Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Θα κλέψουν και την ανάσα μισθωτών και συνταξιούχων

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο πρωθυπουργεύων Ευάγγελος Βενιζέλος ένωσαν τις δυνάμεις τους από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης για να μας πείσουν ότι αν οι ιδιοκτήτες ακινήτων πληρώσουν το έκτακτο διετές χαράτσι, η χώρα θα σωθεί, θα μείνει στο ευρώ, θα πάρουμε την 6η δόση, μετά το νέο πακέτο βοήθειας και το 2012 θα υπάρξει και «ένα ξέφωτο πρωτογενών πλεονασμάτων».
Μπροστά στον κίνδυνο να απειληθεί αυτός ο υψηλός σκοπός, βρέθηκε και η λύση: Tο ειδικό τέλος θα παρακρατείται απευθείας από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ για να ξέρει ότι όποιος αρνηθεί να το πληρώσει θα του κόψουν το ρεύμα… Ποια χειρότερη τιμωρία από αυτή;
Ο εκβιασμός αυτός, όμως, μπορεί να περάσει μόνο μέχρι σ’ ένα βαθμό.
Η κυβέρνηση Παπανδρέου γνωρίζει, αλήθεια, ότι υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά που αδυνατούν να πληρώσουν και τους κανονικούς λογαριασμούς της ΔΕΗ και κάνουν ουρές ζητώντας διακανονισμούς; Γνωρίζει ότι αρκετές χιλιάδες απλήρωτοι λογαριασμοί βρίσκονται σκονισμένοι και πεταμένοι στα μαγαζιά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν βάλει λουκέτο;
Επίσης, αυτό το ειδικό τέλος θα το πληρώσουν και οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων; Μετά ή πριν από την τακτοποίηση; Θα έρθουν ένας ή… δύο λογαριασμοί;
Α, καλά. Να δείτε τι νέο μπάχαλο θα γίνει. Αν οι υπουργοί της κρίσης συνεδρίασαν στη Θεσσαλονίκη, επί ώρες, για να εγκρίνουν τελικά το συγκεκριμένο εισπρακτικό μέτρο για τη σωτηρία της χώρας, δοξάστε τους!
Όταν μια κυβέρνηση παίζει τα ρέστα της δοκιμάζοντας τις αντοχές της κοινωνίας και όχι για να αλλάξει τον λάθος δρόμο που την οδήγησε στο αδιέξοδο και στην ασφυκτική πίεση της τρόικας, αποκαλύπτει πόσο απελπισμένη είναι. Αλλά και πόσο ανίκανη. «Τιμωρεί» τους ίδιους και τους ίδιους, διότι δεν μπορεί να πιάσει τους έχοντες και κατέχοντες, όπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε.
«Δεν φταίει η κυβέρνηση αν δεν λειτουργεί το κράτος, δεν εισπράττει ο φορολογικός μηχανισμός», είπε. Και ποιος φταίει, δηλαδή; Δύο χρόνια είναι στην εξουσία το ΠΑΣΟΚ. Τι άλλαξαν προς το καλύτερο; Μήνες έκανε ο Παπακωνσταντίνου να βάλει διευθυντές στις εφορίες. Ούτε τα ονόματα των μεγαλοοφειλετών που έδωσαν στη δημοσιότητα δε διάβασαν. Έβαλαν μέσα πτωχευμένες εταιρείες κλπ.
Μήπως φταίει ο μισθωτός και ο συνταξιούχος που πληρώνουν μέχρι και το τελευταίο ευρώ τους στο κράτος, γιατί και να θέλουν δεν μπορούν να «κρύψουν» τίποτα; Ε, αφού δεν μπορούν τότε καλά να πάθουν! Θα τους κλέψουν και την ανάσα… Όταν ο Παπανδρέου δεν κάνει καθόλου αυτοκριτική για τις μοιραίες καθυστερήσεις και τα τραγικά λάθη και επαναλαμβάνει την κασέτα για νέες αναγκαίες «θυσίες», δεν μπορεί να πείσει κανένα ότι μπήκε πάτος στο βαρέλι.
Όταν, μάλιστα, μιλάει και για «θυσίες -με δικαιοσύνη- αλλά θυσίες», όπως τόνισε στη ΔΕΘ, τότε η απάντηση θα μπορούσε να είναι «το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε;»
Αλλά μας κλέβουν και το χιούμορ. Τελικά, μόνο για κλάματα είναι. Δυστυχώς.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου