Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Μητσοτάκης: Σωστή η απόφαση της κυβέρνησης για προσφυγή στη Χάγη

Η προσφυγή της Ελλάδας στη Χάγη για το Δίστομο επαναφέρει στην επικαιρότητα το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων.
Με δήλωσή του στην "Καθημερινή", ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης εκτιμά ότι μόνον η υπόθεση του αναγκαστικού δανείου του 1942 έχει πιθανότητες επιτυχίας.
"Το κατοχικό δάνειο είναι μοναδική περίπτωση. Δεν δημιουργεί νομικό προηγούμενο για τη Γερμανία, μπορεί να το αποδεχτεί. Υπάρχει δανειακή σύμβαση και άρα η νομική θέση της Ελλάδος είναι πολύ ισχυρή. Εκεί θα έπρεπε να ρίξουμε το βάρος μας", τονίζει ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος θεωρεί λογική και έντιμη την απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση να παρέμβει στη Χάγη.
Bookmark and Share

2 comments:

  1. Ενα πολυ κατατοπιστικό αρθρο για την ιστορία του Κατοχικού Δανείου εδώ:
    http: //www. patris. gr/ articles/173185

    Η παραπομπή συστήνεται απο τον Στλεφανο Μανο σε σημερινό του αρθρο σε αθηναϊκή εφημεριδα.

    Αξίζει να διαβαστεί το άρθρο και μπραβο στον Γιαννιωτη που πιανει τον παλμο των θεμάτων. Με τα στοιχεία αυτού του άρθρου υπ'όψιν γίνεται πιο κατανοητή η ως άνω δήλωση Μητσοτάκη.

    ΝΕΑΡΧΟς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ

    Η Ελλάδα στη διάσκεψη των επανορθώσεων του 1945, στη διάσκεψη των Παρισίων το 1946 και στη διάσκεψη των ΥΠΕΞ των τεσσάρων Μ.Δ. το Νοέμβριο του 1947, διαχώρισε το κατοχικό δάνειο από τις επανορθώσεις και ζητούσε την επιστροφή του.
    Η Ελλάδα ουδέποτε έπαψε να διεκδικεί το κατοχικό δάνειο .
    • Το 1964 με τον Αγγελόπουλο, ως εκπρόσωπο της ελληνικής κυβέρνησης.
    • Στις ελληνογερμανικές συνομιλίες στην Αθήνα το 1966.
    Τότε η Γερμανία πρόβαλε τον ισχυρισμό ότι του δανείου είχε
    παραιτηθεί εγγράφως ο Κ. Καραμανλής. Στη συνέχεια το μετέτρεψε σε προφορική παραίτηση Καραμανλή, πράγμα που διέψευσε ο Κ. Καραμανλής.
    Τέλος με τη ρηματική της διακοίνωση στις 31.3.1967, η Γερμανία δεχόταν ότι δεν υπήρξε παραίτηση Καραμανλή.
    • Το 1974 το ανακίνησε ο Ζολώτας.
    • Στις 18.4.1991 το έθεσε ανεπίσημα και προφορικά ο τότε ΥΠΕΞ Α. Σαμαράς στο Γερμανό ομόλογό του.
    • Στις 14.11.1995 το έθεσε η Ελλάδα με ρηματική διακοίνωση.
    Η Γερμανία σταθερά το απορρίπτει, με τα επιχειρήματα:
    • Το δάνειο εντάσσεται στη συμφωνία του Λονδίνου.
    • Από το δάνειο παραιτήθηκε ο Κ. Καραμανλής. Το επανέλαβε και μετά το 1990 παρά τη ρηματική διακοίνωση του Μαρτίου 1967.
    • Ύστερα από 50 χρόνια δεν μπορεί να εγείρονται τέτοιες απαιτήσεις. (Η Ελλάδα το διεκδικεί από το 1945).
    Το μόνο που δηλώνουν αυτά τα επιχειρήματα είναι έλλειψη επιχειρημάτων. Μετά την ενοποίηση της Γερμανίας το 1990 έχει εκλείψει και το τυπικό επιχείρημα που θα μπορούσε να προβληθεί, εκείνο του χωρισμού της Γερμανίας. Επομένως είναι άμεσα διεκδικήσιμο και πολιτικά και συμβατικά (νομικά). Μπορεί να το διεκδικήσει η ελληνική κυβέρνηση, η Τράπεζα της Ελλάδος ή οποιοσδήποτε μέτοχος της (πάνω ενός ορίου μετοχών), όπως και ο ελληνικός λαός μέσω των συντεταγμένων πολιτειακών θεσμών του. Τέλος την ελληνική διεκδίκηση ενισχύει το προηγούμενο της Γιουγκοσλαβίας και της Πολωνίας στις οποίες η ναζιστική Γερμανία είχε επιβάλλει παρόμοια κατοχικά δάνεια και τα οποία μετακατοχικά η τότε Δ. Γερμανία επέστρεψε (αντίστοιχα το 1956 και 1971).
    Η σημερινή Γερμανία δεν πρέπει να ξεχνά ότι δανείσθηκε από το ελληνικό κράτος κατά παράβαση του άρθρου 49 της σύμβασης της Χάγης του 1909 και το οποίο ισχύει και σήμερα. Δανείσθηκε από ένα κράτος που η ίδια η ναζιστική Γερμανία είχε χαρακτηρίσει ακατάλυτο και ότι οι ναζί όχι μόνο δεν αμφισβήτησαν ουδέποτε το δάνειο αλλά και άρχισαν την αποπληρωμή του, ενώ και ο καγκελάριος Ερχαρντ, το 1964, είχε δεσμευθεί για την επιστροφή του μετά την επανένωση της Γερμανίας.
    Η Γερμανία δεν πρέπει να ξεχνά ότι η γερμανική κατοχή είναι υπόλογος για το οικονομικό ελληνικό ολοκαύτωμα της περιόδου 1940-44. Ενδεικτικά και μόνο είναι υπόλογος για το ότι στην Ελλάδα ο πληθωρισμός αυξήθηκε 15,3 εκατομμύρια φορές και ότι μόνο την Ελλάδα υποχρέωσε η τότε Γερμανία να της καταβάλει πολεμικές αποζημιώσεις. Αυτό το ολοκαύτωμα το αναγνώρισαν οι Ιταλοί : "Η Ελλάδα είναι στημένη σαν λεμόνι", έλεγε ο Γκίτζι. Αποκορύφωμα ο Μουσολίνι, που έλεγε ότι "... οι Γερμανοί άρπαξαν από τους Έλληνες ακόμα και τα κορδόνια των παπουτσιών τους...". Αλλά και ο Γερμανός Υπ. Οικονομίας, Φουνκ, τον Ιούνιο του 1943 έγραφε σε άρθρο του ότι, "η Ελλάς δοκίμασε τα δεινά του πολέμου, όπως ίσως καμία άλλη χώρα της Ευρώπης".
    Για την επανόρθωση η Ελλάδα θα χρειαζόταν 33 φορές το εθνικό εισόδημα του 1946. Αυτό μετακατοχικά η Ελλάδα θα το αναζητούσε στον εξωτερικό
    δανεισμό.
    Από την άλλη πλευρά αυτή που αμφισβητεί και αρνείται την επιστροφή του κατοχικού δανείου είναι η μετά το 1990 ενωμένη και δημοκρατική
    Γερμανία.
    Αυτή όμως η συμπεριφορά, εκτός των άλλων, πλήττει βάναυσα τα μετακατοχικά φιλογερμανικά αισθήματα, όπως τα χαρακτήρισε ο καγκελάριος Κολ, του ελληνικού λαού και γι' αυτό ακέραια την ευθύνη φέρει η γερμανική κυβέρνηση.

    Του Τάσου Μηνά Ηλιαδάκη**

    ΑπάντησηΔιαγραφή