Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Οι γκάνγκστερ του χρήματος.!

Γελούσε ο κόσμος με τα πορίσματα για τη Siemens, αλλά ο ακατάβλητος μικρόκοσμος συνέχιζε να παίζει την κολοκυθιά. Ρακένδυτα επιχειρήματα, αξιοδάκρυτες προσπάθειες συμψηφισμών και απέλπιδες απόπειρες μετάθεσης ευθυνών (στη ...δικαστική εξουσία).
Ενα καινούργιο βορβορώδες στρώμα, ολόιδιο με τα παλιά, στο υφιστάμενο πολιτικό ίζημα (...Τους γέλωτες, τον σαρκασμό και την οργή δεν αναχαίτισε η εμβόλιμη εξαγγελία Καστανίδη για νέο νόμο περί ευθύνης υπουργών. Απεναντίας, πυροδότησε νέο γύρο σαρκασμών. Διότι το πρόβλημα εντοπίζεται στο υπάρχον Σύνταγμα. Οπότε...)
*** Αγόρευε ο Παπακωνσταντίνου στο «Μέγκα», και μιλούσε για το άνοιγμα των «κλειστών επαγγελμάτων» λες και αναφερόταν στην πτώση της Βαστίλλης. Είχαν την ίδια σοβαρότητα οι ασύσπαστοι μύες του προσώπου του, όπως τότε που μιλούσε για το... «κίνημα των αποδείξεων»... Ο Αλέν Τουρέν άκουγε σιωπηλός από τις σελίδες της «Ε» και «παρενέβη» πειρατικά, διακόπτοντας τη ροή των ειδήσεων: «Σήμερα πια δεν έχουμε κοινωνικό μοντέλο. (...) Τα συνδικάτα, η κοινωνική ασφάλεια, οι δημόσιες υπηρεσίες, όλα αυτά έχουν αντικατασταθεί από το χρήμα και μόνο το χρήμα. (...) Τα εμπλεκόμενα μέρη -συνδικάτα, δικαστήρια, κυβερνήσεις -όλα σφυρηλατήθηκαν σε ένα εθνικό πλαίσιο. Η παγκοσμιοποιημένη οικονομία έκοψε τις άγκυρες: κανείς, καμία κυβέρνηση, κανένας θεσμός δεν μπορεί να τη σταματήσει. Και βλέπουμε πως η πολιτική των επιχειρήσεων είναι να προφυλάσσεται η ίδια από τις καταιγίδες εκθέτοντας τους εργαζομένους»
*** Κάπως έτσι, λοιπόν: οι επιχειρήσεις θα εκθέτουν τους εργαζομένους, «οι ολιγαρχίες θα κυβερνούν χώρες ανέργων», η δράκα των πλουσίων θα αυξάνει τα ιλιγγιώδη κέρδη της και οι κυβερνήσεις των «προθύμων» θα συκοφαντούν ομάδες εργαζομένων, επιδοτώντας τον κοινωνικό αυτοματισμό. Καλή ώρα η δική μας κυβέρνηση: πέταξε προ καιρού μια φωτοβολίδα εναντίον των εφοριακών (ότι τάχα πολλοί δεν υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις) και σηκώθηκε ένα κύμα οργής και θυμηδίας εναντίον των εφοριακών. Τι αποκαλύφθηκε; Οτι δηλώσεις δεν είχαν υποβληθεί κυρίως από γυναίκες εφοριακούς, διότι τις δηλώσεις υπάνδρων γυναικών τις υποβάλλουν οι σύζυγοί τους! (...Συκοφαντίες, προπαγάνδα και πρόσκαιρος θρίαμβος των εντυπώσεων. Μικροπολιτικής εγκώμιον)
*** Κι αυτός ο καημένος ο Παναθηναϊκός. Μια μη ομάδα...

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΡΙΑΝΤΗΣ
Bookmark and Share

1 comments:

  1. Πως δημιουργείτε το χρήμα


    Καταρχάς να πω ότι το πώς δημιουργείτε το χρήμα σήμερα δεν είναι καθόλου εύκολο να εξηγηθεί και υπάρχουν και διάφορες φιλοσοφικές εκδοχές στο τι ακριβώς διαδραματίζετε. Σήμερα θα δώσω ένα πολύ απλό παράδειγμα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν περιορίζετε σε αυτό που θα διαβάστε, καθώς τα πράγματα είναι πολύ πιο πολύπλοκα.

    Ας πούμε λοιπόν ότι σε μια οικονομία υπάρχουν μόνο 10 φυσικά πρόσωπα και μια τράπεζα. Ας ονομάσουμε αυτή τη χώρα ΔΕΚΑ. Σε αυτή την οικονομία λοιπόν, ο καθένας έχει από € 10 στην τσέπη του εκ των οποίων τα 5 είναι σε κατάθεση στην τράπεζα. Άρα το συνολικό χρήμα στην κυκλοφορία είναι € 100. Επίσης ας υποθέσουμε ότι κανένας δεν χρωστάει.

    Τώρα ας υποθέσουμε ότι κάποιος από τους 10 πάει σε ένα μαγαζί και αγοράζει εμπόρευμα από κάποιων άλλον. Ας πούμε ότι πάει κάποιος σε έναν που έχει σίδηρο και αγοράσει σίδηρο αξίας €10. Αντί όμως για ρευστό, του δίνει μια επιταγή μεταχρονολογημένη.

    Αυτή η επιταγή είναι μια καινούργια πίστωση. Αυτή η επιταγή όμως είναι και κάτι ακόμα, είναι πραγματικό χρήμα. Και τούτο διότι ο έμπορας μπορεί αυτή την επιταγή να την δώσει κάπου αλλού και επίσης να αγοράσει αγαθά. Άρα τώρα έχουμε € 100 ρευστό και μια πίστωση αξίας €10, η σύνολο €110 που κυκλοφορούν στην αγορά.

    Ας κάνουμε μια στάση εδώ να θέσουμε δυο ορισμούς. Το συνολικό ρευστό χρήμα που κυκλοφορεί (τα €100 σε πραγματικό χρήμα δηλαδή) θα το ονομάσουμε Μ1 και το συνολικό χρήμα πλέον των όποιων πιστώσεων (τα €110 δηλαδή) θα το ονομάσουμε Μ3.

    Ο παραλήπτης λοιπόν της επιταγής των € 10 πάει σε μια τράπεζα και παίρνει ένα δάνειο €10 με εγγύηση την επιταγή που καταθέτει στην τράπεζα. Άρα το M3 τώρα αυξάνετε στα €120. Στην συνέχεια κάποιος άλλος παίρνει ένα στεγαστικό δάνειο αξίας €20, ανεβάζοντας το Μ3 στα €140.

    Τώρα ας πούμε ότι οι 10 κάτοικοι της χώρας, πηγαίνουν και ανοίγουν έναν margin κωδικό σε μια χρηματιστηριακή εταιρεία και αγοράζουν μετοχές αξίας €10 με margin. Το Μ3 τώρα έχει φτάσει τα €150.

    Ανακεφαλαίωση.

    Μ1 - Αρχικό χρήμα σε κυκλοφορία = €100

    Μ3 - Πιστώσεις + Μ1 = €150
    €10 σε επιταγή για σίδηρο
    €30 για στεγαστικό
    €10 για margin αγορές.

    Είπαμε αρχικά ότι από τα €10 που έχει ο καθένας, τα €5 είναι σε καταθέσεις στην τράπεζα. Άρα η τράπεζα είχε μόνο €50 προς δανεισμό. Η τράπεζα πλέον δεν έχει άλλα λεφτά, διότι τα δάνεισε όλα. Επίσης τα υπόλοιπα 5 του καθενός τα έχει σε στο χέρι.

    Τώρα η τράπεζα πακετάρει όλες τις πιστώσεις που έχει (σύνολο €50) και εκδίδει ένα ομόλογο (ABS – asset backed security), όπου η εγγύηση για το ομόλογο αυτό είναι οι απαιτήσεις που κάνει να εισπράξει από τις πιστώσεις που έχει εκδώσει. Με λίγα λόγια, η τράπεζα πουλάει τον δανεισμό της.

    Οι 10 κάτοικοι της χώρας λοιπόν, δίνουν τα υπόλοιπα €5 που έχει ο καθένας στο χέρι, και αγοράζουν το ομόλογο αυτό. Η τράπεζα δεν έχει πλέον δανεισμό, και έχει εισπράξει και πάλι τα χρήματα των καταθέσεων. Σημαντικό να προσέξτε τώρα σε αυτή τη συναλλαγή είναι ότι, το ρίσκο της μη πληρωμής πλέον το έχουν οι ομολογιούχοι και όχι η τράπεζα.

    Άρα η τράπεζα έχοντας και πάλι €50 σε καταθέσεις, μπορεί και πάλι να αρχίζει να δανείζει λεφτά με παρόμοιο τρόπο που είπαμε πιο πριν. Ας κοιτάξουμε τώρα πως έχουν διαμορφωθεί οι νομισματικοί δείκτες μας.

    Μ1 ακόμα είναι €100
    Μ3 τώρα όμως είναι €200 (λόγου του πρόσφατου ομόλογου που εκδόθηκε)
    ..
    full text at

    http://www.market-talk.net/index.php/essay/article/3339/

    ΑπάντησηΔιαγραφή