Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

Αδεξιοκρατίας συνέχεια

Ιρλανδία και Πορτογαλία ανακάμπτουν. Βγαίνουν επιτυχώς στις αγορές. Η Ελλάδα «προσπαθεί» αγκομαχώντας. Οι αγορές δεν φαίνεται να μας εμπιστεύονται. Μεταρρυθμίσεις προχωρούν βήμα σημειωτόν. Φοβούνται «πολιτικό κόστος». Επιμένουν υπερφορολογώντας. Αποτέλεσμα: ανεξόφγλητες οφειλές, ληξιπρόθεσμα και ελλείμματα (ΙΚΑ) έχουν εκτοξευθεί.

Προσπαθούν να βρουν μαγική λύση αποφεύγοντας το πρόβλημα: το λειτουργικό μας πλαίσιο (νομοθεσία, γραφειοκρατία). Διατάξεις του Συντάγματος δημιουργούν οικονομική ανασφάλεια. Παράδειγμα η σημερινή εκλογολογία. Στις ΗΠΑ, την πιο ανεπτυγμένη οικονομικά χώρα, οι εκλογές από το 1845 γίνονται την πρώτη Τρίτη μετά την πρώτη Δευτέρα του Νοεμβρίου κάθε χρόνο που διαιρείται με το 4. Οι ενδιάμεσες εκλογές την ίδια ημερομηνία κάθε δεύτερο χρόνο. Απόλυτη προβλεψιμότητα. Η ημερομηνία επελέγη για να συμπίπτει μετά την σοδιά και πριν τον χειμώνα, για να μην διαταράσσεται η οικονομική δραστηριότητα! Έτσι σκέπτονται όσοι θέλουν να προκόψει η χώρα τους. Το δικό μας «σύστημα» εξυπηρετεί πολιτικά παιχνίδια. Απεδείχθη καταστροφικό για την οικονομία.

Παντού, διαχρονικά ο τσακωμός είναι, όχι πως θα μεγαλώσει η πίτα, αλλά πως θα μοιραστεί η υπάρχουσα. Στο βιβλίο τους «Why Nations Fail» οι Acemoglu και Robinson αναφέρουν ότι η αποτυχία κοινωνιών οφείλεται κυρίως στους θεσμούς. Ελληνικές κυβερνήσεις έστησαν δυσλειτουργικό κράτος που υπηρετούσε διάφορες «ελίτ» (πολιτικούς, δημοσίους υπαλλήλους, συνδικαλιστές, κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες κ.α.) μεγιστοποιώντας τα οφέλη τους σε βάρος του συνόλου. Αποτέλεσμα: υποανάπτυξη και χρεοκοπία.

Στο «Αδεξιοκρατία» («Εστία» 22-11-14), ανέφερα ότι το ποσοστό του ΑΕΠ της οικοδομικής δραστηριότητας από 12,4% του ΑΕΠ το 2007 έπεσε στο 1,7% σήμερα λόγω υπερφορολόγησης. Στο ίδιο διάστημα μειώθηκε το ΑΕΠ κατά 25% περίπου. Απώλειες θέσεων εργασίας λόγω πτώσης οικοδομικής δραστηριότητας υπολογίζονται περίπου σε 450.000. Τα 3,3 δις ευρώ που προσδοκούν από τον ΕΝΦΙΑ αντιστοιχούν με το κόστος περίπου σε 100 χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους. Συντηρώντας τους, δημιούργησαν πολλαπλάσιους άνεργους με αλυσιδωτά, αρνητικά αποτελέσματα. Πιστεύουν δε ότι αυτό τους συμφέρει! Ακόμα και αν οι 100 χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι (+οικογένειες) θα ψηφίσουν άλλους κ.ο.κ. Δεν αντιλαμβάνονται ούτε το πολιτικό τους συμφέρον!

Οι αποδόσεις του δημοσίου υπολείπονται αυτών του ιδιωτικού τομέα. Μέτρο σύγκρισης οι αποδόσεις της προβλήτας Ι που διαχειρίζεται ο ΟΛΠ με τις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ που διαχειρίζεται η ΣΕΠ (COSCO). Ακόμα και ο Ανδρέας Γ. Παπανδρέου το 1987 ότι υπήρχε στο Δημόσιο διπλάσιο προσωπικό για να παράγει τις απαιτούμενες υπηρεσίες, προτρέποντας αύξηση παραγωγικότητας του τομέα («Εστία» 14-11-14).

Παράγων υποστήριξε την ορθότητα του ΕΝΦΙΑ. Προφανώς δεν συνέκρινε τις Ελληνικές επιβαρύνσεις ακινήτων με των αντίστοιχων της αλλοδαπής, για να προσελκύουμε. Αλλού το τέλος ακινήτων είναι σημαντικά χαμηλότερο για φυσικά πρόσωπα και αυξημένο σε ακίνητα ανήκοντα σε εξωχώριες εταιρείες, με λογική ότι πουλώντας μετοχές αλλάζει η ιδιοκτησία, στερώντας δημόσια έσοδα. Προφανώς μόνο το τέλος συγκεκριμένου ακινήτου μπορεί να επιβάλλεται. Το Σύντατε γμα προστατεύει την περιουσία που αντιπροσωπεύει πραγματικές αξίες αφαιρουμένων των βαρών. Αμφότερα διαρκώς μεταβάλλονται. Στα διατηρητέα και η αξία του οικοπέδου επηρεάζεται. Ακίνητα νομικών προσώπων μη ιδιοχρησιμοποιούμενα, κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ή όχι θεωρούνται εκμεταλλεύσιμα και φορολογούνται! Νόμοι, για να μην στρεβλώνουν και καταστρέφουν την οικονομία, πρέπει να έχουν λογικές και όχι ιδεολογικές προσεγγίσεις.

Το 2009 παρουσιάστηκαν συγκριτικά στοιχεία για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη Ισπανίας και Ελλάδος. Η Ελλάδα είχε 3,3 φορές μεγαλύτερο κατά κεφαλήν κόστος από την Ισπανία. Τόσο πιο άρρωστοι είμαστε ή κάπου …σκορπούσαν λεφτά; Μόνο το 2014 πέτυχαν κάποια λογική αντιστοιχία. Για παρεμφερείς λόγους η Τρόικα προτείνει αύξηση ΦΠΑ σε 13% στα ξενοδοχεία, που θα βλάψει τον τουρισμό (ανακοίνωση Προέδρου ΣΕΤΕ). Πάλι αποτέλεσμα λανθασμένων πολιτικών επιλογών.

Η κατάρρευση της οικονομίας που επέφεραν (μείωση ΑΕΠ, ανεργία κ.λπ.) είχε ως αποτέλεσμα περίπου 100.000 επιστήμονες, το μέλλον της Ελλάδας, να φύγουν στο εξωτερικό. Δύσκολα θα επιστρέψουν. Στην εποχή της γνώσης διώχνουμε τα καλύτερα μυαλά για να βουλιάξουμε ακόμη πιο βαθιά!

Πρόσφατα βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έλεγε: «ο ρόλος της πολιτικής είναι να αλλάξει την πραγματικότητα», και ότι δεν είναι δυνατόν οι αγορές να δίνουν τον τόνο στην πολιτική, αλλά η πολιτική να δίνει τον τόνο στις αγορές! Με αυτά και άλλα φρύαξαν οι επενδυτές. Οι αγορές δημιουργήθηκαν από πολίτες εδώ και χιλιετίες. Έκτοτε μεταλλάσσονται αφομοιώνοντας επιτυχημένα πρότυπα. Τα αποτυχημένα απορρίπτονται. Αν φαντάζονται να αλλάξουν την παγκόσμια οικονομική πραγματικότητα είναι βαθιά νυχτωμένοι. Ας πάνε στους ομοϊδεάτες τους της Β. Κορέας. Ακόμη και η Κούβα αλλάζει. Παραπλανούν όμως τους εύπιστους και απελπισμένους που εξετράφησαν με συστηματική πλύση εγκεφάλων μέσω ΜΜΕ και παιδείας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει την Τρόικα να λογοδοτήσει. Άλλοι φταίνε. Εξάλλου πολιτικοί απαγόρευσαν στην Τρόικα να δίνει συνεντεύξεις για να παραπληροφορούν χωρίς αντίλογο. Χρεοκοπήσαμε από δικά μας λάθη στα οποία επιμένουμε. Η οικονομική και ανθρωπιστική καταστροφή οφείλεται στην κακοδιαχείριση. Πρέπει να λογοδοτήσουν όλοι οι ασκήσαντες εξουσία σε δικαιοσύνη που να μην επηρεάζεται από την εξουσία τους.

Έδειξαν, πολύ επιεικώς, απερίγραπτη ανευθυνότητα και ανικανότητα. Αν μείωναν τα λειτουργικά έξοδα, έπιαναν την φοροδιαφυγή και έκαναν όλα τα απαραίτητα για να προσελκύσουν επενδύσεις αντί να στήνουν εμπόδια, με την στρατηγική θέση και τις μοναδικές ομορφιές της πατρίδας μας σήμερα θα ευημερούσαμε. Αιδώς Αργείοι.

Γράφει ο Γιώργος Α. Γράτσος
Δημοσιεύθηκε στην Εστία στις 13 Δεκεμβρίου 2014

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου