Τα οστά των πέντε Ελλήνων ηρώων που έπεσαν υπέρ πίστεως και πατρίδος, βρέθηκαν σε πηγάδι στο Τζιάος (ρίχτηκαν εκεί μεταγενέστερα, καθώς οι τούρκοι φοβούνταν τον εντοπισμό του πρώτου τάφου), μαζί με τα οστά άλλων 14 Ελλήνων που δολοφονήθηκαν από τις δυνάμεις του Αττίλα το 1974, με βολή στο κεφάλι. Ο λόγος για την πολύ γνωστή φωτογραφία της 14ης Αυγούστου 1974, στην οποία εικονίζονται οι Αντωνάκης Κορέλλης, Πανίκος Νικολάου, Χριστόφορος Σκορδής, Ιωάννης Παπαγιάννης και Φίλιππος Παπακυριακού να έχουν αιχμαλωτιστεί, μετά την περικύκλωσή τους από τουρκικά τεθωρακισμένα (τα λείψανά τους έχουν ταυτοποιηθεί και έχουν δοθεί στους οικείους τους για ταφή).
Η γνωστή σε όλους μας φωτογραφία, έχει όμως συνέχεια, αποδεικνύοντας την ορθότητα της εκδοχής του τούρκου δημοσιογράφου Ερκίν Κονουκσεβέρ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι φωτογράφησε τη σύλληψη αλλά και την εκτέλεση των πέντε Ελλήνων στρατιωτών. Ο Κονουκσεβέρ, ο οποίος έφτασε στην Κύπρο μαζί με τα στρατεύματα του Αττίλα, συνελήφθη δύο ημέρες μετά τη φωτογράφηση από την Εθνική Φρουρά στην ευρύτερη περιοχή του Λήδρα Πάλας και αφέθηκε αργότερα ελεύθερος. Κανείς δεν γνωρίζει τι απέγινε το φωτογραφικό υλικό που είχε μαζί του και κατασχέθηκε, κάτι που φυσικά αναδεικνύει και την «ανεπάρκεια» πολλών...
Σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε, τα φιλμ κατασχέθηκαν από Ελλαδίτες, στελέχη της ΓΕΕΦ. Κανείς δε γνωρίζει που κατέληξε αρχικά το υλικό, αν και βρέθηκε σε ελληνικά χέρια... Διαβάζουμε ότι «ο τούρκος φωτογράφος υποστήριξε ότι οι Ελληνοκύπριοι στρατιώτες, που τον συνέλαβαν αιχμάλωτο, του πήραν τρεις φωτογραφικές μηχανές και 15 ή 16 κασέτες (σλάιντς)».
Οι «κλειδωμένες» φωτογραφίες
Είναι σαφές ότι κάποιοι πάντως, το απέκρυψαν από τη δημοσιότητα αλλά κυρίως, από τις οικογένειες των πεσόντων και τις αρμόδιες επιτροπές αγνοουμένων. Μιλάμε για αίσχος... Μάλιστα, ο Κονουκσεβέρ ισχυρίζεται ότι «πριν από χρόνια έδωσε κατάθεση στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ), υποστηρίζοντας ότι ο τουρκικός στρατός τους παρέδωσε σε Τουρκοκυπρίους και εκείνοι τους εκτέλεσαν, ενώ τους φωτογράφησε "και όταν τους σκότωναν και όταν τους έθαβαν", υποστηρίζοντας ότι οι πέντε Ελληνοκύπριοι δεν ρίφθηκαν σε πηγάδι, αλλά θάφτηκαν σε χωράφι». Που είναι λοιπόν οι υπόλοιπες φωτογραφίες; «Κλειδωμένες» στο Φάκελο;
Φανταστείτε ότι η νέα αυτή φωτογραφία από το «αγνοούμενο» φωτογραφικό υλικό εντοπίστηκε στην Ελλάδα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν, υπάρχει αντίγραφο στον Φάκελο της Κύπρου που «φυλάσσεται» στη Βουλή (για να μη μάθουν οι νεότερες γενιές τις «πομπές» της πολιτικής ελίτ). Εδώ κατέληξε το «υλικό», άγνωστο πως!
Σύμφωνα με τη «σημερινή», «ο δημοσιογράφος όντως δεν επέβαινε του πρώτου άρματος που συνέλαβε τους πέντε του Τζιάος. Ακολουθούσε με άλλο άρμα στο οποίο βρισκόταν και ο επικεφαλής της προέλασης προς την Αμμόχωστο, ο διοικητής της 28ης Μεραρχίας του τουρκικού στρατού, υποστράτηγος Χακί Μπουραττάς, στις διαταγές του οποίου υπάγονταν όλες οι παραστρατιωτικές μονάδες. Από το δεύτερο αυτό άρμα φωτογράφησε τη σύλληψη. Με ζουμ του φακού έφερε κοντά τους πέντε, γι' αυτό και η ποιότητα της φωτογραφίας που εκτυπώθηκε βιαστικά στα τυπογραφεία της εφημερίδας "Μάχη". Στο ίδιο φιλμ φωτογραφίζει πολλές φορές τη σκηνή και ακολούθως το άρμα στο οποίο επέβαινε απομακρύνεται προς το Τζιάος. Ο ίδιος, όμως, επιστρέφει και συνεχίζει να φωτογραφίζει τους αιχμαλώτους».
Σύμφωνα με τη μαρτυρία του τούρκου δημοσιογράφου, ο οποίος ζει σήμερα, σε ηλικία 71 ετών, στην Κωνσταντινούπολη, «οι πέντε Ελληνοκύπριοι εκτελέστηκαν λίγη ώρα μετά τη σύλληψή τους από Τουρκοκυπρίους μουτζαχίτ, στους οποίους οι αιχμάλωτοι παρεδόθησαν από Τούρκο αξιωματικό». Στην κυπριακή εφημερίδα διαβάζουμε επίσης ότι «οι Μουτζαχίτ ήτο παραστρατιωτικό σώμα, το οποίο υπαγόταν στις εντολές του Ντενκτάς. Αποτελούσαν το ένοπλο τμήμα της περιβόητης ΤΜΤ, η οποία κατά την εισβολή ενεργούσε ως παράρτημα του τουρκικού στρατού. Μέλος των Μουτζαχίτ ήταν και ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ».
Για το θέμα αυτό, ο ίδιος πριν από χρόνια έδωσε κατάθεση στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ), υποστηρίζοντας ότι ο τουρκικός στρατός τους παρέδωσε σε Τουρκοκυπρίους και εκείνοι τους εκτέλεσαν, ενώ τους φωτογράφησε «και όταν τους σκότωναν και όταν τους έθαβαν», υποστηρίζοντας ότι οι πέντε Ελληνοκύπριοι δεν ρίφθηκαν σε πηγάδι, αλλά θάφτηκαν σε χωράφι.
«Η φωτογραφία από το δεύτερο άρμα δίνει νέα διάσταση στην υπόθεση», σύμφωνα με τη «σημερινή» και τον Άδωνι Παλληκαρίδη, που υπογραμμίζει ότι «έτσι εξηγείται γιατί οι πληροφορίες επέμεναν ότι κάποιοι γνώριζαν από τότε ότι οι πέντε ήρωές μας ήσαν νεκροί.
Δεν ήθελαν να το προβάλουν προς τα έξω, γιατί η υπόθεση των Κυπρίων και Ελλαδιτών αγνοουμένων είχε βασιστεί και στη φωτογραφία αυτή, όπου ο τουρκικός στρατός με φωτογραφικό ντοκουμέντο παρουσιάζετο να συλλαμβάνει εν ζωή Ελληνοκυπρίους εθνοφρουρούς και να μη λέει τι απέγιναν».
elkosmos
Στην κόλαση των Σοβιετικών Γκούλαγκ...
-
Αν νομίζετε πως περνάτε δύσκολες εποχές και πως η εξαθλίωση κτυπά την πόρτα
σας, ρίξτε μια σύντομη ματιά στην κόλαση των Σοβιετικών Γκούλαγκ και
ξανασκε...
ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ?ΜΑ ΜΕ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ!ΣΑΣ ΘΥΜΙΖΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ?
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι μουσουλμάνοι της Θράκης απαιτούν τώρα και δικό τους πανεπιστήμιο!
Η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης ζητά το δικό της πανεπιστήμιο, «απαιτώντας» την αντικατάσταση της Ειδικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης από ένα πανεπιστήμιο μόνο για μουσουλμάνους.
Η ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα της Θράκης αντιδρά έντονα και η ελληνική Πολιτεία φαίνεται να παρακολουθεί αμήχανη τις εξελίξεις. Κεντρικό πρόσωπο στη διαμάχη, η ειδική γραμματέας του υπουργείου Παιδείας κυρία Θάλεια Δραγώνα. Οι αποκαλύψεις του «ΘΕΜΑτος» για την κυρία Δραγώνα και τη στάση που τήρησε κατά τη διάρκεια ημερίδας στη Θράκη φαίνεται πως άνοιξαν για τα καλά τον ασκό του Αιόλου, προκαλώντας αναβρασμό στις τάξεις των εκπαιδευτικών και έντονο προβληματισμό στα υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Παιδείας.
Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες από τα κεντρικά του υπουργείου, η κυβερνητική αξιωματούχος βρίσκεται σε δύσκολη θέση, αφού φέρεται να αντιμετωπίζεται με έντονη δυσπιστία από τους προϊσταμένους της.
Μάλιστα ορισμένοι εξαπολύουν ξεκάθαρες αιχμές εναντίον της κυρίας Δραγώνα, κατηγορώντας τη για αναποφασιστικότητα και ακαταλληλότητα στη λήψη αποφάσεων, και στη διαχείριση κρίσεων. Ο έντονος προβληματισμός για τους χειρισμούς της εκφράζεται και από στελέχη της κυβέρνησης, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να υπάρξει άμεσα έντονη παρουσία του υπουργείου Παιδείας στην περιοχή της Θράκης.
Η αυτοαποκαλούμενη «Συμβουλευτική Επιτροπή της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης» έχει ζητήσει εδώ και καιρό να αντικατασταθεί η Ειδική Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης, στην οποία εισάγονται ύστερα από εξετάσεις αποκλειστικά μουσουλμάνοι-μέλη της μειονότητας της Θράκης, από μια παιδαγωγική σχολή πανεπιστημιακού επιπέδου τετραετούς φοίτησης, όπου θα εκπαιδεύονται μόνο νέοι που θέλουν να γίνουν δάσκαλοι στα μειονοτικά σχολεία. Σε όλη αυτή την κίνηση οι Ελληνες πανεπιστημιακοί έχουν ανακαλύψει κρυφά κίνητρα από τους υποκινητές της.
«Κάποιοι θέλουν να ελέγχουν την όλη διαδικασία, δηλαδή την παραγωγή δασκάλων, και στη συνέχεια την εκπαιδευτική διαδικασία στα μειονοτικά σχολεία, την επιμόρφωση αλλά και τους διορισμούς», καταγγέλλει στο «ΘΕΜΑ» ο ιστορικός αναλυτής κ. Νεκτάριος Δαπέργολας, υπογραμμίζοντας πως δεν υπάρχει λόγος να δημιουργηθεί κάποιο ανάλογο πανεπιστήμιο.
Η αποκαλούμενη «Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης» προσπάθησε να αντιδράσει. Σε ανακοίνωσή της η ομοσπονδία εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για την απάντηση που πήρε από την κυρία Δραγώνα, η οποία μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε πέταξε το μπαλάκι στους ανωτέρους της, ξεκαθαρίζοντας ότι η τελική απόφαση θα παρθεί από το υπουργείο Παιδείας.
Πηγή: Πρώτο Θέμα, Κυριακή 25/7/2010
ΦΟΒΑΤΑΙ ΚΑΙ Η ΔΡΑΓΩΝΑ,ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΨΥΧΟΥΣ,ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΜΦΑΝΙΣΤΕΙ ΠΑΛΙ ΚΑΠΟΙΟΣ Η ΚΑΠΟΙΑ ΔΑΣΚΑΛΑ,ΣΑΝ ΤΗΝ ΧΑΡΑ.
ΑπάντησηΔιαγραφή