Του Γρηγόρη Ρουμπάνη
Μπροστά στον γκρίζο τοίχο του αδιεξόδου, στο οποίο έχει οδηγήσει η εφαρμογή του «σωτήριου» μνημονίου, βρίσκεται ήδη η κυβέρνηση. Κατά πως αναμενόταν. Αλλά δεν (;) ανέμενε. Διαβουλεύσεις, συσκέψεις και συνεδριάσεις, διαδεχόμενες η μια την άλλη για την αντιμετώπιση της οδυνηρής πραγματικότητας δεν φέρνουν αποτέλεσμα, και τα εφιαλτικά σενάρια αρχίζουν να σκεπάζουν τον ουρανό της Αθήνας.
Οι εκπρόσωποι της τρόικας δεν έρχονται την προσεχή εβδομάδα, όπως αρχικά είχαν προγραμματίσει. Θα έρθουν αργότερα. Όχι μόνο από ένας κάθε πλευρά των επιτηρητών, αλλά από δυο συν ένας επικεφαλής. Και αφού πρώτα ενημερωθούν γραπτώς και πλήρως για την πορεία εφαρμογής των μέτρων και κυρίως την αποδοτικότητά τους. Χωρίς να έχει προηγηθεί προκαταρκτική επίσκεψη των τεχνικών συμβούλων τους, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα.
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία γνωστοποίησε στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ είναι απογοητευτικά. Το έλλειμμα ξεπερνά το 10% του ΑΕΠ, κάτι που σχετίζεται με τα οικονομικά δεδομένα δημόσιων οργανισμών και ασφαλιστικών στοιχείων. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν-ανωνύμως- ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι, αλλά πού τελικά βρίσκεται το «φλοτέρ» δεν λένε.
Ο επικεφαλής του προσωρινού μηχανισμού ευρω-στήριξης (EFSF) Κλάους Ρέγκλινγκ σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, προετοιμάζει για δυσμενείς εξελίξεις λέγοντας όσο πιο κομψά μπορεί: «Όλες οι υπεύθυνες αρχές, το ΔΝT, η ΕΚΤ και η Κομισιόν, υποθέτουν μέχρι σήμερα ότι η Αθήνα μπορεί να πληρώσει όλο το χρέος της. Φυσικά, υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι», λέει.
Ανησυχίες όμως, και μάλιστα διατυπωμένες λιγότερο κομψά, εκφράζονται ανοιχτά και στο εσωτερικό της χώρας. Ο Παντελής Οικονόμου μιλώντας στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής προειδοποίησε ότι το μνημόνιο δεν είναι επιδεκτικό ούτε στην επικαιροποίηση ούτε στην αναθεώρηση, διότι δεν οδηγεί σε λύση. Και προχωρώντας ακόμα παραπέρα είπε: «Έλυσε μεν το πρόβλημα του δανεισμού, αλλά έχει φτιάξει ένα καταστροφικό πρόβλημα χρέους. Υπήρχε το πρόβλημα χρέους, αλλά το έκανε μη διαχειρίσιμο». Η μόνη λύση συνεπώς, όπως υποστήριξε, είναι «να καταγγείλουμε το μνημόνιο».
Στο μεταξύ, η διυπουργική επιτροπή και το υπουργικό συμβούλιο δεν κατάφεραν να καταλήξουν στα νέα μέτρα 1,8 δισ. ευρώ, τα οποία ζητούν οι «δάνειες δυνάμεις» ως διορθωτική κίνηση για το 2011. Ίσως επειδή δεν ξέρουν πια από πού να τα πάρουν και να μη γίνει η πλατεία Συντάγματος Κερατέα. Ίσως ο πρωθυπουργός να σκέφτεται εκ νέου τις συνέπειες από το πλήρες και άκρως οδυνηρό αδιέξοδο. Μαζί με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Τις οποίες όμως δεν θέλει ο Στρος Καν και η παρέα του, πριν ολοκληρωθεί η συμφωνία για την εκχώρηση του δημόσιου πλούτου της χώρας.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου