Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

Οι εκλογές κι ο Τσίπρας

Τελικά, πέρα από όσα ακούγονται και γράφονται αυτές τις μέρες, μένει να δούμε αν ο Τσίπρας θα έχει τα κότσια, και κυρίως τα πολιτικά περιθώρια, να προχωρήσει σε εκλογές το συντομότερο – που, αν γίνουν, θα είναι άλλη μια απόδειξη του πόσο ανεύθυνος και εξουσιομανής είναι ο σημερινός πρωθυπουργός. 

Το ΔΝΤ είναι «σύμμαχός μας, καθώς πιέζει για κούρεμα του τεράστιου χρέους της Ελλάδας, αλλά μη ζητά και πολλά από μας – π.χ. εφαρμοστικούς νόμους και αξιολόγηση!

Η Μέρκελ διακυβεύει πολλά στη Γερμανία, αλλά τι μας νοιάζει εμάς – καλά να πάθει! {άλλωστε, να, την κέρδισε την ψηφοφορία).

Και δεν αξίζει καν να μιλήσουμε για άλλα κακομοίρικα Κοινοβούλια στην Ευρωζώνη που καλούνται να συναινέσουν στο τρίτο μνημόνιο...

Ωστόσο, μια προσεκτική ανάγνωση του παζλ στο εξωτερικό με αφορμή το ελληνικό ζήτημα δείχνει ότι:

  • Κανείς πιστωτής δεν θα δεχθεί να επικυρωθεί η συμφωνία, να ξεκινήσει η εκταμίευση των χρημάτων (προκειμένου η Ελλάδα να καλύψει επείγουσες υποχρεώσεις της προς την ΕΚΤ και άλλους δανειστές) και την επομένη ο Τσίπρας να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, πόσο μάλλον να μπουμπουνίσει εκλογές με αβέβαιη έκβαση.
  • Είναι δεδομένο ότι όλοι οι εταίροι θα μιλούν επισήμως για αναφαίρετο δικαίωμα των Ελλήνων να κάνουν εκλογές, αλλά παρασκηνιακά θα ασκούνται έντονες πιέσεις πάνω στον Τσίπρα και η πρόταση του Σόιμπλε για time-out από την Ευρωζώνη παραμένει στο τραπέζι.
Με τούτα και μ' εκείνα, μένει να δούμε κατά πόσο ο Τσίπρας θα έχει τα κότσια, και κυρίως τα πολιτικά περιθώρια, να προχωρήσει σε εκλογές το συντομότερο – που, αν γίνουν, θα είναι άλλη μια απόδειξη του πόσο ανεύθυνος και εξουσιομανής είναι. Όσο και να μην μας απασχολεί αυτό στην ωραιότερη χώρα του κόσμου με τον εξυπνότερο λαό του πλανήτη, η υφήλιος δεν περιστρέφεται γύρω από την Αριστερή Πλατφόρμα και την Επιτροπή Αλήθειας για το Χρέος της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Ούτε κρατάει την ανάσα της η διεθνής κοινότητα περιμένοντας το αποτέλεσμα του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ και το ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ Αλέξη Τσίπρα, Παναγή Λαφαζάνη και Ζωής.

Με το βαθμό εξάρτησης της Ελλάδας από τους ξένους πιστωτές, τα μέχρι πρότινος νταούλια και οι ζουρνάδες του Τσίπρα έχουν ξεχαστεί οριστικά πλέον.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου