Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Γιατί δεν πρέπει να εκλεγεί ΠτΔ;

Οι εκλογές είναι ένα νέο διαπραγματευτικό χαρτί της Ελλάδος έναντι της Τρόικα - Ας δείξουμε όλοι εθνική σοβαρότητα...
Με την πολιτική αριθμητική να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν οι 180 η σημερινή κρισιμότατη και τελευταία (σε αυτή την φάση) ψηφοφορία δεν θα εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας και η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε εκλογές την 1η Φεβρουαρίου του 2015. 
Λόγω ασφυκτικής πίεσης χρόνου η ημερομηνία 25 Ιανουαρίου δεν είναι πλέον πιθανή. 
Που εδράζεται η εκτίμηση ότι δεν θα βρεθούν οι 180 βουλευτές; 
Στην δεύτερη ψηφοφορία συγκεντρώθηκαν 168 βουλευτές περιλαμβανομένων των 155 βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ καθώς και των ανεξάρτητων βουλευτών Κασαπίδης, Κουράκος, Λυκούδης, Αηδόνης, Μελάς, Ψαριανός, Νταβρής, Οικονόμου, Γιοβανόπουλος, Μάρκου, Ιατρίδη, Μπούκουρα και Αλεξόπολου.
Συνολικά ψήφισαν 168 και απομένουν άλλοι 12 για να βρεθεί ο μαγικός αριθμός των 180 θετικών ψήφων. 
Μέχρι και αργά χθες το βράδυ 28 Δεκεμβρίου του 2014, οι 180 δεν υπήρχαν άπαξ και μια ομάδα τουλάχιστον 10 ή 11 ανεξαρτήτων βουλευτών έχουν ανακοινώσει ότι θα καταψηφίσουν τον Σταύρο Δήμα και στην σημερινή τρίτη ψηφοφορία 29 Δεκεμβρίου του 2014.
Πολύ ηχηρό το όχι του Βύρωνα Πολύδωρα ο οποίος ευθέως κατηγόρησε τον Σαμαρά ότι κινήθηκε στις σκιές αφήνοντας πολλά ερωτηματικά για την στάση του το 1993 και 1995.
Με βάση την διαδικασία στις 12 το μεσημέρι σήμερα 29 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει η διαδικασία ανάγνωσης του καταλόγου των 300 βουλευτών. 
Δεν αποκλείεται ορισμένοι να αποφύγουν να πάρουν θέση στην πρώτη ανάγνωση του καταλόγου και να περιμένουν την δεύτερη ανάγνωση του καταλόγου, να διαπιστώσουν αν υπάρχουν ή όχι οι 180 βουλευτές για να καθορίσουν την στάση τους. 
Τατσόπουλος, Βουδούρης, Παραστρατίδης, Μπόλαρης, Γιαταγάνα, Τζάκρη, Μουτσινάς, Ραχήλ Μακρή και Πολύδωρας θα ψηφίσουν παρών. 
Ερωτηματικό υπάρχει για τον Ανδρουλάκη παρ΄ ότι ψήφισε παρών δύο φορές και τον Καπερνάρο που επίσης ψήφισε παρών δύο φορές. 
Ερωτηματικά υπάρχουν και για τον Ψύρρα της ΔΗΜΑΡ αλλά δεν ανεξαρτητοποιήθηκε όπως η Φούντα η οποία επίσης ψήφισε παρών. 
Αυτή είναι η πολιτική αριθμητική που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι 180 δεν υπάρχουν, αντιθέτως υπάρχουν 128 ή 127 παρών. 

Γιατί δεν πρέπει να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα βουλή;

Το ερώτημα όμως που πρέπει να τεθεί είναι πρέπει ή όχι να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα βουλή; 
Όχι δεν πρέπει να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα βουλή αλλά από την νέα που θα προκύψει από τις εκλογές που θα διεξαχθούν μάλλον την 1η Φεβρουαρίου του 2015 γιατί μάλλον τεχνικά δεν προλαβαίνουν την 25η Ιανουαρίου του 2015.
Θα επιχειρηματολογήσουμε γιατί δεν πρέπει να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα βουλή.
  1. Η Ελλάδα και η κυβέρνηση της παραγκωνίστηκαν επικίνδυνα το τελευταίο διάστημα από την Ευρώπη. Η κυβέρνηση Σαμαρά μετά την απόφαση να αποχωρήσει εκτάκτως από τα μνημόνια, περιθωριοποιήθηκε από το πολιτικό σύστημα της Ευρώπης, το ΔΝΤ και βεβαίως τις αγορές, που τιμώρησαν την Ελλάδα εκτοξεύοντας αποδόσεις, CDS και spreads στα ομόλογα. Η Ελλάδα χρειάζεται μια πολιτική επανεκκίνηση ώστε να διαπιστώσει η Ευρώπη ότι η δημοκρατία λειτουργεί και κυρίως λειτουργούν τα εθνικά ένστικτα αυτοσυντήρησης. Αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ που είναι το βασικό σενάριο, θα επανακαθοριστεί η πολιτική της Ελλάδος ως προς την Τρόικα και τα μνημόνια. Η στρατηγική της Ελλάδος λέμε σε όλα ναι, κοροϊδεύοντας την κοινωνία με δήθεν σκληρές διαπραγματεύσεις, μας οδήγησαν σε αδιέξοδο. Αν κερδίσει η ΝΔ και ο Σαμαράς τότε απλά χάθηκε λίγος χρόνος περίπου ένας μήνας και η πολιτική των μνημονίων χωρίς πραγματική διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί. Αν αποφασίσει η πλειοψηφία, τότε ο ελληνικός λαός θα έχει δίκιο σε ότι επιλέξει. 
  2. Τα σενάρια του Grexit, του χάους και της καταστροφής που έχουν χρησιμοποιηθεί στην πολιτική ρητορεία, δεν έχουν υπόβαθρο. Γνωρίζουν όλοι πολύ καλά ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει, ούτε θα αποχωρήσει από το ευρώ. Η επίκληση του φόβου και η τρομολαγνεία ονομάζεται πολιτική αλητεία και δυστυχώς στην Ελλάδα είναι περισσευούμενη. 
  3. Η ΕΚΤ δεν θα αδειάσει τις ελληνικές τράπεζες. Οι 4 μεγάλες ελληνικές τράπεζες είναι συστημικές όχι μόνο εντός Ελλάδος αλλά και στην Ευρώπη. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν δανειστεί 44 δισεκ. και έναντι αυτών έχουν καταθέσει ως εγγύηση 105 δισεκ. ευρώ. Η παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ είναι επιβεβλημένη γιατί οι καταθέσεις στην Ελλάδα είναι 162,5 με 163 δισεκ. και τα δάνεια 213 δισεκ. δηλαδή υπάρχει ένα χάσμα περίπου 50 δισεκ. που καλύπτεται από την ρευστότητα που παρέχει το ευρωσύστημα, χωρίς ELA στην παρούσα φάση που σχεδόν έχει μηδενιστεί. Το χάσμα αυτό καλύπτεται με τα 44 δισεκ. της ρευστότητας της ΕΚΤ και τα υπόλοιπα 6 δισεκ. από εκδόσεις τραπεζών, διατραπεζικά repos και τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Είναι προφανές ότι όσο οι τράπεζες χρωστούν ρευστότητα στην ΕΚΤ, όσο υπάρχει το χάσμα δανείων προς καταθέσεις και όσο οι τράπεζες είναι απομονωμένες από τις αγορές, δεν θα δανείσουν την ελληνική οικονομία. Η ΕΚΤ δεν θα αδειάσει τις ελληνικές τράπεζες αν δεν υπάρξει π.χ. μνημόνιο ή ECCL γραμμή δηλαδή νέα πιστωτική γραμμή που επίσης είναι μνημόνιο. Αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε ένα σενάριο ακραίο έρθει σε ρήξη με την Τρόικα, η ΕΚΤ θα οδηγήσει τις ελληνικές τράπεζες στο ELA και αυτά τα 44 δισεκ. θα τα λαμβάνουν από το ELA που είναι ακριβότερο με επιτόκιο 1,8% με 2% αλλά σίγουρα διασφαλίζει την ρευστότητα….για 6 μήνες. Με βάση νέα απόφαση της ΕΚΤ οι τράπεζες μπορούν να κάνουν χρήση του ELA για διάστημα έως 6 μηνών θεωρητικά οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν ρευστότητα μέχρι τα τέλη Ιουλίου του 2015 ακόμη και αν δεν υπάρχει πρόγραμμα διάσωσης δηλαδή μνημόνιο ή ECCL γραμμή, την οποία παρεμπιπτόντως ο ΣΥΡΙΖΑ την έχει αποδεχθεί. Άρα οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να έχουν ρευστότητα. Ένα θέμα που είναι κομβικής σημασίας είναι ότι τέλη Μαρτίου του 2015 λήγουν ελληνικές εγγυήσεις 21-24 δισεκ. ευρώ που παρέχουν σχετικά ανάλογη ρευστότητα. Μόνο με πολιτική απόφαση θα μπορούσε να παραταθεί ο μηχανισμός των εγγυήσεων της Ελλάδος , ώστε να συνεχίζει να δέχεται τις ελληνικές κρατικές εγγυήσεις ως collaterals. Πρόκειται για ομολογιακά και άλλους τίτλους του νόμου Αλογοσκούφη του 2008 που λήγουν Μάρτιο του 2015. Ωστόσο όλα είναι θέμα πολιτικής διαπραγμάτευσης.
  4. Ακόμη και κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ συνεργαζόμενος με άλλα κόμματα, πρέπει οι αυταπάτες ότι θα επιλέξει τον δρόμο της σύγκρουσης με την Τρόικα να παραμεριστούν. Προφανώς μπορεί να επιλέξει τον δρόμο της σύγκρουσης ώστε να δει μέχρι που μπορεί να φθάσει η ΕΕ και η Τρόικα και αν δει ότι καταλήγει σε αδιέξοδο, τότε υποχρεωτικά θα δεχθεί την ECCL γραμμή που θα επαναφέρει την τάξη στους κόλπους της ΕΕ και της Τρόικα και την ηρεμία στις αγορές. Όλα θα εξαρτηθούν πάντως από την στάση και την σκληρότητα που θα δείξει η Τρόικα. Οι σοβαρές ενδείξεις κατατείνουν στο συμπέρασμα ότι η Τρόικα θα είναι απλά αμείλικτη.
  5. Η Ελλάδα δεν πρέπει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας τώρα αλλά η επόμενη βουλή γιατί η Ελλάδα πρέπει να περάσει το μήνυμα ότι αποφασίζει ο λαός, όχι τα emails, η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι έρμαιο της Τρόικας, 3-5 στελεχών διορισμένων από την ΕΕ, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ. Η Ελλάδα πρέπει να περάσει το μήνυμα ότι κυβερνάται και όχι ότι διαθέτει κυβέρνηση που απλά εκτελεί εντολές. Η κυβέρνηση Σαμαρά είχε μετατραπεί σε κυβέρνηση εκτέλεσης εντολών. Έχει χαθεί η εθνική κυριαρχία. 
  6. Η Ελλάδα δεν πρέπει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας τώρα αλλά η επόμενη βουλή γιατί η Ελλάδα πρέπει να περάσει το μήνυμα στην Ευρώπη ότι πλήρωσε τα λάθη της. Η σωρευτική ζημία του έλληνα και της Ελλάδος είναι 220-230 δισεκ από τα 5 χρόνια ύφεσης. Ζημία -75 δισεκ. από τις καταθέσεις - Ζημία -38 δισεκ. από το PSI+ - Ζημία -60 δισεκ. από τα NPLs των τραπεζών - Ζημία -10-15 δισεκ. από την μείωση εισοδημάτων, συντάξεων και μισθών - Ζημία -40 δισεκ. στο ΑΕΠ της Ελλάδος - Η Ελλάδα ήδη πλήρωσε 220-230 δισεκ….τα λάθη του παρελθόντος και ταυτόχρονα δίνει αγώνα να επανέλθει στον ενάρετο δρόμο. 
  7. Η Ελλάδα δεν πρέπει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας τώρα αλλά μετά τις εκλογές για να καταδείξει στην Ευρώπη ότι με την στήριξη του λαού θα διαπραγματευτεί μια βιώσιμη λύση για το χρέος. Όχι το αστείο επιχείρημα της κυβέρνησης περί πιστοποιητικού βιωσιμότητας που επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς και δεν αισθανόταν ντροπή που απεμπολούσε τα δικαιώματα της Ελλάδος. 
  8. Η Ελλάδα δεν πρέπει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας τώρα αλλά μετά τις εκλογές για να περάσει ένα μήνυμα ότι η πολιτική λιτότητας απέτυχε και όπως στην Ισπανία έτσι και στην Γαλλία νέες δυνάμεις αριστερά και ακροδεξιά θα πάρουν το πράσινο φως να ασκήσουν την πολιτική τους σε μια Ευρώπη γερμανοκεντρική. Τα 5 χρόνια της μεγάλης κρίσης στην Νότια Ευρώπη… εισέρρευσαν 395 δισεκ. καταθέσεις στις γερμανικές τράπεζες από τον νότο και ταυτόχρονα η Γερμανία στο 10ετές ομόλογο δανείζεται με επιτόκιο 0,58% ενώ στα μεσοβραχυχρόνια ομόλογα τα επιτόκια είναι αρνητικά. Δηλαδή οι επενδυτές πληρώνουν την Γερμανία, δεν τους πληρώνει επιτόκιο. Δεν μπορεί ο Γερμανός πολίτης να ευημερεί εις βάρος της λιτότητας που ασκείται στην Νότια Ευρώπη. 
  9. Η Ελλάδα δεν πρέπει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας τώρα αλλά μετά τις εκλογές για το Σταύρος Δήμας αποδείχθηκε λίγος για Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όταν με την προσβλητική του δήλωση ανέφερε ότι δεν θα δεχθεί τις ψήφους των βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει συνταγματική υποχρέωση να ενώνει όχι να διχάζει τους έλληνες και η δήλωση του αυτή είναι διχαστική, απαράδεκτη απέδειξε ότι αποτελεί πολιτική μετριότητα. Σε κάθε περίπτωση η Χρυσή Αυγή δεν θα ψήφιζε Σταύρο Δήμα, αλλά η επιχειρηματολογία του Δήμα ήταν απαράδεκτη.
bankingnews

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου