Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

"Το καταπέτασμα του Ναού εσχίσθη απ’ άνωθεν έως κάτω εις δύο"

Του Γρηγόρη Ρουμπάνη 
Ιδρύθηκε για να ελέγξει τη μεταπολίτευση. Και στη συνέχεια να την καθοδηγήσει. Τώρα που η μεταπολίτευση σημαίνει το τέλος της, το τέλος του σημαίνει και το ΠΑΣΟΚ.
Ο υιός Παπανδρέου κλείνει την πόρτα που άνοιξε ο πατήρ Παπανδρέου. Μοιραία εξέλιξη ενός οικογενειακού κόμματος. 
Ο υιός Παπανδρέου δέσμευσε τη χώρα στον οργανισμό που ούτε ήθελε ν’ ακούσει ο πατήρ Παπανδρέου: στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο πατήρ Παπανδρέου μοίρασε λεφτά. Ο υιός Παπανδρέου μάζεψε τα λεφτά. Ο πατήρ Παπανδρέου ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ. Ο υιός Παπανδρέου το διαλύει.
Τα παιχνίδια εξουσίας δεν σώζουν το κόμμα. Αντιθέτως επιταχύνουν τις εξελίξεις. Η εξουσία-για πρώτη φορά-δεν αποτελεί συγκολλητική ουσία ευεργετική για τη συνοχή του κόμματος. Αποτελεί διαλυτική.
Ο πρωθυπουργός ήρθε σε συνεννόηση με τον υπουργό Άμυνας, τον επίμονα αντίπαλό του στην κούρσα κατάκτησης της κομματικής ηγεσίας προ ολίγων ετών, του παραδίδει (όπως επιμένουν οι πληροφορίες) ένα καλό πόστο να συνεχίσει την καριέρα του, και ο ίδιος σιγά-σιγά ετοιμάζεται να αποχωρήσει.
Φυσικά δεν υφίσταται πλέον "το όλον ΠΑΣΟΚ", κατά την αγαπημένη έκφραση του Ευάγγελου Βενιζέλου κατά τον παρελθόντα χρόνο. Πρόκειται για μέρος του. Το άλλο μέρος εκφράζεται από άλλη Παπανδρέου. Τη Βάσω. Καμία σχέση με την οικογένεια. Περί συνεπωνυμίας πρόκειται, είναι γνωστό. Και μάλιστα μισητής στην πλευρά της πρωθυπουργικής φαμίλιας. Η Βάσω αποτελεί τον μόνιμο στόχο της πρωθυπουργικής μητρός Μαργαρίτας. Προκειμένου να εξοντωθεί λοιπόν, ακόμα και στον Βενιζέλο μπορεί η οικογένεια να δώσει το προβάδισμα. Πώς κάποτε το είχε δώσει στον Σημίτη; Ακριβώς έτσι.
Μόνο που τότε δεν υπήρχε μνημόνιο. Ούτε ο λαός είχε βγει στους δρόμους και στις πλατείες να μουντζώνει τον πρωθυπουργού και ρίχνει πέτρες, αυγά, γιαούρτια και μπουκαλάκια στους υπουργούς. Τότε υπήρχε η προσδοκία για μερικές ακόμα καλύτερες μέρες. Κάποιες απ’ αυτές ήρθαν. Με τρικ, πλαστά στοιχεία και προϋπολογισμούς φτιαγμένους με τη μέθοδο της δημιουργικής λογιστικής, αλλά ήρθαν.
Ο Γιώργος ήταν αυτός που του έτυχε -και προθύμως ανέλαβε- να κάνει ταμείο. Και να μαζέψει. Όχι από τους συνήθως ευνοημένους, αλλά από τον κοσμάκη. Όχι από αυτούς που έθρεψαν τα πορτοφόλια τους, αλλά από εκείνους που χρεώθηκαν στις τράπεζες για ένα σπίτι, ένα αυτοκίνητο, τις διακοπές τους.
Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι εδώ. "Το καταπέτασμα του Ναού εσχίσθη απ’ άνωθεν έως κάτω εις δύο". Η ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος δεν έχει καμία σημασία. Το μεσοπρόθεσμο πέρασε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Αν θα περάσει και από την Ολομέλεια είναι το ζήτημα.
Σε κάθε περίπτωση, το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε ως απελευθερωτικό κίνημα («έξω το ΝΑΤΟ», «έξω η ΕΟΚ», «έξω ο ένας», «έξω ο άλλος», «η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες» κλπ) και καταλήγει σιδεράς που περνά τις αλυσίδες στα χέρια και στα πόδια της χώρας.
Όλα τα άλλα θα τα παρακολουθήσετε στην τηλεόραση.
Bookmark and Share

1 comments:

  1. Φιλοι μου μην τα πιστευετε .
    ειμαστε ολοι ραγιαδες και η οικογενεια παπατζηδων θα επενδυσει σε αλλα συνθηματα και μετα τον τζεφρυ θα ερθει ο νικος και μετα καποιος αλλος παπατζης. Εμεις θα πεθανουμε οι παπατζηδες θα ζουνε και θα κυβερνανε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή