Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Pasok: Bαδίζουν και... παραμιλούν.!

Κάθε μέρα που περνάει η κυβέρνηση βρίσκεται ολοένα πιο κοντά στη διάλυση έχοντας χάσει εντελώς το έρεισμά της στην κοινωνία και με το τέλμα να μεγαλώνει.
Ακόμα και τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη, που βαδίζουν και... παραμιλούν, αναζητούν πια διεξόδους, φοβούμενα τις διογκούμενες κοινωνικές αντιδράσεις, εν όψει... και των εκδηλώσεων της 28ης Οκτωβρίου, στις οποίες τρέμουν να εμφανιστούν. Παράλληλα οι βουλευτές κλιμακώνουν την επίθεσή τους προς την κυβέρνηση, με την περίοδο χάριτος να έχει εξαντληθεί και για τον Ευ. Βενιζέλο, ενώ τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ αναζητούν πια και αρχηγό, θεωρώντας «τελειωμένο» τον Γιώργο Παπανδρέου. Το ίδιο πιστεύουν και πολλοί υπουργοί, που μη αντιλαμβανόμενοι την κρισιμότητα της κατάστασης ετοιμάζονται ήδη για την επόμενη μέρα...
Εν τω μεταξύ σε οριακό σημείο βρίσκονται οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος σε Ε.Ε. και διεθνείς οργανισμούς. Σε ρόλο θεατή, ο Ελληνας πρωθυπουργός παραδέχεται στους υπουργούς του ότι έχει πλήρη άγνοια, παραδίδοντας τα κλειδιά στους ισχυρούς της Ευρώπης. Ιδιαίτερα κρίσιμη θεωρείται η αυριανή συνάντηση της Ανγκελα Μέρκελ με τον Νικολά Σαρκοζί, την ώρα που ο Γ. Παπανδρέου θα βρίσκεται στο Αγιον Ορος παρακολουθώντας τις εκδηλώσεις για την επέτειο 20 χρόνων από την ανάρρηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στον πατριαρχικό θρόνο. 
Οποιες αποφάσεις και αν ληφθούν μεταξύ των δύο ισχυρών πάντως, ο κ. Παπανδρέου ενδέχεται να μην έχει πλήρη εικόνα του παζλ ούτε καν μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. Κατόπιν τούτου, κρατά σε άγνοια τους υπουργούς του -θα συγκαλέσει ξανά πάντως κυβερνητική επιτροπή όταν θα έχει «καλύτερη εικόνα», πιθανότατα εντός της εβδομάδας και αφού μιλήσει με τον Ν. Σαρκοζί- προκαλώντας τον εκνευρισμό τους. Με τα σενάρια «κουρέματος» πάντως να έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου, κινούμενα μεταξύ «εθελοντικού κουρέματος 35%, μέσω PSI» (όπως φέρεται να σχηματοποιείται η γαλλική θέση) και «ελεγχόμενης χρεοκοπίας με βάθος 50%» (γερμανική θέση), η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να καταστρώσει ένα στοιχειώδες σχέδιο διαχείρισης της κατάστασης, με τη συνοχή της όμως να δοκιμάζεται και όλοι να ετοιμάζονται για μια «διαβολοβδομάδα».
Λίγο μετά τον εκρηκτικό ΚΤΕ Οικονομικών της Πέμπτης οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εξακολουθούν να διαφοροποιούνται, με τον Οδ. Βουδούρη να παρατηρεί χθες καθυστερήσεις της κυβέρνησης, αλλά και απουσία αυτοκριτικής σε όσους «υπήρξαν υπουργοί επί δεκαετίες» και ευθύνονται για την κατάσταση. 
Για «αντικειμενική αδυναμία» των πολιτών να αντέξουν άλλες μειώσεις μίλησε ο Π. Ρήγας, ενώ στο στόχαστρό του έβαλε ο Θ. Ρομπόπουλος όσους βγάζουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Τον έλεγχο των τελευταίων ζήτησε ο Γ. Διαμαντίδης τονίζοντας ότι υπάρχει όριο στα συνεχή νέα μέτρα.
Μαριτίνα Ζαφειριάδου

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου