Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Ορκίζεται και διαλύεται η νέα βουλή

Περίπου 48 ώρες θα διαρκέσει η νέα σύνοδος της Bουλής. Το μεσημέρι της Πέμπτης θα γίνει η ορκωμοσία των νέων βουλευτών. Ωστόσο σημαντικές θα είναι οι χωροταξικές ανακατατάξεις.

Στη μία το μεσημέρι της Πέμπτης θα γίνει η ορκωμοσία της νέας βουλής τα μέλη της οποίας έχουν ανανεωθεί κατά 50% καθώς περισσότεροι από 160 βουλευτές δεν εξελέγησαν. Πρόεδρος της βουλής θα είναι ο Βύρων Πολύδωρας καθώς ο Φίλιππος Πετσάλνικος... έμεινε εκτός βουλής.

Την Παρασκευή θα γίνει η εκλογή του Προεδρείου και πιθανότατα το Σάββατο θα διαλυθεί η βουλή προκειμένου η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές.

Ωστόσο σημαντικές θα είναι και οι χωροταξικές ανακατατάξεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση θα μετακινηθεί στα μπροστινά κοινοβουλευτικά έδρανα παίρνοντας την θέση που μέχρι σήμερα καταλάμβανε το ΠΑΣΟΚ, ενώ πονοκέφαλο δημιουργεί για το πού θα κάτσουν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Αλλαγές πάντως θα υπάρξουν και στους υπόλοιπους χώρους της Βουλής εκτός της Ολομέλειας, αφού δεν αποκλείεται το ΠΑΣΟΚ που είναι πια τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη να αναγκαστεί να παραχωρήσει κάποια από τα γραφεία του στο ΣΥΡΙΖΑ.

ΝΔ: Ανανέωση στα γαλάζια έδρανα

108 βουλευτές, εκ των οποίων οι 12 είναι γυναίκες αριθμεί η ΝΔ που είναι και το πρώτο σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμμα, χωρίς όμως να έχει την πλειοψηφία στη Βουλή. Σημαντική θα είναι η ανανέωση στα έδρανα του κόμματος αφού 37 είναι εκείνοι οι βουλευτές που εκλέγονται για πρώτη φορά.

ΣΥΡΙΖΑ: Για πρώτη φορά αξιωματική αντιπολίτευση

Στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα οποία μέχρι σήμερα φιλοξενούσαν τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, θα κάθονται στη νέα Βουλή οι 52 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πλειοψηφία των βουλευτών που εξελέγησαν με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι νέα πρόσωπα, ενώ η προηγούμενη κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος (11 βουλευτές) εξελέγη στο σύνολό της, με εξαίρεση τον δημοσιογράφο Βασίλη Μουλόπουλο που αυτή την φορά έμεινε εκτός Βουλής.

ΠΑΣΟΚ : Μόνο με 7 νέα πρόσωπα

Με 41 βουλευτές το ΠΑΣΟΚ θα είναι η τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη, αφού μεγάλο μέρος των βουλευτών της προηγούμενης περιόδου έμεινε εκτός Βουλής. Στην πλειοψηφία τους εκείνοι που εξελέγησαν ήταν ήδη βουλευτές, με εξαίρεση 7 νέα πρόσωπα που θα περάσουν το κατώφλι του Κοινοβουλίου για πρώτη φορά.

Ανεξάρτητοι Έλληνες: 33 και 1 βουλευτές

Από 33 και 1 βουλευτές θα απαρτίζεται η ΚΟ των Ανεξάρτητων Ελλήνων αφού πριν καν γίνει η ορκωμοσία, έχουν ήδη προκύψει «εσωκομματικά ζητήματα», τα οποία θα λυθούν δια... κληρώσεως. Ο λόγος για την έδρα που θα κρατήσει τελικά για τον εαυτό του ο επικεφαλής των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Πάνος Καμμένος, ο οποίος ήταν υποψήφιος στη Β' Αθήνας και στον Έβρο.

Επειδή ο πρόεδρος δεν θέλει να στενοχωρήσει ούτε τη δημοσιογράφο Βίκυ Βουλβουκέλη η οποία ήταν υποψήφια στη Β' Αθήνας, αλλά ούτε και τον Μαρίνο Ουζουνίδη που ήταν υποψήφιος στον Έβρο αποφασίστηκε το θέμα του ποια έδρα θα κρατήσει ο επικεφαλής του κόμματος να λυθεί με κλήρωση η οποία θα γίνει μέχρι την Πέμπτη.

Πάντως ακόμα και εκείνος από τους δύο που δεν σταθεί τυχερός στην κλήρωση δεν θα μείνει παραπονεμένος, αφού σύμφωνα με τον Πάνο Καμμένο θα αξιοποιηθεί στο κόμμα έχοντας όλα τα προνόμια του βουλευτή, έστω και για δύο ημέρες...!

ΚΚΕ : Τέσσερις περισσότεροι στην ΚΟ

26 βουλευτές αριθμεί η ΚΟ του ΚΚΕ, 4 περισσότερους δηλαδή από την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο. Εκτός της ΚΟ του ΚΚΕ έμεινε ο Γιώργος Μαυρίκος ο οποίος άφησε ιστορία στα κοινοβουλευτικά χρονικά εκσφενδονίζοντας προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο, όταν ο τελευταίος ήταν Υπουργός Οικονομικών, το δεύτερο μνημόνιο, ενώ με εντυπωσιακά ποσοστά εξελέγη για ακόμα μία φορά η Λιάνα Κανέλλη, η οποία είχε διπλάσιους ψήφους από τον κ. Μαυρίκο.

Χρυσή Αυγή: Πρώτη φορά στην βουλή

Για πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρονικά το κατώφλι της Βουλής θα περάσουν και οι 21 βουλευτές της Χρυσής Αυγής και με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται να γίνει γνωστό ποια έδρανα τελικά θα τους παραχωρηθούν. Επίσης ένα ακόμα ερώτημα είναι και τα γραφεία τα οποία θα έχουν στον δεύτερο όροφο. Οι πληροφορίες λένε πως θα πάρουν τα γραφεία του ΛΑΟΣ που είναι απέναντι από του ΚΚΕ.

Δημοκρατική Αριστερά: «Συνωστισμός»... στα έδρανα της ΔΗΜΑΡ

19 βουλευτές, εκ των οποίων οι 6 γυναίκες, εκλέχθηκαν με την Δημοκρατική Αριστερά που είναι και η μικρότερη κοινοβουλευτική δύναμη. Εξαρχής το ενδιαφέρον συγκέντρωσε η εκλογή της καθηγήτριας Ιστορίας της Παιδαγωγικής Σχολής του ΑΠΘ Μαρίας Ρεπούση, η οποία έγινε γνωστή στο πανελλήνιο με το βιβλίο ιστορίας της ΣΤ' Δημοτικού το οποίο είχε προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων με τις αναφορές του περί «συνωστισμού» στην προκυμαία της Σμύρνης κατά την Μικρασιατική καταστροφή.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου