Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

Μάχη για την Πατρίδα και την Ελευθερία.!

Την Κυριακή 25 Ιουλίου, θα τιμηθεί στο Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου Βλασίας Καλαβρύτων, η μνήμη των πεσόντων στη μάχη που έγινε στην περιοχή. Ήταν μια σκληρή μάχη, που συνέβαλε όμως στο να μείνει η πατρίδα μας ελεύθερη. Στις 23 Ιουνίου 1948, στο Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου Βλασίας Καλαβρύτων, το 617 ΤΠ συγκρούστηκε με κομμουνιστοσυμμορίτες που είχαν ξεκινήσει από την Τρίπολη και σκοπό να καταλάβουν την Πάτρα. Ο λόγος για ένα πλήθος περίπου 1700 ατόμων, με επικεφαλής τους «καπετάνιους» Πέρδικα και Κονταλώνη.
Οι εθνικές δυνάμεις προσπάθησαν να σταματήσουν την προέλαση των προδοτών στη δίοδο της Βλασίας. Κινητοποιήθηκε το 617 ΤΠ, με διοικητή τον αντισυνταγματάρχη Σταύρο Δακουράκο. Ο 3ος Λόχος του Τάγματος, αποτελούμενος από 137 άνδρες με επικεφαλής το λοχαγό Γ. Δαμιανό, ανέβηκε στο Μοναστήρι για να έχει πανοραμική όψη και στόχευση. Εκεί βρισκόταν και ο Διοικητής του Τάγματος. Ο Λόχος Διοικήσεως, αποτελούμενος από τριάντα άνδρες με Διοικητή τον Λοχαγό Πηλατάκη, είχε πάρει θέσεις χαμηλά, κάτω από την Μονή, στα αλώνια. Ο 2ος Λόχος ήταν προς την κατεύθυνση του χωριού Μάνεσι Καλαβρύτων.


Ας αφήσουμε όμως τον μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας να περιγράψει τα συμβάντα:


«Οι ορδές των κομμουνιστο-συμμοριτών δεν άργησαν να εμφανισθούν. Το βράδυ της 23ης Ιουλίου του έτους 1948 δόθηκε η περιώνυμος Μάχη της Βλασίας. Ήδη ο 3ος Λόχος του Εθνικού μας Στρατού είχε εγκατασταθεί στην ιστορική Μονή του Αγίου Νικολάου Βλασίας. Η 23η Ιουλίου 1948 ήταν μια ασέληνη και γι αυτό κατασκότεινη νύχτα. Ένα τμήμα εξ εκείνων που επιβουλεύονταν την ακεραιότητα της Πατρίδας των, αρνισηπάτριδες και προδότες, αποτελούμενο από περίπου 600 κομμουνι-συμμορίτες, μέσα στην ασέληνη νύκτα και εκμεταλλευόμενοι το σκοτάδι είχαν κατορθώσει να πλησιάσουν τη Μονή, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί. Είχαν ήδη περικυκλώσει την Μονή και είχαν εγκλωβίσει εκεί τον Εθνικό μας Στρατό. Οι πρώτοι ήδη είχαν φθάσει σχεδόν έξω από τον μαντρότοιχο της Μονής. Οι Στρατιώτες μας κοιμώντουσαν αμέριμνοι. Ακόμη και οι φρουροί ασφαλείας δεν είχαν αντιληφθεί το πλησίασμα των συμμοριτών.
Στα βαθειά μεσάνυκτα λοιπόν ο Άγιος Νικόλαος, εμφανιζόμενος στο αντισυνταγματάρχη Δακουράκο, Διοικητή του 617 Τάγματος Πεζικού, ο οποίος αμέριμνος επίσης κοιμόταν, και προσποιούμενος τον Στρατηγό Παπαδόγγονα, προφανώς για να είναι πειστικός στο Διοικητή, τον σπρώχνει, τον ξυπνάει και του λέγει:
«Σταύρο, ξύπνα! Μη κοιμάσαι πια! Σήκω επάνω αμέσως! Ξύπνα και τους άνδρες σου, όλη τη δύναμη! Δώσε γενικό σύνθημα συναγερμού! Οι αντάρτες σας έχουν περικυκλώσει!»
Ήταν ο Άγιος Νικόλαος, ο Προστάτης της Μονής, αυτός που ξυπνούσε το διοικητή! Σε λίγο καταφθάνει ανήσυχος και ο διοικητής του Λόχου Διοικήσεως ο λοχαγός Πιλατάκης και λέγει στον ανήσυχο Δακουράκο: «Κύριε Διοικητά, κάτι πρέπει να συμβαίνει! Είδα στον ύπνο μου, ότι έπιασε φωτιά το Μοναστήρι και ότι γύρω -γύρω καίγεται! Ετρόμαξα και γι αυτό ήλθα εδώ»!
Βεβαίως ολόγυρα στο Μοναστήρι πουθενά δεν υπήρχε φωτιά!
Ο Διοικητής τότε κατανόησε πολύ καλά το θεϊκό μήνυμα και εσήμανε αμέσως συναγερμό. Όλοι έτρεξαν και έλαβαν τις προκαθορισμένες θέσεις τους! Και τότε, στα αμέσως επόμενα λίγα λεπτά της ώρας εκδηλώθηκε η επίθεση των ανταρτών! Ήταν 3:50 τα ξημερώματα, όταν άρχιζε η Μάχη της Βλασίας και ήταν μια μάχη στήθος με στήθος, μια μάχη εξ επαφής. Η μάχη ήταν σκληρή. Διήρκεσε δέκα ολόκληρες ώρες με μικρές εικοσάλεπτες μόνον διακοπές. Τότε στη Μάχη της Βλασίας περίφημος για την λεβεντιά του και την αυτοθυσία του αναδείχθηκε ο στρατιώτης μας Καρατάσος. Είχε δεχθή τρεις σφαίρες, είχε υποστή ισάριθμα τραύματα. Τα τραύματά του αιμορραγούσαν, εκείνος όμως όρθιος στη θέση του, κρατώντας ένα μυδράλιο, πολεμούσε επί τέσσερες ώρες χωρίς διακοπή!

Έτσι λοιπόν δόθηκε η μάχη της Βλασίας. Μια μάχη μέσα στη νύκτα, στήθος με στήθος! Μια Μάχη, η οποία άφησε πίσω της 11 νεκρούς και 37 τραυματίες. Το δάπεδο του Ναού του Αγίου Νικολάου είχε πλημμυρίσει από το αίμα των τραυματισμένων.

Ο κατάλογος των πεσόντων

1.Καμβύσης Νικόλαος, ανθυπολοχαγός
2.Μαμαλής Χαράλαμπος, ανθυπολοχαγός
3. Λιάκης Κωνσταντίνος, επιλοχίας
4. Λιούλιας Βασίλειος, στρατιώτης
5. Παναγόπουλος Ευστάθιος, στρατιώτης
6. Πλιάκας Χρήστος, στρατιώτης
7. Σταματίου Φώτιος, στρατιώτης
8. Καλογερόπουλος Διονύσιος, στρατιώτης
9. Δαμίτσας Θωμάς, στρατιώτης
10. Τσούτσουρας Ηλίας, στρατιώτης
11. Μουτσούνας Ιωάννης, στρατιώτης

elkosmos

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου