Πέμπτη, 11 Ιουνίου 2015

Δεν υπάρχει σάλιο σύντροφοι...

Από την αρχή αυτής της διακυβέρνησης η άποψη της στήλης ήταν πως αχίλλειος πτέρνα αυτής της κυβέρνησης ήταν η οικονομία και πως η περίοδος χάριτος θα διαρκούσε μέχρι το καλοκαίρι.

Εν τω μεταξύ βεβαίως η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα έχει κάνει πολλές "φιλότιμες" προσπάθειες να προλάβει να διαλύσει τη χώρα πριν η οικονομία επιβάλει τους αμείλικτους νόμους της. 

Ο ιδιωτικός τομέας πνέει τα λοίσθια, η εκτέλεση των μεγάλων έργων αναστέλλεται, τα εργοτάξια κλείνουν, οι επιχειρήσεις αναστέλλουν τις παραδόσεις προϊόντων όταν η εξόφληση δεν γίνεται με μετρητά, τα ξενοδοχεία ελλείψει μετρητών τον Ιούνη δεν παραλαμβάνουν καινούργια σεντόνια και άλλα βασικά υλικά, οι φαρμακευτικές δεν πληρώνονται από τα ταμεία και τα νοσοκομεία. Όλοι αυτοί και άλλοι πολλοί περισσότεροι ετοιμάζουν απολύσεις άμεσα. Η στατιστική θα τις εμφανίσει στα στοιχεία της το Φθινόπωρο...

Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί τους επόμενους μήνες ακαριαία αν δεν πάμε σε συμφωνία και βαθμιαία αν υπάρξει κάποια συμφωνία γέφυρα. Η στήλη ευθύς εξ αρχής έχει επιχειρηματολογήσει πως η κυβέρνηση αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ είναι το φαβορί να αποδειχτεί η καταστροφικότερη για τη χώρα μετά την Κατοχή. Υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις που ενισχύουν την επιβεβαίωση αυτού του σεναρίου πλέον.

Εκτός από την παραπάνω οικτρή κατάσταση της οικονομίας, η διεθνής εικόνα της χώρας με τις "Χατζηαβάτειες" αμετροέπειες του κ. Τσίπρα και του κ. Βαρουφάκη έχει πληγεί βάναυσα και δύσκολα θα αποφύγουμε οικονομικά και γεωπολιτικά πλήγματα που θα επιφέρουν συνέπειες τραγικές στη χώρα αλλά και τους ίδιους, όταν καταλαγιάσει ο κουρνιαχτός και αναζητηθούν οι ευθύνες. 

Τα έσοδα της συμφοράς...

Το παζλ της προϊούσης κατάρρευσης συμπληρώνουν τα δημόσια οικονομικά και το ασφαλιστικό. 

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη η οποία τα τελευταία χρόνια πρωτοστατούσε στο πεζοδρόμιο διαφόρων κινημάτων δεν πληρώνω (Βλέπε: Χρέος: Ελέγχω, διεκδικών δεν πληρώνω...) έρχεται πλέον κάθε μέρα και περισσότερο αντιμέτωπη με το παρελθόν της. Εκ των πραγμάτων, αφού η αδυναμία πληρωμών αυξάνεται και αναμένεται να γενικευτεί τους προσεχείς μήνες. 

Ο τελευταίος μήνας του "ειδυλλίου" της κυβέρνησης με την κοινή γνώμη είναι αυτός που τρέχει, καθώς από τον Ιούλιο θα έχουν βγει τα εκκαθαριστικά της εφορίας και θα τεθεί τέλος στην πρόσκαιρη "ευημερία" που προσέφεραν στα νοικοκυριά οι απανωτές ρυθμίσεις των 100 δόσεων από το Δεκέμβρη και μετά. 

Από τον Ιούλιο μέχρι τέλος του χρόνου οι Έλληνες θα κληθούν να πληρώσουν περί τα 12,2 δισ. ευρώ για φόρους εισοδήματος, συν 2,65 δισ. ΕΝΦΙΑ συν 3 δισ. ευρώ που προβλέπουν τα νέα μέτρα. Ήτοι, 18 δισ. περίπου. Τουτέστιν, 3 δισ. το μήνα για τους επόμενους 6 μήνες. 

Αν όλοι οι Έλληνες είναι 10 εκατ., τα 18 δισ. ευρώ αντιστοιχούν σε 1.800 ευρώ σε κάθε κεφάλι. Μια τετραμελής οικογένεια της μικρομεσαίας κατηγορίας θα κληθεί να καταβάλει σε 6 μήνες περί τα 7.200 ευρώ ή 1.200 ευρώ το μήνα.

Η στήλη εκτιμά πως οι παραπάνω προβλέψεις για τα έσοδα που θα χρειαστούν, είναι συντηρητικές και πως θα χρειαστούν και επιπλέον μέτρα για να καλυφθεί το έλλειμμα που οι συνθήκες οδηγούν να βγει εκτός κάθε ελέγχου.

Κάθε οικογένεια θα κληθεί να πληρώσει, σε πλείστες των περιπτώσεων περισσότερα από όσα θα έχει σαν εισόδημα, με αντάλλαγμα τα νοσοκομεία χωρίς γάζες, σεντόνια και φάρμακα και τα σχολεία και πανεπιστήμια, έρμαιο των συνδικαλιστών και της παραπαιδείας...

Κύριοι ο κόμπος φτάνει στο χτένι δεν νομίζετε;...

Κατάρρευση εσόδων...

Για να αντιληφθεί κάποιος πως έρχονται και προσαρμόζονται τα στοιχεία αρκεί να ρίξει μια ματιά μεταξύ άλλων στα ρεπορτάζ για τα έσοδα του Μαΐου. 

Ιδού:

"Σύμφωνα με πληροφορίες, τα έσοδα του Μαΐου παρουσίασαν υστέρηση της τάξης του 1 δισ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι η ρύθμιση των 100 δόσεων τόνωσε τις εισπράξεις του κράτους. Την ίδια ώρα, τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου αυξήθηκαν στους τέσσερις πρώτους μήνες του έτους κατά 1,1 δισ. ευρώ, ενώ η "τρύπα" στα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους για τον Ιούνιο και μόνον ανέρχεται στα 3 δισ. ευρώ…."


Κυβέρνηση άσχετων...

Παραδομένη στη γοητεία του λαϊκισμού η κυβέρνηση βρήκε μέρος της λύσης των εσόδων. Σχεδιάζει να εισπράξει περί το 1 δισ. Ευρώ από τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων. Αν κοιτάξει κάποιος τα στοιχεία στον απολογισμό του κράτους του 2014, τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων ήταν 2,6 δισ. Ευρώ. Αν από αυτές τις επιχειρήσεις αφαιρέσει κάποιος το 1 δισ. τα λουκέτα θα πέσουν βροχή γιατί ούτως η άλλως κινούνταν σε οριακά επίπεδα και το 2014 που ήταν καλύτερη χρονιά από φέτος.
Δεν υπάρχει φως σύντροφοι… 

Το πρόβλημα είναι βαθύτερο…

Τον παρακάτω διάλογο τον έστειλε χθες ένα φίλος της στήλης. Το αλίευσε από το διάλογο στο φ/β κάποιου που έκανε κριτική σε μια αναπαραγωγή συνέντευξης του Θόδωρου Πάγκαλου που μεταξύ άλλων μιλούσε για την δικτατορία των δημοσίων υπαλλήλων σε βάρος της κοινωνίας...


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου