Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

Η απειλή της "διαρθρωτικής κατάρρευσης"

Όσο η κυβέρνηση θα επιμένει, για λόγους επικοινωνιακούς, να μιλάει για το χρέος αγνοώντας την ανάπτυξη, τα χειρότερα είναι μπροστά μας.

Διαρθρωτική κατάρρευση σε μία οικονομία υπάρχει όταν ο παραγωγικός ιστός μιας χώρας αδυνατεί να παράγει διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα και παράλληλα τελεί υπό συνθήκες εσωτερικής δημοσιονομικής χρεοκοπίας. Το γεγονός δε ότι η χώρα δεν έχει καμμία δυνατότητα να υιοθετήσει την έσχατη λύση νομισματοποιήσεως του χρέους της –που σήμερα χρηματοδοτείται από τους εταίρους δανειστές της– κάνει ακόμα πιο οδυνηρή την διαρθρωτική της κατάρρευση. Και τούτο διότι ο διαδοχικές κυβερνήσεις ακολουθούν τον δρόμο της εσωτερικής υποτιμήσεως, χωρίς όμως να λαμβάνουν ούτε ελάχιστα μέτρα παραγωγικής ανασυγκροτήσεως. 

Υπό αυτές τις συνθήκες, το γεγονός ότι τους τελευταίους εννέα μήνες η Ελλάδα έχασε 100 δισεκατ. ευρώ, διέλυσε την χρηματιστηριακή της αγορά και υιοθέτησε κεφαλαιακούς ελέγχους, κάνει την όλη κατάσταση ακόμα πιο ζοφερή.

Είναι προφανές ότι η σημερινή κυβέρνηση ακολουθεί τελείως λάθος δρόμο στην προσπάθειά της να κρατηθεί στην εξουσία. Αντί να ρίξει βάρος στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και την τόνωση της ανταγωνιστικότητάς της, επέλεξε τον εύκολο δρόμο της περαιτέρω εσωτερικής υποτιμήσεως, πιπιλίζοντας την καραμέλα της αναδιάρθρωσης του χρέους –η οποία, ακόμα και αν ξεκινήσει ως διαδικασία, θα πάρει πολλά χρόνια έως ότου ολοκληρωθεί και στο διάστημα αυτό η οικονομία θα έχει πλήρως καταρρεύσει.

Το πρόβλημα της χώρας μας, εδώ και πολλά χρόνια και πριν τις κυβερνήσεις Αλέξη Τσίπρα, δεν είναι το ύψος του χρέους της αλλά η παραγωγική της κατάρρευση. Η χώρα δανειζόταν σαν τρελλή, χωρίς να κάνει καμμία απολύτως προσπάθεια να βρει έσοδα από επενδύσεις και παραγωγική δραστηριότητα. Έτσι, το μεγάλο δράμα στην χώρα δεν είναι μόνον τα σκληρά μέτρα στα οποία σύρθηκε να συμφωνήσει η κυβέρνηση, αλλά κυρίως η απουσία οποιασδήποτε αναπτυξιακής προοπτικής. Σε μιαν Ελλάδα όπου οι επιχειρηματίες εγκαταλείπουν ο ένας μετά τον άλλον την χώρα, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εξόδου από το υφεσιακό σπιράλ στην οικονομία –ενώ οι επενδυτές τείνουν να εξελιχθούν σε είδος προς εξαφάνιση.

Ο τραγέλαφος είναι ότι η έννοια επένδυση στην σημερινή Ελλάδα κοντεύει να γίνει ανέκδοτο. Ούτε με κιάλι δεν θα δει επενδυτές η σημερινή κυβέρνηση. Με ένα φορολογικό καθεστώς δυσβάσταχτο και εχθρικό προς το επιχειρείν, με μία ύφεση που θα ξεπεράσει ακόμη και το 5% κατά πάσα πιθανότητα, με ιδεοληψίες που ακυρώνουν επενδύσεις και μπλοκάρουν ιδιωτικοποιήσεις, με τις συνθήκες διωγμού που έχουν βιώσει σχεδόν όλοι οι ξένοι όμιλοι που έκαναν το λάθος να στήσουν μπίζνες στην χώρα, για ποια αναπτυξιακή διαδικασία μιλάμε; Εκτός και αν στην κυβέρνηση θεωρούν επενδύσεις τις καφετέριες και τα σουβλατζίδικα που εξακολουθούν να ανοίγουν σωρηδόν –για να αντικαταστήσουν άλλα, που έκλεισαν… Λύσεις απελπισίας από ανέργους ή πρόωρα συνταξιούχους που αξιοποιούν το bonus της εθελούσιας εξόδου ή το εφάπαξ των γονιών τους…

Ποιος θα έρθει να επενδύσει σε ένα περιβάλλον όπου, όχι μόνον δεν υπάρχουν σταθεροί κανόνες παιχνιδιού, καθώς αυτοί αναδιαμορφώνονται συνεχώς, αλλά και στο οποίο οι αλλαγές γίνονται και με αναδρομική ισχύ! Στην Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έρθει καμμία σοβαρή επένδυση. Αρπαγή «ασημικών» σε εξευτελιστικές τιμές και κερδοσκοπία μπορεί να υπάρξει. Όμως σοβαρή επένδυση πολύ δύσκολα, αν δεν αλλάξουν μυαλά και νοοτροπίες.

Χαρακτηριστικές του πώς επηρεάζει η κρίση τις ξένες επενδύσεις αλλά και του πώς βλέπουν την χώρα οι ξένοι επενδυτές, είναι οι δηλώσεις του Σαουδάραβα πρέσβη στην Αθήνα, Εσάν Μπιν Ιμπραΐμ, στην εφημερίδα Αγκραάμ. Σύμφωνα με τον πρέσβη, οι καταχωρημένοι επενδυτές από την χώρα του στην Ελλάδα είναι μόλις τρεις! Καλά διαβάσατε, μόλις τρεις. Αυτοί εκπροσωπούν τα αραβικά κεφάλαια που θεωρητικά έχουν βλέψεις για επενδύσεις στην χώρα μας…

Όπως επισημαίνει ο Σαουδάραβας πρέσβης, σημειώθηκε μείωση των επενδυτικών πρωτοβουλιών λόγω της οικονομικής αστάθειας και του φορολογικού ευμετάβλητου καθεστώτος. Τονίζει δε ότι διαπιστώνει πλέον μεγάλη προσοχή από τους Σαουδάραβες που επιθυμούσαν να επενδύσουν στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι καταβάλλονται προσπάθειες για την άρση των εμποδίων, ιδιαίτερα υπό το πρίσμα των φορολογικών μέτρων που αποτρέπουν τις επενδύσεις καθώς ο κίνδυνος αποτυχίας είναι μεγάλος. Το μόνο θετικό, συνεχίζει ο πρέσβης, είναι ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός των τουριστών (σε 1.500) μετά την έναρξη της απευθείας πτήσης για την Αθήνα από το Ριάντ. Πάλι καλά…

Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλος
Για την αντιγραφή: Ιάσων

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου