Με τις δηλώσεις διαφόρων κυβερνητικών στελεχών οδηγηθήκαμε στην μετατροπή της κρίσης ελλείμματος, σε κρίση δημόσιου δανεισμού.
Αυτό πλέον δεν αμφισβητείται από κανέναν καθώς αποτελεί ιστορικά αποδεδειγμένο γεγονός.
Οι διαρροές περί Κίνας, οι δηλώσεις τύπου "δεν υπάρχει σάλιο" και περί Τιτανικού έφεραν την ελληνική οικονομία στο κάδρο των χρηματοπιστωτικών αγορών με τα γνωστά αποτελέσματα.
Η κυβέρνηση όμως δείχνει ότι δεν μαθαίνει από τα λάθη της και πολύ φοβάμαι ότι αυτόν τον ανεύθυνο "πλουραλισμό" κυβερνητικών δηλώσεων θα τον πληρώσουμε τελικά πολύ ακριβά.
Η κυβέρνηση δείχνει την εικόνα ενός "τσούρμου" παντελώς ανίκανο να διαχειριστεί το στοιχειώδες. Πόσω μάλλον, να ανταποκριθεί στις μεγάλες απαιτήσεις της απειλητικής συγκυρίας…
Γιατί είναι φανερό ότι εξελίσσεται επισήμως μια ενδοκυβερνητική "πολυλογία" σχετικά με την επιμήκυνση αποπληρωμής του συνολικού χρέους της χώρας, με διαφορετικές απόψεις να διατυπώνονται, τη στιγμή που στα κοινοτικά όργανα συζητείται το ενδεχόμενο αυτό μόνο για το δάνειο των 110 δισ. ευρώαπό το μηχανισμό στήριξης.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Πάγκαλος μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι προχθές είπε: "Πιστεύω στην επιμήκυνση η οποία μπορεί να αφορά όχι μόνο τα 110 δισ. αλλά συνολικά το χρέος".
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Βενιζέλος δήλωσε προχθές από τη Θεσσαλονίκη. "Η επιμήκυνση θα γίνει", και σημείωσε: "Και όχι μόνο για τα 110 δισ. του δανείου"….
Σε όλα αυτά ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου απλώς παρακολουθεί χωρίς να παρεμβαίνει. Γιατί οι … συστάσεις του στο υπουργικό Συμβούλιο ότι "Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, προσεκτικότατοι στο τι λέμε, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα θέματα δανειοδότησής μας", σίγουρα δεν αποτελεί την δραστική παρέμβαση που επιβάλει η σοβαρότητα του θέματος.. Το αντίθετο μάλιστα …
Κυβέρνηση επικινδύνων ερασιτεχνών διαχειριστών (αλλά και εξίσου επικίνδυνων επαγγελματιών εσωτερικών προπαγανδιστών) !
Πώς φτάσαμε εδώ: Μια ανάλυση για την πρόσφατη χρηματοοικονομική κρίση
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι αιτίες αυτής της κρίσης θα είναι αντικείμενο συζήτησης και μελέτης για πολλά χρόνια. Θα υπάρξουν πολλές θεωρίες και πολλές εκδοχές. Σήμερα σας παρουσιάζω την δική μου εκδοχή. Να πω ότι δεν φταίει κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο η κάποια συγκεκριμένη εταιρεία για αυτή την κρίση. Είναι το αποτέλεσμα πολλών διαφορετικών εταιρειών, τυχαίων γεγονότων καθώς και λανθασμένες πολίτικες επιλογές εκ μέρους του νομοθέτη.
Ας αρχίσουμε με ορισμένους ορισμούς και μια εισαγωγή. Καταρχάς τα δομημένα ομολόγα (securitized bonds) υπάρχουν τώρα και πάρα πολλά χρόνια. Πιο συγκεκριμένα από τα τις αρχές της δεκαετίας του 70. Οτιδήποτε έχει ταμειακές ροές μπορεί να δομηθεί και έπειτα να πακεταριστεί και να πουληθεί στη συνέχεια στην αγορά. Αυτό το καινούργιο χρεόγραφο το ονομάζουμε ABS (assets backed security). Στην περίπτωση των στεγαστικών δανείων, οι τράπεζες πούλαγαν αυτά τα δάνεια στις επενδυτικές τράπεζες και στην συνέχεια οι επενδυτικές τράπεζες τα μάζευαν όλα μαζί σε χρεόγραφα και τα πούλαγαν σε επενδυτές. Τώρα ο δανειολήπτης αντί να πληρώνει την τράπεζα, πληρώνει τους ομολογιούχους αυτού του χρεογράφου.
.....
http://e-rooster.gr/11/2008/1001