Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

Εφήμερη η νίκη του Ψεύδους

Από τον Ιάσωνα

Πρόσφατα στο youtube κυκλοφόρησε ένα βίντεο με τίτλο «Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ “βάφηκε κόκκινος”

Η παρουσίαση του γεγονότος ήταν ως εάν η πράξη των ακτιβιστών έγινε στις 5 Ιουνίου 2014.

Όμως η αλήθεια είναι ότι το βίντεο γυρίστηκε στις 18 Μαρτίου 2013 όταν ο... Rasmussen ήταν ακόμη πρωθυπουργός της Δανίας, και τον περιέλουσαν με κόκκινη μπογιά “ακτιβιστές” κατά του πολέμου του Ιράκ. Όχι ακτιβιστές κατά της Ουκρανίας (λεπτομέρειες εδώ).

Στο VK (VKontakte) δεύτερο μεγαλύτερο δίκτυο μετά από το facebook, κυκλοφόρησε η φωτογραφία ενός φλεγόμενου τανκ με λεζάντα «Θέλω να σας συγχαρώ σύντροφοι! Η εκδίκηση κατά της χούντας ξεκίνησε στον Donbass (Ντονέτσκ, Ανατολικής Ουκρανίας στα σύνορα με τη Ρωσία). Κανένα έλεος για αυτούς (τους Ουκρανούς) που ήλθαν στην χώρα μας με τα όπλα τους εναντίον μας». Η φωτογραφία δεν άργησε αποδειχθεί πλαστογραφημένη. Διότι η ίδια βρέθηκε αρχειοθετημένη στο διαδίκτυο, στην Κίνα, τον Ιούνιο του 1989, στην εξέγερση των Κινέζων κατά του κομμουνιστικού καθεστώτος στην πλατεία Τιενανμέν…

Αλλά “βόλευε” να ήταν από το Ντονέτσκ (πηγή).

Σε μια άλλη φωτογραφία που δημοσιεύθηκε στις 25 Μαΐου 2014, ένας Ουκρανός στρατηγός φαίνεται γονυπετής ενώπιον του τέως πρεσβευτή των ΗΠΑ για να αποδειχθεί εν συνεχεία παραποιημένη (περισσότερες πληροφορίες εδώ).

Στις 26 Απριλίου 2014 κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο μέσω του πρακτορείου Νέα Ρωσία (Novorossiya’s central news agency) μια φωτογραφία που δείχνει ένα ουκρανικό τανκ με την μισητή σβάστικα ζωγραφισμένη στο καπάκι του πυργίσκου του και φορτωμένο με οπλισμένους στρατιώτες.



Η λεζάντα της φωτογραφίας έγραφε:

«Τι μπορεί να έχει ζωγραφιστεί σε ένα Ουκρανικό τανκ που έρχεται να μας πολεμήσει στο Ντονέτσκ; Την σημαία της Ουκρανίας; Την σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Την σημαία των ΗΠΑ ή μια σβάστικα;»

Βεβαίως η πραγματικότητα ήταν διαφορετική. Αυτή η φωτογραφία ήταν παραποιημένη. Η αληθινή φωτογραφία τραβήχτηκε στις 16 Απριλίου 2014 από τον φωτογράφο του Reuters, Marko Djurica κοντά στο Kramatorsk, και βέβαια δεν υπήρχε σβάστικα (λεπτομέρειες εδώ).



Τα ευρωπαϊκά δημοσιογραφικά πρακτορεία -εν αντιθέσει προς τα ελληνικά όπως επίσης και το σύνολο περίπου των ελλαδικών ιστο-τόπων – αργά αλλά σταθερά δημοσιεύουν άρθρα με τίτλους αφ εαυτών επεξηγητικούς.

BBC: «Η ρωσική προπαγάνδα χειρότερη από εκείνη της Σοβιετικής Ένωσης-Επιθετική και παραπλανητική»

Ενώ το Spiegel σε εκτενές άρθρο με τίτλο: «Πώς η Ρωσία κερδίζει τον πόλεμο της προπαγάνδας με την Δύση-Το Κρεμλίνο δαπανά 100 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο για τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης στο εξωτερικό» μας μεταφέρει τους λόγους των ιδίων των ανταποκριτών του ρωσικού πρακτορείου Ruptly (Russia Today, RT):

Όπως εξήγησε στο Spiegel η Μαργκαρίτα Σιμονιάν, αρχισυντάκτρια στο RT στο οποίο ανήκει το Ruptly, το Κρεμλίνο δαπανά περί τα 100 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο για τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης στο εξωτερικό με σκοπό να επηρεάζει την κοινή γνώμη στη Δύση. Ρώσος αξιωματούχος είπε χαρακτηριστικά: «Μπορεί να κερδίσαμε τον πόλεμο στη Γεωργία το 2008, όμως χάσαμε τη μάχη της προπαγάνδας κατά των ΗΠΑ και της Δύσης. Χάρη στο RT και στο ίντερνετ κλείνουμε τώρα αυτό το χάσμα». Το RT, που λειτουργεί εδώ και εννέα χρόνια, ανταγωνίζεται ακόμη και «γίγαντες» του χώρου όπως το CNN και το BBC. Απασχολεί 2.500 υπαλλήλους και εκπέμπει στα ρώσικα, τα αγγλικά, τα ισπανικά και τα αραβικά. Σύντομα θα προστεθούν και τα γερμανικά.

Όμως οι Ουκρανοί απεδείχθησαν καινοτόμοι. Οργάνωσαν έναν ιστότοπο με τίτλο: «www.stopfake.org» που σύνδεσαν με όλα τα μέσα κοινωνικής δικτυώσεως:

Vkontakte: vk.com/stopfakenews

Facebook: http://www.facebook.com/stopfakeukraine

Тwitter: @StopFakingNews

e-mail: fakestopteam@gmail.com

Και το οποίο έχει αναλάβει το ψυχοφθόρο έργο της αποκάλυψης της αλήθειας.

Στις αμέτρητες παραποιημένες φωτογραφίες βίντεο, «λυπητερές» ειδήσεις που εκατοντάδες πληρωμένοι δημοσιογράφοι της RT πλαστογραφούν την πραγματικότητα και παρουσιάζουν στο διαδίκτυο επί 24ώρου βάσεως ένα αγγελικό πρόσωπο για την Ρωσία, τους απεσταλμένους επαγγελματίες-εκπαιδευμένους άντρες της στην Ουκρανία , τον αγνό ιεραπόστολο Πούτιν, τους αυτονομιστές, για κάθε μια από αυτές, για κάθε ένα από τα αμέτρητα πλαστογραφήματα, οι Ουκρανοί του ιστοτόπου www.stopfake.org αναζητούν εξετάζουν και αποδεικνύουν την αλήθεια, με όλα τα πειστήρια.

Σταματήστε τα ψεύδη, είναι ελληνιστί το όνομα του ιστοτόπου www.stopfake.org. Ίσως αυτό φαίνεται ακατόρθωτο. Όμως, διαχρονικά, στο ταξίδι του χρόνου, η αλήθεια κατά ένα παράξενο συσχετισμό δυνάμεων και συγκυριών πάντοτε θριαμβεύει παρά την προσωρινή εικονική σύγχρονη επέλαση του ψεύδους, που μας εμποδίζει να δούμε σήμερα τι συμβαίνει. Είναι η εφήμερη νίκη της ζωής μιας πεταλούδας..

Ίσως η πρωτοβουλία αυτή των Ουκρανών βρει μιμητές κι εδώ στην Ελλάδα, για κάθε ψευδή είδηση ανεξαρτήτως προέλευσης. Είτε των ψεκασμένων συνομωσιολόγων του διαδικτύου είτε των «πανσόφων καθηγητών» του ιερατείου διανομής των δημοσιογραφικών απόψεων, των μονοπωλητών της αλήθειας. Ίσως θα μπορούσαμε να έχουμε τον δικό μας ιστότοπο «Αφανίστε την Πλάνη και το Ψεύδος..Διαγράψτε το πλαστό..»

Επίλογος

Η αγγλική λέξη είναι το «delete». Και λέγεται ότι προέρχεται από την ελληνική λέξη Δήλος. Παρακαλώ αφήστε με να σας το πω.. Είμαι βέβαιος ότι θα σας αρέσει.

«Δήλος» σημαίνει ορατός –φανερός. Είναι όμως και το νησί «Δήλος» που γεννήθηκε ο Απόλλων (θεός του Φωτός) και η Άρτεμις. Όταν πλησιάζει το πλοίο, στα μάτια του ταξιδιώτη που προσπαθεί τυφλωμένος να αντικρίσει το ιερό νησί των Αθηναίων, την Δήλο το ξημέρωμα της ανατολής, είναι ως εάν το νησί – πίσω από το φως – δεν υπάρχει, δεν φαίνεται λουσμένο μέσα σε ένα απέραντο εκτυφλωτικό φως, που το έχει κυριολεκτικώς «αφανίσει». Δηλαδή έχει γίνει «delete».

Αφανίστε τα ψεύδη, δημοσιεύοντας την αλήθεια.. Που θα την βρείτε όταν έρχεται στην επιφάνεια η κάθε άποψη και όχι μόνο εκείνη που αρέσει, κάνοντας «delete» στην Δήλο που στο τέλος όμως θα φανεί..

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου