Φαίνεται ότι βρισκόμαστε ενώπιο δραματικών εξελίξεων στο τραπεζικό τομέα με το κράτος του Κατάρ να είναι ο κύριος μέτοχος του νέου σχήματος που δημιουργείται με την συγχώνευση της Alpha Bank και της Eurobank.
Η συμφωνία έκλεισε νωρίς το πρωί του Σαββάτου και οι επίσημες ανακοινώσεις για τους ακριβείς όρους της συμφωνίας θα ανακοινωθούν την Δευτέρα.
Οι συζητήσεις μεταξύ των τριών πλευρών διαρκούν εδώ και μήνες, μετά από το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις Εθνικής και Alpha Bank. Η αύξηση κεφαλαίου κρίθηκε απαραίτητη για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έφερε η κρίση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Το fund του Κατάρ που συμμετέχει ήδη στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank με ποσοστό λίγο χαμηλότερο του 5% έθεσε από την αρχή υποψηφιότητα για να παίξει τον ρόλο του χρηματοδότη και να αναλάβει έτσι πρωταγωνιστικό ρόλο στο νέο σχήμα.
Η συγχώνευση πυροδοτεί εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα. Και είναι το πρώτο δείγμα του τι έχει να συμβεί με την κατάρρευση των τραπεζικών μετοχών. Ωστόσο, οι όποιες περαιτέρω εξελίξεις θα πρέπει να αναμένονται μετά από την ολοκλήρωση των ελέγχων που διεξάγει αυτή την περίοδο η Blackrock και την οριστικοποίηση των όρων της ανταλλαγής χρέους.
Το Κατάρ είναι περισσότερο επενδυτικό fund, παρά κράτος. Ο "ιδιοκτήτης" του οΣεΐχης Hamad bin Khalifa Al Thani είναι ο Εμίρης που κυβερνά το κράτος του Κατάρ από το 1995. Από το 1977 έως το 1995 διετέλεσε υπουργός Άμυνας του Κατάρ, ενώ στις αρχές της δεκαετίας του 1980 ηγήθηκε του Supreme Planning Council που καθορίζει την βασική οικονομική και κοινωνική πολιτική της χώρας. Από το 1992, ο Hamad είχε ενισχυμένο στην καθημερινή διακυβέρνηση του Κατάρ, ενώ είχε ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Με τη στήριξη της οικογένειάς του, ο Σεΐχης Hamad ανέλαβε τον έλεγχο της χώρας το 1995, ενώ ο πατέρας βρισκόταν στο εξωτερικό.
Αξιοποιώντας την Qatar Ιnvestment Αuthority (ελέγχει το fund Paramount Services Holding Limited το οποίο συμμετέχει στην Alpha Bank), που είναι ένα από τα μεγαλύτερα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια στον κόσμο, με υπό διαχείριση κεφάλαια τα οποία υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ, ο Εμίρης πραγματοποιεί επενδύσεις σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
μαγγιωρα κρατικοποιηση αυτη.αλλα το κρατος που κρατικοποιει δεν ειναι το ελληνικο,αλλα το κρατος του καταρ.δηλαδη το ιδρυτικο μελος (μαζι με ιραν και ρωσσια) του καρτελ του φυσικου αεριου.
ΑπάντησηΔιαγραφήωραια τα πασοκια. πηδανε ταριφες,φορτηγατζηδες,φαρμακεια,αρχιτεκτονες κλπ με το αλλοθι του ανοιγματος του επαγγελματος και την αναγκαιοτητα αυξησης του ανταγωνισμου,αλλα στον τραπεζικο τομεα αβανταρουν το ακριβως αντιθετο.αντι να δημιουργουν περισσοτερες τραπεζες και να αυξανουν τον ανταγωνισμο,δημιουργιουν λιγοτερες,δηλαδη καρτελοποιουν εναν κλαδο της οικονομιας.
.......σε καλη μερια ραγιαδες!!!!