Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Η λίστα που "καίει" (τους βουλευτές)

Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό έβαλε χθες από τη Βουλή ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ανακοινώνοντας ότι δεν είναι μόνο ένα το πολιτικό πρόσωπο που έβγαλε το 2011 χρήματα στο εξωτερικό. Και μπορεί να μην έχουν βγάλει όλοι 1.000.000 ευρώ, όπως αυτός ή αυτή που έπεσε στο δόκανο του προέδρου της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Τράπεζα της Ελλάδος,... υπάρχουν κι άλλοι πολιτικοί ή συγγενείς τους που το 2011 παρουσιάζουν εμβάσματα στο εξωτερικό πάνω από 100.000 ευρώ. Δεν ήταν λίγοι πάντως αυτοί που απέδωσαν όσα είπε ο κ. Βενιζέλος σε μια προσπάθεια να θολώσει τα νερά με τον εκατομμυριούχο βουλευτή και να διασώσει έτσι την τρωθείσα υπόληψη των βουλευτών.

Χθες στη Βουλή ο πρόεδρός της Φ. Πετσάλνικος πήρε τον λόγο, αφενός για να πει ότι, σύμφωνα με όσα του είπε ο κ. Νικολούδης, η διαδικασία είναι σύννομη και το ποσό του 1.000.000 δικαιολογείται απόλυτα από όσα είχε δηλώσει ο βουλευτής στη φορολογική του δήλωση και, αφετέρου, για να καταδικάσει ηθικά την ενέργεια του βουλευτή. «Ο κ. Νικολούδης μού είπε ότι όλα έγιναν σύννομα και ότι το ποσό δικαιολογείται απολύτως από τα εισοδήματα και την περιουσιακή κατάσταση του βουλευτή, γι’ αυτό και δεν μπορεί να μας αποκαλύψει το όνομα. Υπάρχει όμως θέμα δεοντολογίας, γιατί εμείς παρακαλάμε τους πολίτες να φέρουν τις καταθέσεις πίσω» είπε.

Στο σημείο εκείνο παρενέβη ο κ. Βενιζέλος, λέγοντας ότι ο βουλευτής με το 1.000.000 ευρώ δεν είναι ο μοναδικός από τον πολιτικό κόσμο που έβγαλε στο εξωτερικό χρήματα το 2011.

Αποφεύγοντας να μιλήσει για εν ενεργεία βουλευτές, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι στις λίστες της Τραπέζης της Ελλάδος με τα φυσικά πρόσωπα που έβγαλαν το 2011 ποσά άνω των 100.000 ευρώ στο εξωτερικό υπάρχουν και πολιτικά πρόσωπα ή συγγενείς τους. Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, τα ονόματα θα ταυτοποιούνταν χθες και θα αποστέλλονταν στην Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής για να καλέσει τα συγκεκριμένα πρόσωπα για εξηγήσεις. Μάλιστα ο κ. Βενιζέλος έχει ήδη δώσει εντολή στο ΣΔΟΕ να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες «όπου υπάρχει πεδίο φορολογικού ελέγχου», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, όπως γράψαμε και χθες, τα ονόματα πολύ δύσκολα θα δοθούν στη δημοσιότητα, ακόμα κι αν ολοκληρωθεί ο έλεγχος από τη Βουλή. Ήδη χθες ο κ. Βενιζέλος, προσπαθώντας να ελαφρύνει το κλίμα, είπε ότι μπορεί και να πρόκειται για συγγενικά πρόσωπα πολιτικών που έχουν εμπορικές συναλλαγές στο εξωτερικό. Εμφανώς ενοχλημένος ωστόσο από τις διαστάσεις που έχει πάρει το θέμα, τόνισε: «Εχω κάνει έκκληση να δημιουργήσουμε ένα εθνικό κίνημα επιστροφής των καταθέσεων. Ε, ας ξεκινήσει το κίνημα αυτό από τους πολιτικούς και τα συγγενικά τους πρόσωπα».

Χθες το απόγευμα πάντως προέκυψε νέο μπάχαλο, καθώς πολλοί βουλευτές κατηγόρησαν τον Β. Αργύρη ότι δεν ξέρει να κάνει τη δουλειά του και ότι ρεζιλεύει τη Βουλή. Κι αυτό γιατί, ενώ κύκλοι του κ. Αργύρη άφηναν να διαρρεύσει ότι από τον έλεγχο των δηλώσεων «πόθεν έσχες» δεν προκύπτει βουλευτής που να έχει βγάλει 1.000.000 ευρώ στο εξωτερικό, οι βουλευτές απαντούσαν ότι ακόμα δεν έχουν στείλει «πόθεν έσχες» με τη χρήση του 2011 κι ότι ο κ. Αργύρης ψάχνει τα περσινά.

Γιώργος Λυκουρέντζος

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου