Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Έχασαν το φιλότιμο αλλά και τη ντροπή!

Γράφει ο ΚΩΝ/ΝΟΣ Λ. ΜΠΟΥΡΑΝΤΑΣ,
Ομότ. Καθηγητής Παθολογίας – Αιματολογίας
Ο μέγας Άγγλος φιλόσοφος Μπέρναρντ Ράσσελ στις αρχές του βιβλίου του «Ιστορία του Δυτικού Πνεύματος», γράφει ότι μεταξύ της επιστήμης που τεκμηριώνεται με την τέλεια γνώση και της θεολογίας που βασίζεται στο δόγμα, τον μεταξύ αυτών χώρο καλύπτει η Φιλοσοφία που και ο ίδιος παραδέχεται – και το αναφέρει μάλιστα με κάποια ...ζήλεια – ότι οφείλεται... στην Αρχαία Ελλάδα.
Ο Τσαρλς Φρίμαν στο περίφημο βιβλίο του «Το Ελληνικό Επίτευγμα» όπου περιγράφει όλη την Αρχαία Ελληνική Ιστορία, τον πολιτισμό, τους πολέμους, την τέχνη και την φιλοσοφία, γράφει στο τέλος ότι «είτε μας αρέσει ή όχι οι Έλληνες ήταν αυτοί που πέτυχαν τόσα πολλά και σπουδαία πράγματα». Ο Σωκράτης στην Πολιτεία του Πλάτωνα λέγει ότι αυτοί που κυβερνούν, δηλαδή οι άρχοντες δεν θα έχουν περιουσία, αλλά θα αμείβονται από την τιμή της διοίκησης. Τέλος ο Μέγας Αλέξανδρος, όπως όλοι γνωρίζουν, έκοψε τον Γόρδιο Δεσμό με το σπαθί του.
Δυστυχώς, σήμερα τίποτε από τα παραπάνω δεν κάνει η διοικούσα τάξη. Και είναι ντροπή το ότι φθάσαμε σε τέτοια κατάσταση, να κοιμάται κόσμος στο δρόμο, νηστικός, να υπάρχουν χιλιάδες άνεργοι στα όρια της φτώχειας, να δίνει το κράτος μισθούς και συντάξεις εξαθλίωσης και κανείς να μην ενδιαφέρεται για τίποτε.
Ο Γ. Παπανδρέου είπε θα μας κάνει Δανία του Νότου. Και ενώ ζούσαμε καλύτερα από τους Δανούς μας κατάντησε Ινδία του Νότου αυτός και η παρέα του.
Ήθελα να ήξερα, δεν υπάρχει έλεος ούτε ακόμη και για τα μικρά παιδιά που πηγαίνουν στο σχολείο νηστικά και λιποθυμούν από την πείνα!
Στην Ελλάδα έχουμε μια λέξη «φιλότιμο» που δεν συναντάται συχνά σε άλλες χώρες, όμως τελευταία την έχουμε ξεχάσει εντελώς.
Αφού οι πολιτικοί μας ...κόβονται τόσο πολύ να βγάλουν τη χώρα από το αδιέξοδο, γιατί δεν δίνουν το καλό παράδειγμα; Η φιλοτιμία φαίνεται ότι υπάρχει μόνο στον απλό λαό, που μοιράζει το υστέρημά του, δημιουργώντας συσσίτια και συγκεντρώνοντας από τρόφιμα μέχρι βιβλία (γιατί και αυτό έγινε είδος πολυτελείας!).
Γιατί η πολιτική εξουσία δεν βοηθά έμπρακτα τους αναξιοπαθούντες, γιατί δεν κόβουν κάτι από τις δικές του πλουσιοπάροχες αμοιβές, παρά μόνο από συνταξιούχους και μισθωτούς; Ομολόγησαν, χωρίς ντροπή Παπανδρέου και Πάγκαλος, ότι αυτός ήταν ο ευκολότερος τρόπος να μαζέψουν χρήματα!
Ο Κουτρουμάνης καθώς και ο Βενιζέλος κάθε φορά δηλώνουν ότι δεν θα γίνουν νέες περικοπές, αλλά συμβαίνει το αντίθετο!
Ένας τολμηρός δημοσιογράφος είχε πει παλαιότερα στην εκπομπή του Χατζηνικολάου, ότι υπάρχουν πολλοί βουλευτές που έχουν εκατομμύρια ευρώ. Αποδεικνύεται άλλωστε και από τις δηλώσεις «Πόθεν έσχες» που δημοσιοποιήθηκαν προχθές. Μεταξύ των πλουσίων και ο Βενιζέλος που δηλώνει... εξουθενωμένος από τη φροντίδα του για τους φτωχούς και από τις συνεχείς περικοπές μισθών και συντάξεων. Γιατί όλοι αυτοί δεν δίνουν ο καθένας μερικές χιλιάδες ευρώ στους φτωχούς; Μαζί τους θα τα πάρουν;
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παίρνει 30.000 ευρώ το μήνα και ο Πρωθυπουργός περίπου τα ίδια. Γιατί δεν τα δίνουν στο κράτος, όπως έκανε και ο Ιταλός Πρωθυπουργός; 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε στο Γυμνάσιο Πωγωνιανής τον πατέρα μου καθηγητή των Μαθηματικών, το απόγευμα τους έκανε δωρεάν φροντιστήριο. Δεν πήρε τίποτα από το παράδειγμά του; Εάν αυτοί δίναν το καλό παράδειγμα, είμαι σίγουρος ότι θα ακολουθούσε πολύς κόσμος κάνοντας δωρεές, γιατί ο Έλληνας έχει φιλότιμο.
Ο Περικλής όταν αποφάσισε να ασχοληθεί με την πολιτική, πούλησε την περιουσία του για να μην τον κατηγορήσουν ότι πλούτισε από αυτή. Και μάλιστα διέταξε τον Φειδία, όταν έφτιαχνε το άγαλμα της θεάς Αθηνάς, τον χρυσό που χρησιμοποίησε να τον βάλει στο εξωτερικό του αγάλματος για να φαίνεται, για να μην τους κατηγορήσουν για κλοπή.
Δεν θα μπορούσε το Κράτος να φιλοξενήσει τους άστεγους σε κλειστά στρατόπεδα και άλλα κλειστά κτίρια; Δεν μπορεί η Εκκλησία να ανοίξει τους ναούς και να φιλοξενήσει στον οίκο του Θεού τους πάσχοντες; Ανέλαβε την πρωθυπουργία της χώρας ο κ. Παπαδήμος και μεγάλο ποσοστό χαρήκαμε, γιατί πιστέψαμε ότι κάτι θα άλλαζε. Δυστυχώς, αντί να γίνει μια ολιγομελής κυβέρνηση, παρέμεινε η ίδια που μας οδήγησε σε αυτό το χάος. Και υπάρχουν σήμερα 50 υπουργοί με 5-10 και παραπάνω συμβούλους ο καθένας, με τεράστιο κόστος. Και εκτός τούτου η επικοινωνία, μεταξύ των έγινε ακόμη πιο δύσκολη.
Στον Τρωικό πόλεμο, όταν οι Έλληνες ξεκίνησαν για το πλιάτσικο της Τροίας, όλη την εξουσία την είχαν οι βασιλείς. Ο αρχιστράτηγος Αγαμέμνων, ο βασιλιάς του Άργους, δεν δίστασε να θυσιάσει την κόρη του Ιφιγένεια για να πλεύσει ούριος άνεμος. Επίσης φιλονίκησε με τον Αχιλλέα για την Χρυσηΐδα, που την ήθελε σαν λάφυρο πολέμου.
Όπως ο Αγαμέμνων θυσίασε την κόρη του και οι σημερινοί κυβερνώντες το μόνο που ακόμη δεν έπραξαν είναι να βάλουν όλους τους συνταξιούχους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης για να πεθάνουν από την πείνα. Έτσι θα γλύτωναν από την καταβολή των συντάξεων και θα γίνονταν ακόμη πλουσιότεροι.
Όπως είναι γνωστό όλα τα πλούτη τα είχαν οι βασιλείς, το ίδιο περίπου συμβαίνει και σήμερα. Ντροπή, Αργείοι!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου