Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Όταν ο Νεοδημοκράτης καλείται να ψηφίσει... ΠΑΣΟΚ

Οι επόμενες ημέρες σίγουρα θα είναι κάπως περίεργες για τους ψηφοφόρους, αλλά κυρίως τους φανατικούς οπαδούς της Νέας Δημοκρατίας, τουλάχιστον στην Αττική. 

Θα κληθούν να στηρίξουν στις κάλπες τους εκπροσώπους του παλαιού ΠΑΣΟΚ, Καμίνη και Σγουρό, προκειμένου να διασφαλίσουν έτσι ότι ο μεγαλύτερος Δήμος και η μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας δεν θα περάσουν στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ.

Θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον η ψυχολογική ανάλυση κάποιου...
φανατικού νεοδημοκράτη που θα ψηφίζει ΠΑΣΟΚ προκειμένου να σώσει την κυβέρνηση του κόμματός του. Όπως είναι φυσικό η “εκλογίκευση” αυτής της κίνησης έχει ήδη ξεκινήσει τόσο στις στήλες εντύπων, όσο και περισσότερο στα κοινωνικά δίκτυα, όπου οι “διαμορφωτές άποψης” - ηγήτορες της ΝΔ, φροντίζουν με κάθε μέσο να “θάψουν” τον αντι-πασοκισμό των νεοδημοκρατών, επισείοντας τον κίνδυνο του κόκκινου Αλέξη και της φίλης του Ρένας Δούρου.

Αυτή η “αναγκαιότητα” όμως της στήριξης των προερχόμενων από την κεντροαριστερά υποψηφίων δεν προέκυψε τυχαία, αλλά φαίνεται να ήταν αποτέλεσμα σχεδιασμού από το κόμμα της κυβέρνησης. Το “αυτο-σαμποτάρισμα” των υποψηφιοτήτων του κόμματος της Συγγρού σε Αθήνα και Περιφέρεια πρέπει να έχει γίνει πλέον κατανοητό από όλους”. Ο διχασμός των ψηφοφόρων της ΝΔ στον Δήμο Αθηναίων, στέρησε και από τους δύο το ενδεχόμενο συμμετοχής στον Β΄ Γύρο.
Κάτι που κατήγγειλε και ο Ν. Κακλαμάνης μιλώντας στο ραδιόφωνο όταν αναφέρθηκε και στη στάση που θα κρατήσει εν όψει του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών στο δήμο Αθηναίων και ερωτηθεί αν πρόκειται να πάρει θέση για μία από τις δύο υποψηφιότητες ο ανεξάρτητος βουλευτής τόνισε:
«Οχι δεν θα πάρω θέση. Εγώ έκανα αντιπαράθεση και με τους δύο, προεκλογικά». Στην επισήμανση ότι ήδη η Ν.Δ. έχει πάρει θέση στηρίζοντας τον κ. Καμίνη ο Νικήτας Κακλαμάνης πρόσθεσε: «Η ΝΔ πήρε τον κ. Καμίνη γιατί αυτός ήταν ο αρχικός στόχος. Η δική μου υποψηφιότητα χάλασε το σχέδιο. Και επειδή εγώ δεν υποχώρησα στη μη υποψηφιότητά μου, αποδεχόμενος τα όποια ανταλλάγματα, με την έννοια της πρότασης για είσοδο στην κυβέρνηση... Ένας άνθρωπος χορτασμένος από αξιώματα κάποια στιγμή στη ζωή του σκέφτεται και άλλου είδους προτεραιότητες που έχουν να κάνουν με τα πιστεύω τους. Τώρα, κατά πόσο αυτή η ξεκάθαρη δήλωση πρωί-πρωί του κ. Κεδίκογλου, που βεβαίως επιβεβαιώνει τα όσα έλεγα προεκλογικά, ευνοεί τον Γιάννη Σγουρό και τον κ. Καμίνη δεν είμαι απόλυτα σίγουρος».

«Είμαι σίγουρος ότι και ο Γιάννης Σγουρός δεν θα αισθάνεται πανευτυχής. Σε ότι αφορά την περιφέρεια να σας το ξεκαθαρίσω, εγώ είχα τοποθετηθεί δημόσια για την άριστη συνεργασία που είχα με τον κ. Σγουρό. Εκεί, θα ψηφίσω τον Γιάννη Σγουρό. Εγώ, γιατί πέρα του εαυτού μου δεν ορίζω τίποτα άλλο, και κανένας δεν ορίζει τίποτα άλλο. Οποιοι πιστεύουν ότι είναι πολιτικοί τσομπάνηδες και καθοδηγούν πρόβατα είναι εκτός τόπου και χρόνου», κατέληξε.
Για την δε “άχρωμη” υποψηφιότητα Κουμουτσάκου που δεν προβλήθηκε καν, προκειμένου να μην απειληθεί – έστω κατά λάθος – η υποψηφιότητα Σγουρού δεν μπορούν να ειπωθούν πολλά παραπάνω. Με απλά λόγια η ΝΔ πριμοδότησε το ΠΑΣΟΚ προκειμένου να μην διαταραχθεί η κυβερνητική ισορροπία ως μέρος ενός πιθανού deal, για να επιβιώσει πολιτικά και να μην οδηγηθεί σε εκλογές.

Μάλιστα στον Δήμο Αθηναίων χρησιμοποιώντας μια “ανεξάρτητη/αντιμνημονιακή/αντιτιθέμενη με την ΝΔ” υποψηφιότητα (αυτή του Ν. Κακλαμάνη) ίσως κατάφερε να “ενσωματώσει” και κάποιες ψήφους διαμαρτυρίας που θα πήγαιναν στην ΧΑ. Η τακτική αυτή της ΝΔ, της παράδοσης των δύο κάστρων της χώρας στο ΠΑΣΟΚ ήταν μια “εκλογικίστικη” τακτική, που κατά πάσα πιθανότητα την έσωσε από το να “βουλιάξει” πολιτικά.
Εν όψει του δεύτερου γύρου, αυτή η τακτική “τσιμεντώθηκε” πολύ γρήγορα.

Η ΧΑ και ο ΣΥΡΙΖΑ

Μιάς όμως και είμαστε στις “εκλογίστικες” τακτικές, ποιά θα ήταν αυτή που θα μπορούσε να αποδυναμώσει, με τα ίδια όπλα την κυβέρνηση; Μα φυσικά μια στήριξη των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής στον ΣΥΡΙΖΑ. Φυσικά κάτι τέτοιο σε επίσημο επίπεδο δεν μπορεί να γίνει. Αναρωτιέται όμως κανείς, πόσοι απηυδισμένοι από την τακτική δικαστικής ισοπέδωσης της ΧΑ, ψηφοφόροι της θα υπερψήφιζαν πιθανώς Δούρου και Σακελλαρίδη, προκειμένου να “πάρουν το αίμα τους πίσω” αλλά και να προκαλέσουν/επιταχύνουν μία πιθανή κατάρρευση της κυβέρνησης.

Αυτό δεν θα ήταν κάτι πρωτότυπο, καθώς κατά την διάρκεια της καραμανλικής “αποχουντοποίησης” που ήταν πολύ πιο σκληρή από τις σημερινές τακτικές της κυβέρνησης, πολλοί ήταν οι “εθνικιστές/φασίστες/απριλιανοί” που βρήκαν καταφύγιο στο ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να επιβιώσουν πολιτικά.
Σήμερα για να κάνει ένα κυβερνητικό άλμα η ΧΑ, θα πρέπει να καταρρεύσει η ΝΔ. Θα πρέπει η ΧΑ να γίνει ο πόλος ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει πρώτα η ΝΔ να αποδειχθεί ανίκανη να συγκρατήσει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο αντίλογος σε αυτό θα είναι το πόσο καταστροφική θα είναι για την Αθήνα και την Περιφέρεια Αττικής μια πενταετία υπό τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Κατά πάσα πιθανότητα θα έχει τεράστιο κόστος. Στο Δημαρχείο της Κοτζιά θα τελούνται γάμοι ομοφυλοφίλων, και όπως το έγραψα χαριτολογώντας στο facebook “κάθε παρκάκι και "αντι-απαγορευτικό" φεστιβάλ, κάθε πλατεία και "συνέλευση". Και τζαμιά για τους μουσουλμάνους και όλα.

Το ερώτημα όμως που προκύπτει είναι. Με τον Καμίνη θα τα γλυτώσουμε τα παραπάνω; Η απάντηση που μπορώ να δώσω είναι ότι ίσως γλυτώσουμε μερικά για κάποιον καιρό. Αντί να έχουμε 12 τζαμιά, θα έχουμε 3-4, αντί να έχουμε κάθε παρκάκι και “αντι-απαγορευτικό” φεστιβάλ θα έχουμε κάθε δύο – τρία παρκάκια.
Όλα είναι θέμα χρόνου. Σακελλαρίδης και Καμίνης υπηρετούν την ίδια πολιτική ιδέα, είναι φορείς του ίδιου πνεύματος. Η διαφορά τους είναι στην διαχείριση του χρόνου. Για εμάς, που συνεχίζουμε να σκεπτόμαστε με βάση άλλες αξίες, το ερώτημα είναι απλό. Θέλουμε να επιταχύνουμε τις εξελίξεις;

Ή θέλουμε περισσότερο χρόνο για να “προετοιμαστούμε”; Απαντήσεις σε αυτό μπορούν να δώσουν πολιτικά κινήματα και όχι ένας δημοσιογράφος στον περιορισμένο χώρο μίας σελίδας. Αλλά σίγουρα το γεγονός ότι κάποιοι έχουν αρχίσει να “φοβούνται” ένα τέτοιο ενδεχόμενο, μια τέτοια “ανίερη” συμμαχία, σίγουρα θα κάνει τα βράδυα κάποιων ανήσυχα.

Δημήτρης Παπαγεωργίου

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου