Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

Μπ. Ομπάμα: "Δεν είμαστε Ελλάδα, ούτε Πορτογαλία"

Σε κρίσιμο σημείο βρίσκεται η κατάσταση για την αμερικανική οικονομία καθώς ο Μπαράκ Ομπάμα και η κυβέρνησή του δέχονται σθεναρή αντίσταση από τους ρεπουμπλικανούς, οι οποίοι δεν θέλουν να ψηφίσουν την άυξηση χρέους αν δε μειωθούν οι δημόσιες δαπάνες.
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα θα αποφασίσει σήμερα εάν θα συγκαλέσει τους ηγέτες του Κονγκρέσου για νέο γύρο συνομιλιών σχετικά με το ομοσπονδιακό χρέος και το έλλειμμα, ζυγίζοντας τις πιθανότητες προόδου των διαπραγματεύσεων, καθώς τόσο οι Ρεπουμπλικανοί, όσο και οι Δημοκρατικοί παραμένουν καθηλωμένοι στις θέσεις τους για τη μείωση των δημοσίων δαπανών και την αύξηση των φόρων επί των πλουσιοτέρων.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι τα προβλήματα χρέους τα οποία αντιμετωπίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, δεν είναι τόσο σοβαρά όσο εκείνα που απειλούν τη σταθερότητα στην ευρωζώνη, διαβεβαιώνοντας ότι η μείωση του ελλείμματος δεν απαιτεί "ριζοσπαστικά" μέτρα.
"Αντίθετα με ό,τι ορισμένοι άνθρωποι δηλώνουν, δεν είμαστε η Ελλάδα. Δεν είμαστε η Πορτογαλία", δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος στο Λευκό Οίκο, στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου σχετικά με την ανάγκη να αυξηθεί άμεσα το ανώτατο όριο του ομοσπονδιακού δανεισμού, με τη συναίνεση των Ρεπουμπλικάνων.
Είναι επιτακτικό μία συμφωνία για την αύξηση των ορίων δανεισμού να έχει επιτευχθεί μέχρι τις 2 Αυγούστου. Ο Μπαράκ Ομπάμα, ο υπουργός των Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ, ο πρόεδρος της Fed Μπεν Μπερνάνκι και οι οίκοι αξιολόγησης έχουν προειδοποιήσει ότι μία στάση πληρωμών θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών και ολόκληρου του κόσμου.
Το Κονγκρέσο πρέπει να αποφασίσει την αύξηση του ορίου δανεισμού από τα 14,2 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι τις 2 Αυγούστου. Ελλείψει συμφωνίας, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα περιέλθει σε στάση πληρωμών, γεγονός που θα προκαλέσει αναταραχή στις αγορές και θα ωθήσει την αμερικανική οικονομία σε νέο κύκλο ύφεσης.
Για να συμφωνήσουν στην αύξηση του ορίου δανειοδότησης, οι Ρεπουμπλικανοί απαιτούν τον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος μέσω της δραστικής περικοπής των δημοσίων δαπανών, ενώ οι Δημοκρατικοί τάσσονται υπέρ ενός συνδυασμού μείωσης δαπανών και αύξησης της φορολογίας επί των πλουσίων, πράγμα που αποκλείουν οι Ρεπουμπλικανοί.
Χθες το βράδυ, ο Μπαράκ Ομπάμα έδωσε προθεσμία 24-36 ωρών στους εκπροσώπους του Κονγκρέσου για να του υποβάλουν ένα σχέδιο που θα άρει το αδιέξοδο.
Στο πολιτικό "μπρα ντε φερ" που εξελίσσεται τις τελευταίες εβδομάδες στην Ουάσινγκτον, επικεφαλής έχει τεθεί ο δεύτερος στην ηγεσία των Ρεπουμπλικανών της Βουλής των Αντιπροσώπων, αντιπρόσωπος της Βιρτζίνια Ερικ Κάντορ και εκπρόσωπος του υπερσυντηρητικού κινήματος του Tea Party που δρα στους κόλπους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και είναι ιδεολογικά αντίθετο προς τα κοινωνικά προγράμματα της κυβέρνησης Ομπάμα, όπως και προς κάθε ενδεχόμενο αύξησης της φορολογίας των πλουσιοτέρων, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Le Monde.
Bookmark and Share

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου