Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Τσεκούρι σε 40 ΔΕΚΟ - Στον αέρα 7.000 δημόσιοι υπάλληλοι

Λουκέτο βάζει η κυβέρνηση εντός του Αυγούστου σε περίπου 40 ΔΕΚΟ. Η διαδικασία κατάργησης ή συγχώνευσης αυτών των δημόσιων οργανισμών είναι πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση, μια και προβλέπεται στο Μεσοπρόθεσμο, ενώ αφορά συνολικά 7.000 υπαλλήλους που εργάζονται σε αυτούς τους οργανισμούς.
Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε χθες το σχέδιο για την αναδιοργάνωση του ευρύτερου δημόσιου τομέα ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος ανέλυσε τις "λεπτομέρειες" της σχετικής τροπολογίας στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.
Από τις ριζικές αλλαγές που προβλέπει η τροπολογία φαίνεται ότι περίπου 7.000 εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ και στους μικρότερους οργανισμούς βρίσκονται στον αέρα, αναμένοντας τις οριστικές αποφάσεις. Αν εφαρμοστεί το πλάνο, τότε μέχρι τέλος Αυγούστου, οι εργαζόμενοι αυτοί θα βρεθούν μπροστά σε κυρίως τρία σενάρια:
  • εθελουσία έξοδο,
  • μισθωτή εφεδρεία για ένα χρονικό διάστημα
  • απολύσεις για το πλεονάζον προσωπικό
Οι αλλαγές προβλέπουν "μαχαίρι" ακόμα σε "εμβληματικούς οργανισμούς" του δημοσίου. Για παράδειγμα, στην ΕΡΤ απασχολούνται οι 3.500 από τους 7.000 εργαζομένους σε όλους του οργανισμούς.
Οι τελικές αποφάσεις και οι λεπτομέρειες για κάθε οργανισμό θα εξεταστούν σε ξεχωριστές συναντήσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου με τους υπουργούς, ώστε την επόμενη εβδομάδα να κατατεθεί ολοκληρωμένο το πλάνο και η τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Στόχος της κυβέρνησης είναι μέσα στον Αύγουστο να δοθούν σαφείς αποδείξεις προς την τρόικα για την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου και των άλλων δεσμεύσεων.

Αναδιάρθρωση στην ΕΡΤ και στα ΜΜΕ

Τις επόμενες ημέρες, ο υπουργός Επικρατείας, κ. Ηλίας Μόσιαλος, που είναι ο αρμόδιος υπουργός, θα δώσει λεπτομέρειες για το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της ΕΡΤ, αλλά και την αλλαγή της νομοθεσίας για τα ΜΜΕ που θα εστιάζει στην απελευθέρωση της δυνατότητας συγχωνεύσεων των ιδιωτικών καναλιών. 'Οπως είπες ο κ. Μόσιαλος χθες στη Βουλή, η δημοσιοποίηση του πλάνου θα γίνει έως τις 15 Αυγούστου.
Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, οι περικοπές στην ΕΡΤ θα είναι γενναίες χωρίς όμως να θιγούν εργαζόμενοι με σύμβαση αορίστου χρόνου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», το σχέδιο αναδιοργάνωσης της ΕΡΤ προβλέπει μεταξύ άλλων: ενοποίηση Ιστορικού Αρχείου ΕΡΤ με το ΑΠΕ και το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων (ΙΟΜ), συγχώνευση ΕΤ-1 με τα ψηφιακά κανάλια Prisma/Sport, συρρίκνωση των Ρ/Σ της ΕΡΑ και μείωση του αριθμού των 19 περιφερειακών, αυτονόμηση ΕΤ3, περικοπές προσωπικού μέσω μείωσης συμβασιούχων από 700 σε 350 και συνταξιοδότηση όσων έχουν θεμελιώσει δικαίωμα (υπολογίζονται σε 240).
Bookmark and Share

1 comments:

  1. μήπως, μήπως λεω εχει παραγίνει το κακό με τους καλοπληρωμένους, παμπολους κ φυσικά κατακκόκινους της ΕΡΤ?? Αλήθεια γιατι ποτε δεν εχω δει διαγωνισμο ΑΣΕΠ σε δεκο κ φυσικά κ στην ΕΡΤ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή