Κυριακή 11 Μαΐου 2014

Το χαρακίρι Βενιζέλου (με τον εκβιασμό) και τα σενάρια διαδοχής!

Με την Ελιά να έχει ξεραθεί πρόωρα, καθώς κινείται σε χαμηλά μονοψήφια ποσοστά, στο ΠΑΣΟΚ πολλοί έχουν ήδη πάρει τα μπλοκάκια και γράφουν και σβήνουν τα σενάρια της επόμενης μέρας στο πάλαι ποτέ κραταιό Κίνημα. Η ευθεία αμφισβήτηση στο πρόσωπο του Ευάγγελου Βενιζέλου έχει κάνει την εμφάνισή της και οι περισσότεροι θεωρούν δεδομένο ότι ο «ύπαρχος του Τιτανικού» οδεύει προς το πολιτικό τέλος του.

Το μεγάλο ερώτημα είναι βέβαια αν θα συμπαρασύρει την κυβέρνηση, κάτι που... πολλοί εντός του ΠΑΣΟΚ απεύχονται. Γι' αυτό κιόλας ένα από τα επικρατέστερα σενάρια είναι αυτό μιας «βελούδινης» διαδοχής και η ανάληψη της προεδρίας από κάποιον από τους αμφισβητίες του, με την ταυτόχρονη παραμονή του κόμματος στην κυβέρνηση. Εις εξ αυτών είναι ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος ουσιαστικά άνοιξε πρώτος τη συζήτηση, και ακολούθησαν και άλλοι. «Δεν αποκλείω τίποτα. Όλα είναι επί τάπητος. Ένα συνέδριο του κόμματος θα μπορούσε να γίνει και ο Βενιζέλος δεν πρέπει να το φοβηθεί. Πρέπει να ξαναγυρίσουμε στη βάση μας και η βάση θα αποφασίσει για όλα» είπε μέσα στην εβδομάδα, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Άλλωστε, ο πρώην υπουργός έχει παρελθόν με την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, καθώς το 2007 είχε τεθεί αντιμέτωπος με τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, αλλά είχε καταγράψει το απογοητευτικό 5,76%.

Άλλοι, πάλι, υποστηρίζουν ότι ο κ. Σκανδαλίδης λειτουργεί σαν Δούρειος Ίππος για την κατάληψη της εξουσίας από τη Φώφη Γεννηματά, με την οποία εξάλλου διατηρεί άριστες σχέσεις. Η ίδια, μάλιστα, με μια αρχηγική εμφάνιση σε πρόσφατη εκδήλωση της Ελιάς, υποστήριξε, αναφερόμενη στο μέλλον, ότι «χρειαζόμαστε μια νέα συμφωνία που θα ξεπερνά ένα κόμμα και τον ορίζοντα μιας κυβερνητικής θητείας», ενώ με νόημα σχολίασε ότι είναι και «δικό της, προσωπικό στοίχημα» η ύπαρξη του ΠΑΣΟΚ. Ρόλο, την επόμενη μέρα του ΠΑΣΟΚ, δεν αποκλείεται να διεκδικήσει και ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος δεν θα έλεγε «όχι» σε ένα ενδεχόμενο να γίνει αρχηγός έστω και ενός ανύπαρκτου κόμματος. Παρ' όλες τις φιλοδοξίες του αυτή τη στιγμή, ο κ. Χρυσοχοΐδης λέγεται ότι είναι απομονωμένος, καθώς δεν δείχνει να έχει εσωκομματικούς συμμάχους προκειμένου να διεκδικήσει τον θώκο.

Μέσα σε όλο αυτό το -αν μη τι άλλο- μπλεγμένο σκηνικό, ως υποψήφιος για τη θέση του αρχηγού εμφανίζεται και ο Ανδρέας Λοβέρδος. Μπορεί εσωκομματικά πλέον να έχει ελάχιστες συμπάθειες, ωστόσο ουδείς μπορεί να τον ξεγράψει. Σε περίπτωση, μάλιστα, που αποφασιστεί το ΠΑΣΟΚ να μη ρίξει την κυβέρνηση, το γεγονός ότι στην ομάδα του βρίσκεται και ένας ακόμη βουλευτής, ο Χρήστος Αηδόνης, του δίνει ένα μικρό αλλά υπαρκτό αβαντάζ. Ουδέποτε, άλλωστε, ο κ. Λοβέρδος δεν έκρυψε τις αρχηγικές τάσεις του. Αντιθέτως, το έδειξε εμπράκτως με την ίδρυση της «Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα».

Θέση, επίσης, για την επόμενη μέρα του ΠΑΣΟΚ διεκδικεί ο νυν γραμματέας του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης. Τροχοπέδη στην προσπάθειά του αυτή ενδεχομένως να σταθεί μια αποτυχία του εάν δεν εκλεγεί στην Ευρωβουλή, ωστόσο το γεγονός ότι εσωκομματικά είναι ισχυρός τον αφήνει ακόμα στο παιχνίδι. Σε περίπτωση, όμως, που η επομένη των εκλογών τον βρει στο αεροπλάνο για Βρυξέλλες, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα εγκαταλείψει οποιαδήποτε σκέψη για διεκδίκηση της προεδρίας. Πάντως, να σημειωθεί ότι οι διαδικασίες του συνεδρίου, απ' όπου θα προκύψει ο νέος αρχηγός, τον ευνοούν, καθώς δίπλα του συσπειρώνει μια ομάδα έτοιμη για όλα. Δεν αποκλείεται, πάντως, ο ίδιος να κάνει πίσω προκειμένου να στηρίξει είτε τη Φώφη Γεννηματά είτε τον Κ. Σκανδαλίδη, με τους οποίους διατηρεί καλές σχέσεις.

Ο μόνος που βρίσκεται πλέον σε δυσμενή θέση είναι ο νυν πρόεδρος του κόμματος Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έριξε το τελευταίο χαρτί του στο τραπέζι προκειμένου να σώσει ό,τι νομίζεται πως σώζεται. Το εκβιαστικό δίλημμα «ή αποσταθεροποίηση ή Ελιά» δείχνει ως το τελευταίο του απάγκιο πριν σαλπάρει για νέα λιμάνια ή για την ακρίβεια για το σπίτι του, αν και λέγεται ότι πάνω απ' όλα τον φοβίζει μήπως η απομάκρυνσή του από τα κέντρα εξουσίας ανοίξει αυτόματα τον δρόμο για δικαστικές περιπέτειες εις βάρος του.

Φυσικά, το γεγονός ότι ο ίδιος, αν και αρχικά είχε θέσει αριθμητικό πήχη το 10% και λίγες μέρες αργότερα έκανε πίσω, επιχειρώντας να κάνει μια «συνδυαστική» ερμηνεία των αποτελεσμάτων μαζί με τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ενδεχομένως να σημαίνει ότι μετά τις εκλογές μπορεί να έχει προετοιμάσει έναν τελευταίο ελιγμό, προκειμένου να κρατήσει την πολυπόθητη -για τον ίδιο- εξουσία.

Ορισμένοι, πάντως, στη Χαριλάου Τρικούπη υποστηρίζουν ότι «από μόνος του άνοιξε τον ασκό του Αιόλου» και έκανε χαρακίρι, αν και προσθέτουν ότι με τα δημοσκοπικά αποτελέσματα να δείχνουν το ΠΑΣΟΚ στο ναδίρ θέμα ηγεσίας θα ετίθετο ούτως ή άλλως. Αυτό σημαίνει ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα πρέπει να δώσει μια πολύ σκληρή μάχη, προκειμένου την επόμενη ημέρα της διαφαινόμενης ήττας να κρατήσει την ηγεσία του κόμματος και να μην παραδώσει τα κλειδιά στον επόμενο. Με δεδομένο, όμως, ότι και ο Γιώργος Παπανδρέου πάντα παραμονεύει έτσι ώστε να τον εκδικηθεί, σίγουρα οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος του. Αντιθέτως, το τέλος μοιάζει πιο κοντά από ποτέ...

Ο Λαλιώτης και οι παπανδρεϊκοί

Σε κάθε περίπτωση δείχνει να επιβεβαιώνεται η «ρήση» του γνωστού τακτικιστή Κώστα Λαλιώτη, ο οποίος είχε προβλέψει ότι θα υπάρξουν εξελίξεις μετά το Πάσχα. Σε περίπτωση που υπάρξει κατάσταση διαδοχής, θεωρείται βέβαιο ότι θα βάλει το χεράκι του, αφού ακόμη διαθέτει ερείσματα στη Χαριλάου Τρικούπη.

Σύμφωνα με πηγές του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Λαλιώτης βρίσκεται σε επαφή και με την «ομάδα» Γεννηματά, Σκανδαλίδη, Λαλιώτη και συνεπώς δεν αποκλείεται να στηρίξει κάποιον από αυτούς.

Στα σενάρια εμπλέκονται και οι παπανδρεϊκοί, οι οποίοι προς ώρας κρατούν τα χαρτιά τους κλειστά.

Ενδεικτικό είναι ότι στο πρόσφατο εκβιαστικό δίλημμα του Ευάγγελου Βενιζέλου δεν έχουν πάρει θέση, περιμένοντας ενδεχομένως τον νυν πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να πέσει στην παγίδα που ο ίδιος δημιούργησε. Η ομάδα των παπανδρεϊκών φημολογείται έντονα το τελευταίο διάστημα ότι αναμένει την κίνηση του πρώην πρωθυπουργού, προκειμένου να ανακαταλάβουν το ΠΑΣΟΚ διά της πλαγίας οδού, ενώ στις επερχόμενες κάλπες θα ψηφίσουν οποιοδήποτε άλλο κόμμα της Κεντροαριστεράς. Να θυμίσουμε ότι σε αυτή τη φράξια βρίσκονται και μερικοί «δελφίνοι», όπως, για παράδειγμα, οι κ. Σαχινίδης και Μωραΐτης. Συνεπώς, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει εις εξ αυτών να διεκδικήσει πόστο την επόμενη ημέρα.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου