Η Τουρκία θα πάψει να θεωρεί ως αιτία πολέμου (casus belli) την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 ναυτικά μίλια, έγραψαν χθες οι τουρκικές εφημερίδες Σαμπάχ και Μιλιέτ, επικαλούμενες το νέο Έγγραφο Πολιτικής Εθνικής Ασφαλείας της γειτονικής χώρας.
Σύμφωνα με τις δύο εφημερίδες, το Έγγραφο, πιο γνωστό ως «βιβλίο των κόκκινων γραμμών», που συντάσσεται κάθε πέντε χρόνια, δεν θα θεωρεί ως προέχουσα απειλή την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων και, αντιθέτως, θα δίνει έμφαση στη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Στο Έγγραφο αναφέρεται επίσης πως το Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου, που η Άγκυρα έχει ξεκινήσει με την Ελλάδα, θα επιτρέψει την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δυο κρατών σε πολλούς τομείς.
Επιπρόσθετα, στο Έγγραφο τονίζεται πως η επιδίωξη της Άγκυρας για την επίτευξη δικοινοτικής λύσης σχετικά με την Κύπρο δεν έχει αλλάξει. Τα δημοσιεύματα προσθέτουν πως η επικαιροποίηση της «κόκκινης βίβλου» θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου και αναμένεται να ψηφιστεί από την τουρκική Εθνοσυνέλευση, τον Δεκέμβριο.
Όπως τονίζουν οι εφημερίδες, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και οι αρμόδιοι υπουργοί εξετάζουν λεπτομερώς το νέο κείμενο και ξαναγράφουν κάποια σημεία του Εγγράφου.
Αντί να θεωρεί ως πιθανές απειλές την Ελλάδα, το Ιράν, το Ιράκ και την Ρωσία, το Έγγραφο αναβαθμίζει τα κράτη αυτά ως «πιθανούς συνεργάτες».
Όσον αφορά στο Ιράν, δεν συμπεριλαμβάνεται η «απειλή εξαγωγής καθεστώτος» από την χώρα αυτή.
Παράλληλα, η πυρηνική ισχύ και το δυναμικό των πυρηνικών όπλων του Ιράν διατυπώνονται ως ένα «ανησυχητικό στοιχείο» και επισημαίνεται ότι η Τουρκία δεν θέλει με κανένα τρόπο πυρηνικά όπλα στην περιοχή της.
Στη θέση των απειλών που προέρχονται από την Ελλάδα, το Ιράν και το Ιράκ, τώρα πλέον γίνεται αναφορά στην αύξηση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών. Η τρομοκρατία του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) καταχωρείται ως απειλή και επισημαίνεται η συνεργασία με το Ιράκ κατά της «τρομοκρατικής οργάνωσης του ΡΚΚ».
Επίσης, υπογραμμίζεται η αυξανόμενη συνεργασία με τη Ρωσία και το αναπτυσσόμενο εμπόριο και σημειώνεται πως η έναρξη συνεργασίας με τα έθνη της Ασίας συγκαταλέγεται στους κύριους στόχους της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.
Επιπλέον, το Έγγραφο επισημαίνει ότι η Τουρκία σχεδιάζει να ενισχύσει τον ρόλο της ως κομβικό σημείο μεταφοράς ενέργειας προς την Δύση και την Ανατολή.
Εξάλλου, στο Έγγραφο σημειώνεται πως ο στόχος της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί κρατική πολιτική.
Αξίζει να σημειωθεί πως η εκ νέου σύνταξη του τουρκικού «βιβλίου των κόκκινων γραμμών» ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2010.
adesmeytos
Το Κ.Κ.Ε., οι μυστικές συμφωνίες με την Αλβανία και οι Τσάμηδες
-
Μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες και πολυσυζητημένες περιόδους της νεότερης
ελληνικής ιστορίας είναι αναμφίβολα τα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου
αλλά κα...
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου