Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Στην εξωτερική πολιτική δεν χωρούν δονκιχωτισμοί

Ο ορισμός του - έχοντος αναπτύξει μεγάλη "πολιτική κινητικότητα" - Νίκου Κοτζιά ως νέου ΥΠΕΞ, δεν άρεσε σε πολλούς και έδωσε λαβή για σχόλια. Και ήρθε ένα άρθρο σήμερα, της ευρείας κυκλοφορίας, εφημερίδας "Financial Times", για να αποτυπώσει την "ανησυχία" στην Δύση για τις φιλορωσικές θέσεις του νέου υπουργού. Η απάντηση του ΥΠΕΞ, μιλά για άρθρο όπου διατυπώνονται "ανυπόστατοι ισχυρισμοί περί ύπαρξης σχέσεων μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά και του Ρώσου καθηγητή κ. Αλεξάντρ Ντούγκιν.

Στο άρθρο αναφέρεται ο ψευδής ισχυρισμός ότι ο κ. Κοτζιάς είχε προσκαλέσει τον κ. Ντούγκιν σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου Πειραιά. Όπως το ίδιο το Πανεπιστήμιο Πειραιά έχει διαψεύσει με χωριστή ανακοίνωσή του, πως ο κ. Κοτζιάς ουδέποτε προσκάλεσε τον κ. Ντούγκιν στην εν λόγω διάλεξη και ουδέποτε, όπως ψευδώς αναφέρεται στο δημοσίευμα, μετέβη στη Μόσχα για να τον συναντήσει. Στο άρθρο αναφέρεται ψευδώς ότι ζητήθηκε και δεν παραχωρήθηκε σχετική δήλωση από πλευράς του κ. Κοτζιά. Στοιχειώδης δημοσιογραφική δεοντολογία από πλευράς των συντακτών του άρθρου επιβάλλει την διασταύρωση και επαλήθευση, πριν τη δημοσίευση των ανυπόστατων αυτών πληροφοριών που, αναπαραγόμενες στο διαδίκτυο και από άλλα μέσα μαζικής ενημέρωσης, δημιουργούν αναληθείς και αβάσιμες εντυπώσεις".

Είχε προηγηθεί ο πολύ κακός εκ μέρους της κυβέρνησης και κυρίως του κ. Κοτζιά χειρισμός στο θέμα της ανακοίνωσης για τις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, που προκάλεσαν την σφοδρή αντίδραση του Μάρτιν Σουλτς, λίγες μόλις ώρες πριν την άφιξή του στην Αθήνα και τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα. Υπόψη, ότι οι χειρισμοί του Μαξίμου και του ΥΠΕΞ, προκάλεσαν χειροκροτήματα από την πλευρά της ναζιστικής Χρυσής Αυγής... Τι δήλωσε όμως ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μεταξύ άλλων: «Δεν μπορείς από τη μια πλευρά να απαιτείς από την Ευρώπη να δείξει ενότητα όταν πρόκειται για τη χώρα σου, όπως κάνει ο κ. Τσίπρας και μετά, ως πρώτη επίσημη ενέργεια, να σπας την κοινή ευρωπαϊκή γραμμή.

Αυτό κατά την άποψή μου μακροπρόθεσμα δεν θα λειτουργήσει... Θέλω να το πω ανοιχτά, είδα με φρίκη ότι η Ελλάδα εγκατέλειψε την κοινή θέση της ΕΕ για την Ρωσία. Πραγματικά εξεπλάγην… Πιστεύω ότι αυτό δεν γίνεται. Θα πρέπει να μιλήσουμε με τον κ. Τσίπρα και αυτό θα κάνω αύριο και πιστεύω ότι θα το κάνουν και άλλοι τις επόμενες μέρες. Η κυβέρνηση έχει αναλάβει εδώ και δύο μέρες, δεν πιστεύω ότι αυτή η κυβέρνηση είναι ακόμη ‘στις ράγες', αλλά ακόμη ψάχνεται. Και αυτός είναι ένας από τους λόγους που ταξιδεύω εκεί. Θέλω να μιλήσω με τον Αλέξη Τσίπρα και για το τι περιμένει εκείνος από την ΕΕ. Αλλά θα του πω επίσης τι περιμένουμε και εμείς από εκείνον. Και θα του πω αύριο, ότι μοναχικοί δρόμοι στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας δεν θα είναι αυτό που θα τον βοηθήσει».

Να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα: η Ελλάδα, φυσικά και δεν μπορεί να ακολουθεί κατά γράμμα την πολιτική της ΕΕ έναντι της Ρωσικής Ομοσπονδίας, χωρίς να τη συνδιαμορφώνει. Και αυτό έχει να κάνει με τις ιδιαιτερότητες της διαχρονικά καλής μας σχέσης με τους Ρώσους, αλλά και θέματα πολιτισμικού χαρακτήρα. Μεταξύ μας, ανάλογο θέμα έχουν και οι Ούγγροι και οι Τσέχοι και σε μικρότερο βαθμό οι Αυστριακοί. Όταν εγείρονται τέτοια ζητήματα, όπως το μείζον των "κυρώσεων" κατά της Μόσχας, οι ένοικοι του Μαξίμου και του ΥΠΕΞ οφείλουν να συνυπολογίζουν ότι ναι μεν είμαστε και πρέπει να παραμείνουμε φίλοι με τους Ρώσους, αλλά και πως είμαστε πλήρως ενταγμένοι στους ευρωατλαντικούς θεσμούς.

Αυτό σημαίνει, ότι πρέπει να τηρούνται ισορροπίες και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δημιουργούνται οι συνθήκες για "μετωπικές" είτε με τις Βρυξέλλες, είτε με το Βερολίνο, είτε με την Ουάσιγκτον, είτε με τη Μόσχα. Κανείς δεν είπε άλλωστε ότι η πολιτική είναι εύκολο πράγμα... Και μπορεί ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, έχοντας μια κοσμοπολίτικη αντίληψη, να κατάλαβε τι έγινε και να προσπάθησε να το μαζέψει, λέγοντας πως το θέμα δεν είναι η άποψη της Ελλάδας αλλά το γεγονός ότι δεν ρωτήθηκε («το ζήτημα είναι αν οι απόψεις μας μπορούν να θεωρούνται δεδομένες, χωρίς καν να μας πούνε περί τίνος πρόκειται. Δεν είμαι καταρτισμένος να μιλώ για διεθνείς υποθέσεις αλλά όλα αυτά είναι ζήτημα σεβασμού για την εθνική μας κυριαρχία»), αλλά η ζημιά είχε γίνει... Η απειρία και ο ερασιτεχνισμός σε όλο τους το μεγαλείο - και ακόμα δεν άρχισαν τα δύσκολα... 

Πάντως, ο Νίκος Κοτζιάς, μετά τον πρώτο πολύ κακό χειρισμό, έσπευσε και αυτός να μαζέψει την κατάσταση. Και συναντήθηκε στις Βρυξέλλες, όπου μετέβη για να συμμετάσχει στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, με την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας Federica Mogherini, με την οποία "αντάλλαξε απόψεις" για την κατάσταση στην Ουκρανία και για τις σχέσεις ΕΕ – Ρωσίας. Για να δείτε τι νομίζουν για τους ΣΥΡΙΖΑίους στην Ευρώπη, η Ιταλίδα πολιτικός τον ενημέρωσε πως προσκάλεσε σε επίσκεψη, στις Βρυξέλλες, τον ΥΠΕΞ της... Κούβας! Ενδεχομένως, διότι θεωρεί τον κ. Κοτζιά ομοϊδεάτη του Κουβανού αξιωματούχου!

Επίσης, ο Έλληνας ΥΠΕΞ, στο περιθώριο της Συνόδου, όπως ενημέρωσε η Ζαλοκώστα, συναντήθηκε και με τον ΥΠΕΞ της Ουκρανίας, Pavlo Klimkin, στο περιθώριο του έκτακτου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με τον Γερμανό ΥΠΕΞ, Frank Walter Steinmeier. Ένα συμπέρασμα: στην εξωτερική πολιτική, όπου ο ΥΠΕΞ προασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα της χώρας, δεν χωρούν ιδεοληψίες, πειραματισμοί και δονκιχωτισμοί. "Θέλουμε πάνω απ' όλα ένα Υπουργείο που θα τολμά να σκέφτεται διαφορετικά", είπε ο Νίκος Κοτζιάς, αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του. Δεν έχει όμως κανένα δικαίωμα να πειραματίζεται. Κανένα απολύτως.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου