Τετάρτη, 6 Μαΐου 2015

12%

Παλιές «κακές» εποχές επαναφέρει η σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, καθώς ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος, λίγο πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου για την επαναπρόσληψη 3.600 απολυμένων υπαλλήλων, ανακοίνωσε ότι κάνει αποδεκτές 15 βουλευτικές τροπολογίες.

Να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο ήταν ήδη «φορτωμένο» με οκτώ υπουργικές τροπολογίες, οι περισσότερες εκ των οποίων έχουν άσχετο περιεχόμενο με τις προωθούμενες διατάξεις.

Συνολικά δηλαδή και εφόσον στην πορεία δεν προστεθεί άλλη, θα ψηφιστούν 23 τροπολογίες, ξεπερνώντας ακόμα και τις υψηλότερες επιδόσεις της προηγούμενης κυβέρνησης.

Είναι, δε, ενδεικτικό ότι, την ώρα που ο κ. Κατρούγκαλος ανακοίνωνε τις βουλευτικές τροπολογίες που έκανε αποδεκτές, δεκάδες φιλοξενούμενοι στο καφενείο της Βουλής μελετούσαν τις σημειώσεις τους, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν τους αφορούν.

Πρόκειται για ειδικές κατηγορίες εργαζομένων και πρώην συμβασιούχων ακόμα και από την προ μνημονίου εποχή που, τις προηγούμενες ημέρες, είχαν ακροβολιστεί στις τέσσερις γωνίες του Κοινοβουλίου, προκειμένου να ασκήσουν πιέσεις προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε αυτοί με τη σειρά τους να προωθήσουν τα αιτήματά τους.

Πολλοί από τους φιλοξενούμενους ξεφυσούσαν με ανακούφιση, ενώ άλλοι λάμβαναν διαβεβαιώσεις πως σε ένα από τα επόμενα νομοσχέδια θα ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Οι 15 τροπολογίες που εγκρίθηκαν αφορούν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

– Μετατροπή θέσεων προσωπικού με σχέση εργασιας ιδιωτικού δικαίου αορίστου και ορισμένου χρόνου στο Δημόσιο στα ΝΠΔΔ, ΟΤΑ σε οργανικές θέσεις μόνιμων υπαλλήλων

– Κατάργηση υπουργικής απόφασης προηγούμενης κυβέρνησης για τον επανέλεγχο μετατροπής συμβάσεων αορίστου χρόνου από το ΑΣΕΠ και άρση των αποτελεσμάτων της

– Μετάταξη υπαλλήλων κατά παρέκκλιση διατάξεων για δέσμευση παραμονής σε υπηρεσία.

– Δαπάνες δασοκτονίας έτους 2014.

– Αναγνώριση προυπηρεσίας εργαζομένων ΕΛΓΑ.

– Αποσπάσεις προσωπικού από ανώνυμες εταιρίες του ευρύτερου δημοσίου τομέα.

– Επανασύσταση θέσεων και κλάδων όπως και θέσεις προσωπικού των Ασφαλιστικών Ταμείων και ΟΑΕΔ.

– Παράταση των προθεσμιών ολοκλήρωσης των οικοδομικών εργασιών από τους δικαιούχους δημοτικών ή κοινοτικών οικοπέδων.

– Παύση ποινικών και πειθαρχικών διώξεων εναντίον αιρετών των ΟΤΑ σε περίπτωση μη άσκησης ένδικων μέσων.

– Συμβάσεις προσωπικού δημοτικών βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών.

– Αποκατάσταση αδικιών στις δασικές υπηρεσίες.

– Δανειοδότηση ΟΤΑ από το ταμείο παρακαταθηκών και δανείων.

– Πρόσληψη προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα και σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου στους ΟΤΑ.

– Αναστολή αποφάσεων κατεδάφισης αυθαίρετων εντός του αιγιαλού Λουτρακίου

H ενέργεια του αναπληρωτή υπουργού προκάλεσε την αντίδραση των πτερύγων της Βουλής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέμφθηκε τον κ. Κατρούγκαλο ότι πίσω από τις ρυθμίσεις αυτές κρύβεται ο ίδιος.

«Είναι ξεκάθαρο ότι εσείς έχετε υπαγορεύσει σε βουλευτές του κόμματός σας τις τροπολογίες, ώστε να τις περάσετε χωρίς καμία συζήτηση ούτε στην επιτροπή της Βουλής ούτε στην Ολομέλεια. Οι βουλευτές σας ούτε τις υποστήριξαν ως όφειλαν» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

Εξηγήσεις ζήτησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Χάρης Θεοχάρης.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης επικαλέστηκε την κατάσταση που επικράτησε στη χώρα τα τελευταία χρόνια, αλλά και τις εκκρεμότητες που υπάρχουν οι οποίες, όπως ανέφερε, «οδηγούν στην κατ” οικονομία εμφάνιση αυτής της κατάστασης».

Υποστήριξε ότι οι τροπολογίες απηχούν και τις απόψεις των εμπλεκόμενων φορέων που κατέθεσαν τις απόψεις τους επί του νομοσχεδίου και ανέφερε ότι ρυθμίζονται σοβαρότατα ζητήματα και αδικίες 17 χρόνων τουλάχιστον.

«Μου έρχονται στο μυαλό μαύρες στιγμές του κοινοβουλευτικού μας βίου» σχολίασε ο Παναγιώτης Καρκατσούλης.

Πρόσθεσε ότι οι ρυθμίσεις αυτές δεν έχουν λάβει έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και υποστήριξε ότι τακτοποιούν μικροκομματικά συμφέροντα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου