Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Μνημόνιο αλά καρτ Βαγγέλη;

Όταν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ήσαν στην εξουσία δεν γνώριζαν ότι η υπερφορολόγηση οδηγεί σε ύφεση; Τώρα το έμαθαν που βρέθηκαν στην αντιπολίτευση; Ας σοβαρευτούμε, μπας και δούμε άσπρη μέρα σε αυτόν τον τόπο...

Υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών και ελάχιστη υπηρεσία προσφέρει στον τόπο η επιλογή ΝΔ-ΠΑΣΟΚ να ψηφίσουν «α λα καρτ» το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα του μνημονίου.

Ψηφίζουμε τα αναπτυξιακά μέτρα, αλλά δεν ψηφίζουμε τα υφεσιακά, μας λέγει ο φίλτατος Βαγγ. Μεϊμαράκης και ξεχνά ότι οι πολίτες, όπως και η οικονομία, υφίστανται ακόμη τις επιπτώσεις από την πολιτική της υπερφορολόγησης που προωθήθηκε επί διακυβέρνησης ΝΔ.

Καταψηφίζουμε φόρους και επιβαρύνσεις στο ασφαλιστικό λέγει από την πλευρά της η επίσης φίλτατη Φώφη Γεννηματά, και επίσης ξεχνά ότι επί διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ θεσπίστηκαν τα χαράτσια, οι έκτακτες εισφορές και όλα τα εκείνα τα μέτρα που στραγγάλισαν την οικονομία και οδήγησαν σε βαθιά ύφεση.

Ακριβώς το ίδιο, δε, θα μπορούσε να λεχθεί και για το Ποτάμι, που εμφανίζεται να τηρεί αντίστοιχη στάση, όμως ο φίλτατος Στ.Θεοδωράκης, έχει το μέγα ελαφρυντικό ότι δεν έχει διατελέσει στην εξουσία...

Η αντιπολίτευση, όμως, δεν είναι κολυμβήθρα του Σιλωάμ και δεν ξεπλένει αμαρτίες...

Όσο κι αν η πολύμηνη καθυστέρηση στην εξασφάλιση νέας συμφωνίας με τους εταίρους και δανειστές, κατά την «πρώτη φορά Αριστερά», επιβάρυνε κατά τρόπο καταστροφικό την πορεία της οικονομίας, είναι βέβαιον ότι μέτρα στο ασφαλιστικό αλλά και στην φορολογία θα υπήρχαν σε οποιαδήποτε συμφωνία κι αν κατέληγε η χώρα, ακόμη κι αν κρατούσαν τα ηνία της ο Βαγγέλης ή η Φώφη.

Τα κόμματα των οποίων ηγούνται –όπως βεβαίως και ο ΣΥΡΙΖΑ- έχουν δώσει πολλά δείγματα γραφής και έχουν επανειλημμένως αποδείξει ότι προτεραιότητά τους είναι η συντήρηση του μεγάλου και αδηφάγου κράτους, τις δαπάνες του οποίου αρνούνται πεισματικά να μειώσουν, καταφεύγοντας έτσι στην... εύκολη λύση της υπερφορολόγησης.

Αντίστοιχα, το δαιδαλώδες πλέγμα επιπτώσεων που είχαν οι πολιτικές των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, των συντάξεων σε.. νεκρούς, των επιδομάτων μαϊμού, του κουρέματος των αποθεματικών των Ταμείων, της εισφοροδιαφυγής, της κακοδιαχείρισης και τόσων άλλων, καθιστά σαφές ότι το ασφαλιστικό παραμένει μια από τις μεγάλες πληγές για τον τόπο και βεβαίως για το χρήμα του φορολογούμενου πολίτη.

Έτσι, λοιπόν, ας μην διολισθαίνουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, στον εύκολο λαϊκισμό, που χαρακτηρίζει συχνά τα κόμματα ενόσω βρίσκονται στην αντιπολίτευση -και το παράδειγμα του ΣΥΡΙΖΑ στη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στέκει κορυφαίο στο ζήτημα αυτό- κι ας προσπαθήσουν να αντλήσουν κάποια μαθήματα από τις πρόσφατες περιπέτειες της χώρας...

Σήμερα, η Ελλάδα είναι μια χώρα κατεστραμμένη.

Καμία οικονομία στον Κόσμο μπορεί να αντέξει πολιτικές λιτότητας –εξ' ορισμού υφεσιακές- επί τόσο μακρύ χρονικό διάστημα και μάλιστα με το πιστωτικό της σύστημα νεκρό και σε καθεστώς κεφαλαιακών περιορισμών.

Δεν διαθέτει, δε, ελπίδα να ανακάμψει παρά μόνον εάν ανταποκριθεί πλήρως και αποτελεσματικά στις δεσμεύσεις που ανέλαβε εκ νέου, εσχάτως, έναντι των εταίρων και δανειστών της.

Ούτε το αγκάθι του χρέους θα λυθεί, ούτε η χρηματοδότηση θα συνεχιστεί –ήδη παρέχεται με το σταγονόμετρο- ούτε και η εμπιστοσύνη του διεθνούς επενδυτικού κοινού θα μπορέσει να αποκατασταθεί.

Υπό το πρίσμα, όμως, αυτό αποτελεί εθνικό καθήκον τόσο της κυβέρνησης όσο και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, μείζονος και ελάσσονος, να συμπαραταχθούν και να καταδείξουν ότι υπάρχει εθνική πολιτική βούληση για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων και την υλοποίηση των δεσμεύσεων μας έναντι εταίρων και δανειστών.

Αυτές, δε, πάνε «πακέτο» και όχι «α λα κάρτ»...

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου