μας λες και πρόκειται για δικό της "κήπο";
Οτι οι πιλότοι των πολεμικών αεροσκαφών της έχουν τουριστικές ανησυχίες;
Οτι μαγεύονται από την εικόνα του ελληνικού αρχιπελάγους από ψηλά;
Οτι αρέσκονται να παίζουν "κλέφτες και αστυνόμους" πάνω από τα ελληνικά νησιά;
Ας δούμε και τι γίνεται στο Αιγαίο.
Κατ’ αρχήν βγήκε το "Τσεσμέ" για να κάνει έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα για ανεύρεση κοιτασμάτων πετρελαίου. Εις μάτην "διαμαρτυρήθηκε" το υπουργείο Εξωτερικών.
Απτόητο το "Τσεσμέ".
Φαίνεται όμως ότι οι γείτονες είναι τόσο βιαστικοί ώστε έβγαλαν και το αλήστου μνήμης "Πίρι Ρέις".
Ετσι, συντονισμένα επιδίδονται σε εντατικές έρευνες. Οπου δεν προλαβαίνει το "Τσεσμέ" σπεύδει το "Πίρι Ρέις".
Να σημειωθεί ότι τα δύο τουρκικά πλοία με τα επιστημονικά εργαστήρια συνοδεύουν πολεμικά αεροσκάφη.
Ετσι, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας αναγκάστηκε να στείλει δύο αντίστοιχα τα οποία, διακριτικά, παρακολουθούν την κατάσταση.
Και τι κάνει ο κ. Νταβούτογλου;
Στέλνει καθημερινά στις Βρυξέλλες, στο ΝΑΤΟ και στην Αμερική διαμαρτυρίες εναντίον της Ελλάδας που ..."παρακωλύει τις έρευνες". Αυτό, ελληνιστί, αποδίδεται ως ακολούθως: "Εκεί που μας χρωστούσανε μας πήραν και το βόδι".
Για μένα το ζήτημα είναι πότε τα ημέτερα "βόδια" θα ξυπνήσουν ώστε να συγκαλέσουν το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής και την Επιτροπή Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων για να πληροφορηθούμε αρχηγοί κομμάτων, Βουλή και Πολίτες πού το πάει φέτος η Τουρκία.
Όχι πως δεν το συνηθίζει κάθε φορά που η Ελλάδα αντιμετωπίζει ποικίλα προβλήματα. Εκτός αν πιστεύει ότι σιγά-σιγά συνηθίζουμε την παρουσία των "Τσεσμέ" - "Πίρι Ρέις" και στο τέλος θα πούμε: Αφερίμ Εφέντιμ.
Ωστόσο, πρέπει, επειγόντως, κάποιος να εξηγήσει στον κ. Ερντογάν ότι τα ελλείμματα στα ταμεία μας δεν σημαίνουν και έλλειμμα στον πατριωτισμό των Ελλήνων.
ΑΝΝΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου