Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

H Μαρίκα Μητσοτάκη, το χαστούκι, η παραίτηση Δήμα και ο πεθερός του Βενιζέλου!

Ιούλιος του 1991, την πολιτική ζωή του τόπου κυριαρχεί η δίκη Κοσκωτά ενώ ο πλανήτης σείεται από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Μερικές εβδομάδες πριν την οριστική διάλυση της, ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ως επικεφαλής μίας μεγάλης αποστολής υπουργών και Ελλήνων επιχειρηματιών επισκέπτονταν την χώρα και τον εκεί ελληνισμό.

Η επίσημη επίσκεψη ή οποία είχε πολυδιαφημισθεί καθώς αναμένονταν σημαντικές συμφωνίες για την Ελλάδα τόσο στον ενεργειακό τομέα όσο και σε επιχειρηματικό επίπεδο σκιάσθηκε από ένα επεισόδιο με πρωταγωνιστή τον υποψήφιο Πρόεδρο Δημοκρατίας, Σταύρο Δήμα. Πρόκειται για το γνωστό επεισόδιο "χαστούκι Μαρίκας" που κατέληξε στην παραίτηση του τότε Υπουργού Βιομηχανίας. 

Ας θυμηθούμε όμως τι ακριβώς είχε συμβεί με την βοήθεια του Τύπου της εποχής.





Η σύγκρουση που έκανε τον Δήμα να πάει με το λεωφορείο

Σύμφωνα με τον ρεπορτάζ του Παντελή Καψή – του μετέπειτα υπουργού Επικρατείας στην κυβέρνηση Παπαδήμου – από Τα Νέα: 
"ορισμένοι επιχειρηματίες διαμαρτυρήθηκαν στην σύζυγο του Πρωθυπουργού – ανάμεσά τους και ο κ. Μπακατσέλος (σ.σ. ο πεθερός του σημερινού πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου)- ότι η επίσκεψη δεν είχε προγραμματισθεί και αισθάνονται παραμελημένοι. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ιστορία άρχισε το βράδυ της Τρίτης (23 Ιουλίου). Η κα. Μητσοτάκη στη δεξίωση στην ελληνική πρεσβεία, ευρισκόμενη ανάμεσα στις κυρίες Σαραντοπούλου και Γούναρη, πλησιάζει τον υπουργό Βιομηχανίας (σ.σ. τον σημερινό υποψήφιο Πρόεδρο) και δημιουργεί έντονο φραστικό επεισόδιο σε βάρος του". 
“Να ακούς αυτά που σου λέω εγώ” είναι η επίμαχη φράση της κ. Μητσοτάκη, για να πάρει την απάντηση: “Μην μου ανεβάζεις την φωνή”. “Πρόσεχε τα λόγια σου” λέει στη συνέχεια η σύζυγος του πρωθυπουργού. 
Την ώρα εκείνη, όμως ο κ. Μητσοτάκης συνομιλούσε, σε διπλανή αίθουσα, με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γιώργο Βασιλείου, όταν άκουσε τις φωνές. Άφησε το ακουστικό στον (σ.σ. τότε) υπουργό Εξωτερικών κ. Αντώνη Σαμαρά, για να συνεχίσει τη συνομιλία, αλλά τελικώς δεν κατάφερε να φέρει αποτέλεσμα. 
Το επεισόδιο είχε ήδη διαρρεύσει στους επιχειρηματίες και η “είδηση” είχε πάρει το δρόμο της. Το απόγευμα πλέον της Πέμπτης, ο κ. Δήμας μίλησε σε δημοσιογράφους και άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να παραιτηθεί. 
Χθες ο υπουργός Βιομηχανίας δεν κατέβηκε στο πρωινό του ξενοδοχείου και αντί να χρησιμοποιήσει το κρατικό αυτοκίνητο, που του είχε διατεθεί, κινήθηκε με το λεωφορείο των διπλωματικών υπαλλήλων ...".

Όπως αναφέρουν ρεπορτάζ άλλων εφημερίδων ο σημερινός πρωθυπουργός ακούγοντας το επεισόδιο προσέτρεξε για να κατευνάσει τα πνεύματα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας “Εθνος”: 
“Η ίδια η κ. Μαρίκα Μητσοτάκη δίνει άλλη εκδοχή του επεισοδίου. Σύμφωνα με αυτή δεν φώναξε του κ. Δήμα, αλλά απλώς μετέφερε τα παράπονα των επιχειρηματιών και αυτός τότε εξερράγη και άρχισε να βρίζει τους επιχειρηματίες και να απαιτεί να μάθει ποιοι παραπονέθηκαν. Μετά από αυτό η κ. Μητσοτάκη για να ευχαριστήσει τους επιχειρηματίες έκοψε από το επίσημο γεύμα σε ταβέρνα διπλωματικούς και έβαλε επιχειρηματίες. Αυτό παραδέχεται και η ίδια”.
Η παραίτηση ήρθε τελικά στην Αθήνα με τον τότε πρωθυπουργό να δηλώνει: “Περί των δηλώσεων του κ. Δήμα ουδέν εγνώριζα” δήλωσε μία ημέρα αργότερα ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης προσθέτοντας : 
“επληροφορήθην όλα τα σχετικά από τον σημερινό αθηναϊκό Τύπο. Δεν νομίζω ότι υπήρξε κανένα ουσιαστικό θέμα. Εφόσον, όμως, ο κ. Δήμας εξέφρασε την επιθυμία του παραιτηθεί, είμαι, δυστυχώς, υποχρεωμένος να αποδεχθώ την παραίτηση του”.


Σύμφωνα με τα παρασκήνια της εποχής το επεισόδιο ήταν μία κίνηση εντυπωσιασμού του κ. Δήμα ο οποίος γνώριζε ότι δεν θα συμπεριλαμβανόταν στον επερχόμενο ανασχηματισμό και επέλεξε μία “θεαματική” έξοδο. Όπως όμως επιβεβαίωσαν στην συνέχεια και οι δύο πλευρές δεν υπήρξε χαστούκι, τουλάχιστον με το χέρι.

news247

1 comments:

  1. Tότε το πράγμα είναι πιό ξεκάθαρο.

    Η υποψηφιότητα ΔΗΜΑ από τον ΣΑΜΑΡΑ δεν ρίχνει το γάντι στην αντιπολίτευση. ΑΛΛΑ στην ΝΤΟΡΑ.

    ΔΗΛΑΔΗ είναι ένα νεοδημοκρατικό ξεκαθάρισμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή