Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

Πολιτικό θρίλερ υπό την πολιορκία των "αγανακτισμένων"

Του Γρηγόρη Ρουμπάνη
Επικοινωνιακές αλχημείες, κομματικοί εκβιασμοί επιβίωσης, κοινοβουλευτικά τεχνάσματα, κατασυκοφάντηση αντιπάλων και… πατριωτισμός υπό την προστατευτική ομπρέλα της τρόικας είναι όλα κι όλα τα όπλα που μπόρεσε να συγκεντρώσει το κυβερνητικό επιτελείο, στην προσπάθεια που έχει μπροστά του να περάσει το «μνημόνιο 2» από τα σαράντα κύματα, χωρίς να τα κάνει μούσκεμα και οδηγηθεί στις κάλπες κακήν κακώς (στις 24 Ιουλίου, όπως γράφει το «Έθνος της Κυριακής») για να γευτεί μια ταπεινωτική ήττα.
Άτυπο υπουργικό συμβούλιο τη Δευτέρα, πλήρες υπουργικό συμβούλιο την Τετάρτη, εμβόλιμες παρεμβάσεις για συνετισμό των «16», συναντήσεις, συνεντεύξεις πανικού, ομαδοποιήσεις στελεχών και εμφάνιση δελφίνων σωτήρων διαμορφώνουν σκηνικό μιας πολιτικής ταινίας εξαιρετικής ατμόσφαιρας, της οποίας το τέλος μοιάζει απρόβλεπτο.
Τις ίδιες ώρες, στον άξονα Μαξίμου-Καστρί, μεγαλώνει η αγωνία για το ογκούμενο «κίνημα της πλατείας», το οποίο απέδειξε ότι ο Έλληνας ούτε κοιμάται, ούτε εκφυλίστηκε. Και καταπίπτει το επιχείρημα, πως ο,τι και αν αποφασίσουν οι πεφωτισμένες κυβερνήσεις περνά αδιαμαρτύρητα και με μόνη αντίδραση μια 24ωρη απεργία για την τιμή των όπλων κάποιων ξεπερασμένων κρατικοδίαιτων-ναι αυτοί είναι οι κρατικοδίαιτοι-συνδικαλιστών. Ένα κίνημα που προσπαθεί με χίλιους δυο τρόπους να το προβοκάρει και να το εκφυλίσει, χωρίς μέχρι τώρα να τα καταφέρει.
Έτσι σήμερα το ραντεβού στο Σύνταγμα δίνουν χιλιάδες άνθρωποι που φτάνουν από τα τέσσερα σημεία της ελληνικής επικράτειας. Πέρα από τους αγανακτισμένους και χρεοκοπημένους του Λεκανοπεδίου, το «παρών» δίνουν:
*Εκδρομείς από την Κρήτη οι οποίοι έχουν ναυλώσει πλοία για τον Πειραιά και σχηματίζουν ομάδες των 500 από το Ηράκλειο, των 300 από την Ιεράπετρα και άλλων 500 από το Ρέθυμνο.
*Εκατοντάδες από τη Δυτική και Κεντρική Ελλάδα, οι οποίοι έχουν ναυλώσει λεωφορεία των ΚΤΕΛ για την Αθήνα, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που μέσω του διαδικτύου καλούν τους εργαζόμενους στα ΚΤΕΛ να μην κόψουν εισιτήρια και να μεταφέρουν δωρεάν τους διαδηλωτές στο κέντρο της Αθήνας.
Οι προσδοκίες είναι μεγάλες και σε συνεννόηση των «αγανακτισμένων» της Αθήνας με τους «αγανακτισμένους» της Μαδρίτης η συγκέντρωση της Κυριακής θα μεταδίδεται ζωντανά μέσω του διαδικτύου σε γιγαντοοθόνη στην πλατεία Del Sol της ισπανικής πρωτεύουσας την ίδια ώρα που θα διαδηλώνουν και εκεί οι Ισπανοί πολίτες.
Αλλά το πρωτοφανές αυτό στη νεοελληνική ιστορία «κίνημα», με την τεράστια συμπαράσταση που συγκεντρώνει, δεν σταματάει εδώ. Ενδεικτική είναι η συμπεριφορά των εργαζομένων στο μετρό, οι οποίοι αποφάσισαν να μετατρέψουν την 24ωρη απεργία της Δευτέρας σε στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 4 το απόγευμα, με στόχο να εξυπηρετηθεί και να διευκολυνθεί η ειρηνική συγκέντρωση των «αγανακτισμένων» που κάθε μέρα δίνουν ραντεβού στο Σύνταγμα.
Bookmark and Share

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου