Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Γιατί δεν με διόρισες στο δημόσιο;

Ας ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα. Ο Κατρούγκαλος είναι αθώος! Δεν έκανε τίποτα επιλήψιμο και ποινικό. Ούτε καν παράνομο. Γι' αυτό έγινε υπουργός. Επειδή είναι καλός άνθρωπος και διακεκριμένος επιστήμονας. Και καλός Έλληνας και ό,τι καλό προϋποθέτει η ιδιότητα και το αξίωμά του.

Μα, πάνω απ' όλα, η αδιαπραγμάτευτη αρετή του είναι ότι είναι χρόνια τώρα προσηλωμένος στον καθαγιασμένο κόσμο του δημοσίου. Ως εργατολόγος, υπηρετεί το δίκαιο των Ελλήνων πολιτών να καταλάβουν μια θέση μισθοδοσίας στην υπηρεσία της πατρίδας (ιερής και αριστερής ταυτόχρονα…). Και μόνο αυτό, τον απαλλάσσει από κάθε κρίση ηθικής δεοντολογίας για τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση. Αλλά και από το δικαίωμά του να αμείβεται από τις ορδές που συνωστίζονταν στην πόρτα του «παραδείσου».

Έτσι κι αλλιώς, Υπουργέ Κατρούγκαλε, όσοι από δω και πέρα θα σου θυμίζουν τη ρετσινιά που πήγε να σου κολλήσει το «ΒΗΜΑ», δώστους πληρωμένη απάντηση. Πες τους να καταλάβουν ότι εσύ οραματίζεσαι ένα κράτος με διορισμένους όλους στο δημόσιο. Ότι η «μεγάλη ιδέα» σου είναι να μην υπάρχει εργαζόμενος, χωρίς ασφάλεια κρατική και ότι θα μάχεσαι, τουλάχιστον, να μην βρεθεί σπίτι και οικογένεια χωρίς δημόσιο υπάλληλο. Ένα 12% να δώσουν όλοι αυτοί στον κρατικό κουμπαρά, θα μπορεί να συντηρείται και η διοίκηση της χώρας με τα κλιμάκια και τις επιτροπές της.

Δεν είσαι άλλωστε ο μόνος. Καριέρα «ιεροφάντη» του δημοσίου έκαναν σχεδόν όλοι (αριστεροί και δεξιοί). Υπουργοί, βουλευτές, δικηγόροι και ένα σωρό «ειδικοί» επί των συνταγματικών διατάξεων. Είναι δεδομένο ότι ο Αλέξης Μητρόπουλος θα έχει σκάσει από τη ζήλεια του που δεν του δόθηκε τέτοιο προνόμιο, να αποθεώσει από υπουργική θέση τους αγώνες τόσων ετών με τους «αδερφούς» διεκδικητές του δημοσίου.

Ένα σωρό δικηγορικά γραφεία πλούτισαν από τις νόμιμες, βεβαίως, διεκδικήσεις απελπισμένων και αλλοτριωμένων ανθρώπων που έψαχναν θέση στη μοναδική «σοβιετική δημοκρατία» του δυτικού κόσμου. Και αυτό αφορά και σημερινούς «αντιπροσώπους» του λαού και παλιούς. Πρώτα μάχονταν από την επιστημονική τους θέση για το δημόσιο και μετά από την πολιτική. Αλλά πάντα για το δημόσιο, την «ιερή αγελάδα» που είχε άφθονο γάλα για να την αρμέγουν όλοι. 

Η σχέση, λοιπόν, της κοινωνίας με το κράτος είναι εντίμως «παραγωγική» και γι αυτό η κυβέρνηση κατανοεί πλήρως τον υπουργό Κατρούγκαλο. Δεν υπάρχει κανένα ηθικό ζήτημα για ανθρώπους που πιστεύουν σε αύξηση θέσεων εργασίας και που δηλώνουν μάλιστα ότι δεν χρειάζονται τις αγορές. Είναι φύσει και θέσει αγαθοί και δεν υπόκεινται σε κανένα αξιακό σύστημα ελέγχου και καπιταλιστικής ηθικής. Άλλωστε, η εκλογή Παυλόπουλου στο ύπατο αξίωμα της χώρας αυτό απέδειξε. Από νωρίς, δηλαδή, η κυβέρνηση και πέρα από κόμματα και ιδεολογικούς διαχωρισμούς έδειξε τον σεβασμό της στους υπερασπιστές της επιθυμίας του λαού να διοριστεί σύσσωμος στο δημόσιο.

Οπότε, η βαθιά και δίκαιη «συναλλαγματική» βούληση του υπουργού υπέρ των νόμιμων διεκδικητών του δημοσίου, τίποτα μεμπτό δεν έχει και ανήθικο. Και τον προτρέπω να το συνεχίσει από τη νέα του θέση. Δεν είναι και λίγο να μπορείς εσύ ο ίδιος να αποφασίζεις γι' αυτό που διεκδικούσες από την πολιτεία με αγώνες στο παρελθόν. Αρκεί βέβαια να βρεις και τα χρήματα να τους πληρώνεις…

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου