Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

Η Ρωσία προωθεί νέο Οίκο Αξιολόγησης

Μετά τις αλλεπάλληλες υποβαθμίσεις της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας από τις εταιρίες αξιολόγησης και τις «απειλές» των ευρωπαίων αξιωματούχων για αντίποινα με την δημιουργία ευρωπαϊκών οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης, στο χορό του οικονομικού πολέμου με τους οίκους φαίνεται πως μπαίνει και η Ρωσία.
Σύμφωνα με πληροφορίες η Ρωσία ηγείται ομάδος χωρών που ανήκουν στην Ευρωασιατική Οικονομική Κοινότητα (χώρες που προέρχονται από την πρώην Σοβιετική Ένωση) οι οποίες σχεδιάζουν την δημιουργία μιας εταιρίας αξιολόγησης ως αντίπαλο δέος στις τρείς μεγάλες εταιρίες.
Ο Πρωθυπουργός της χώρας, Βλαντιμίρ Πούτιν, που φαίνεται πως προθερμαίνεται για την επιστροφή του στο Κρεμλίνο το 2012, δήλωσε ένθερμος υποστηρικτής του σχεδίου χαρακτηρίζοντας «εξωφρενική» την αξιολόγηση της ρωσικής οικονομίας από τους τρεις μεγάλους οίκους, κάτι που αυξάνει σημαντικά το κόστος δανεισμού των εταιριών στη Ρωσία.
Η πιστοληπτική ικανότητα της Ρωσίας βρίσκεται επτά επίπεδα κάτω από αυτή των ΗΠΑ σύμφωνα με την Moody’s, ενώ οι Standard & Poor’s και Fitch κατατάσσουν τη Ρωσία οκτώ θέσεις κάτω από τις ΗΠΑ! 
Είναι πράγματι άξιο απορίας πως μια χώρα που πρακτικά ελέγχει την ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης σε μεγάλο βαθμό, ενώ έχει παρουσιάσει αξιοσημείωτη πρόοδο στον τομέα της οικονομίας της με το χρέος της να κυμαίνεται κάτω του 20% να «απολαμβάνει» τέτοιας μεταχείρισης…
Όπως δήλωσε ο Σεργκέι Γκλάζιεφ, γραμματέας της κοινότητας είναι «παρανοϊκό» να εμπιστεύεται κανείς τις αμερικανικούς οίκους αξιολόγησης. «Η αγορά αναζητεί νέα σημεία αναφοράς» δήλωσε σε συνέντευξή του.
Οι εμπνευστές του σχεδίου έχουν ως στόχο ο νέος οίκος αξιολόγησης να συνεργαστεί με την ΕΕ και τις υπόλοιπες χώρες των BRICS (Βραζιλία, Ινδία, Κίνα και Νότιος Αφρική). Η υλοποίηση της νέας εταιρίας θα προχωρήσει αφού πρώτα εγκριθεί από τα υπουργεία οικονομικών των χωρών μελών της Ευρωασιατικής Οικονομικής Κοινότητας και τις κεντικές τους τράπεζες.
statesmen
Bookmark and Share

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου