Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

ΣΤ. ΜΙΧ. ΦΙΛΟΣ. Ο πνευματικό άνδρας, ο ακάματος παιδαγωγός

Αφιερωματικό τεύχος των "Τζουμερκιώτικων Χρονικών» της Ι.Λ.Ε.Τ. στο αξιότερο σύγχρονο τέκνο των Αγνάντων και των Τζουμέρκων.

Του Χαράλαμπου Γαλιάνδρα Αρτινού...

Έργο-καθρέφτης του σημαντικού έργου που παράγει η Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Τζουμέρκων (Ι.Λ.Ε.Τ.) είναι το αφιερωματικό τεύχος των "Τζουμερκιώτικων Χρονικών" στον ακαταπόνητο δάσκαλο, παιδαγωγό, ερευνητή και συγγραφέα, τον αληθινό πατριώτη και δημοκράτη Στέφανο Μιχ. Φίλο.
Ένα τεύχος, φόρος τιμής στη μνήμη του Στ. Φίλου (Άγναντα 1924-Αθήνα 2007) στο οποίο γίνεται εκτενής περιγραφή του τρανού έργου και της ανεκτίμητης προσφοράς του στην παιδεία, την κοινωνία, την πατρίδα, τη γενέτειρα περιοχή των Τζουμέρκων.
Περιέχονται σ΄αυτό όλα όσα κατατέθηκαν για τον τιμώμενο πνευματικό άντρα στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Άγναντα Άρτας, από την Ι.Λ.Ε.Τ. και το Δήμο Αγνάντων, στις 3 Αυγούστου 2008.
Προλογίζει ο διευθυντής σύνταξης του αφιερωματικού δελτίου, Χρίστος Γ. Φίλος, καθηγητής του Τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σημειώνοντας πως ο Σ. Φίλος υπήρξε λαμπρότατο υπόδειγμα πνευματικού ανθρώπου και πως οι Τζουμερκιώτες και ιδιαιτέρως οι Αγναντίτες δικαιούνται να σεμνύνονται γι΄ αυτόν.
Ακολουθεί το σημείωμα του προέδρου της Ι.Λ.Ε.Τ. κ. Κώστα Μαργώνη, φιλολόγου - κριτικού λογοτεχνίας, ο οποίος γράφει: "Αυτό που κατά κύριο λόγο χαρακτηρίζει τα Τζουμέρκα είναι ότι ευτύχισαν να περπατήσουν στα χώματά τους άνθρωποι που ένιωθαν απέραντη αγάπη και σεβασμό για τον τόπο τους. Ένας από αυτούς που αισθανόταν το χρέος να μελετήσει τον πολιτισμό των Τζουμέρκων και να αποτυπώσει, με τα μέσα που διέθετε, την ιστορία, τον πλούτο της παράδοσης των χωριών μας ήταν Στέφανος Φίλος, ο μελετητής και συγγραφέας".
Το πλούσιο ιστορικό, λαογραφικό και γλωσσικό υλικό που συγκέντρωσε αποτυπώνεται στα δυο βασικά πονήματά του, "Άγναντα Άρτας" και "Τα Τζουμερκοχώρια". Βιβλία γνώσης, ανεκτίμητη παρακαταθήκη στην παιδεία, τον τόπο, τις νεότερες γενιές, τους επόμενους ερευνητές που ακολούθησαν τα βήματά του εμπλουτίζοντας τις γνώσεις μας γύρω από τα χωριά μας.
Στον άξιο δάσκαλο, τον ακάματο εργάτη του πνεύματος, τον καταξιωμένο πατριώτη απευθύνεται στη συνέχεια ο δήμαρχος Αγνάντων κ. Χρήστος Χασιάκος. Ακολουθεί το σημείωμα της οικογένειας και τα επιστημονικά κείμενα για τη ζωή και το έργο του Στ. Φίλου, τα οποία υπογράφουν:
"Χρίστος Γ. Φίλος: Στ. Μιχ. Φίλος, ένας μεγάλος παιδαγωγός και λόγιος. Ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα.
Νίκος Β. Καρατζένης, φιλόλογος, Έφορας της Ι.Λ.Ε.Τ.: Ο Στ. Μιχ. Φίλος ως δάσκαλος και παιδαγωγός και
Δημήτρης Ε. Ράπτης, λέκτορας του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: Ο Στ. Μιχ. Φίλος ως εκπαιδευτικός, συγγραφέας και ερευνητής - Εργογραφία του Στ. Μιχ. Φίλου".
Συγχαρητήρια σε όλους και πρωτίστως στα μέλη της συντακτικής επιτροπής του Δελτίου Χρ. Φίλο, Δ. Ράπτη, Ν. Καρατζένη, Αθ. Μακρή, εκπαιδευτικό, Α΄αντιπρόεδρο της Ι.Λ.Ε.Τ. και Αθ. Μπαζούκα, δασοπόνο, γενικό γραμματέα της Ι.Λ.Ε.Τ.
Και βεβαίως στο δήμαρχο Αγνάντων και όλα τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου που ομόφωνα στήριξαν οικονομικά την έκδοση του αφιερωματικού τεύχους ως ελάχιστη συμμετοχή σε μια τέτοιου μεγέθους προσφορά τόσο από τον αείμνηστο Στ. Φίλο, όσο και από τη διοίκηση της Ι.Λ.Ε.Τ.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου