Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

Τα τρικ, ο φράχτης και η μαύρη αγορά

Του Γρηγόρη Ρουμπάνη
Είναι θέμα παιδείας. Αμερικανικής παιδείας. Ο Γιώργος Παπανδρέου αρέσκεται στα τρικ. Τρικ για να κερδίσει την εξουσία (λεφτά υπάρχουν), τρικ για να παραπλανήσει το εκλογικό σώμα και τη Βουλή ενώ την ανέλαβε (αναπτυξιακός προϋπολογισμός του 2010 την ώρα που παρασκηνιακά χάλκευε τα δεσμά του ΔΝΤ και της τρόικας), τρικ για την εμφάνιση του μνημονίου ως σωτήριου (ενώ βύθιζε την ελληνική οικονομία και κοινωνία στην απελπισία), τρικ για το δεύτερο μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα (τα οποία αποτελειώνουν ο,τι άφησε πίσω του το πρώτο μνημόνιο), τρικ για να διατηρηθεί στην κυβέρνηση πλευρίζοντας τεχνοκράτες (που του γυρίζουν την πλάτη), τρικ για να αποφύγει τις εκλογές (ενώ όλοι, ακόμα και μέσα στο κόμμα του, του ζητούν να φύγει).
Η ολοκλήρωση ακόμα μιας εβδομάδας περιπετειών σημαδεύτηκε από τη θλιβερή εμφάνιση του πρωθυπουργού στη Βουλή και αργότερα στην τηλεόραση, την οποία τηλεοπτική εμφάνιση είχε προγραμματίσει για τις 2 το μεσημέρι αλλά την έκανε στις 7 το απόγευμα επειδή έδινε συνέντευξη σε κυριακάτικη εφημερίδα. Για να πει τι; Ότι νιώθει στο πλευρό του συμπαραστάτη και θερμό πατριώτη τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ και θα κάνει τα πάντα για να βγει η χώρα από την κρίση. Κρίση όμως δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει πια. Η χώρα έχει εισέλθει στον κύκλο της καταστροφής. Και μάλιστα με δική του πρωτοβουλία και μεθοδεύσεις, ή άλλως τρικ.
Ο Αλέξης Τσίπρας αναδεικνύεται ως η ισχυρότερη φωνή στο ελληνικό κοινοβούλιο. Με ένα πρόγραμμα διεύρυνσης της προοδευτικής αντιπολίτευσης ήδη στα χέρια του (με απόφαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ) μάχεται εναντίον του εφιάλτη της ολοκληρωτικής κατάρρευσης της χώρας. Από τα δεξιά του έχει μόνο τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος με το συντηρητικό του πρόγραμμα προσπαθεί να πείσει τους εταίρους και δανειστές της χώρας, ότι κάνουν λάθος. Δεν πρόκειται όμως περί λάθους. Πρόκειται για επιλογή συνειδητή και θανατηφόρα. Η αναδιαπραγμάτευση του μνημονίου δεν θα φέρει τη λύση. Θα τη φέρει η καταγγελία του, γιατί η υιοθέτησή του, εκτός από καταστροφική, είναι και παράνομη σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, όπως θεμελιωμένα αποκαλύπτουν τα «Επίκαιρα» στο τελευταίο τεύχος τους.
Αποτελειώνει την ελληνική κοινωνία ο Γιώργος Παπανδρέου και οι υποστηρικτές του εντός και εκτός συνόρων. Αποτελειώνει και τη Βουλή, την οποία ο άλλοτε φέρελπις νέος (αντιεξουσιαστής κι αυτός) Χρήστος Παπουτσής σκέφτηκε να προστατέψει με φράχτη (καθώς φαίνεται, του έδωσε ιδέα ο Έβρος) από την οργή των αγανακτισμένων στο Σύνταγμα.
Καταστρέφοντας όμως την κοινωνία ανοίγει μια άλλη εφιαλτική οδό. Τη μαύρη οδό. Η διάλυση των μεσαίων εισοδημάτων και η συμπίεση μισθών και ημερομισθίων σε επίπεδα χωρών της Ασίας, της Κεντρικής Αμερικής και ορισμένων της Ανατολικής Ευρώπης, θα οδηγήσει επιτήδειους και μη να αποφύγουν τη θανατηφόρα αγκαλιά της εφορίας και των πάσης φύσης εκτάκτων ή τακτικών εισφορών σε ένα κράτος που παραπαίει. Με δυο λόγια, ανοίγει το δρόμο στην κυριαρχία της μαύρης εργασίας, της μαύρης απασχόλησης γενικώς και της μαύρης αγοράς. Έτσι, την περιβόητη ανάπτυξη δεν θα τη φέρουν οι οικονομικά ισχυροί της… Δανίας του Νότου, αλλά οι μαυραγορίτες της νέας Κατοχής.
Αυτός ο τόπος το έχει ξαναδεί το έργο. Και τα αποτελέσματά του είναι τα σημερινά.
Bookmark and Share

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου