Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Προσοχή! Η ΔΕΗ είναι το επόμενο μεγάλο σκάνδαλο!

Η ΔΕΗ καταρρέει! Κι ενδιαφέρεται ένας ορκισμένος εχθρός του κράτους για το αν θα ζήσει ή θα πεθάνει η ΔΕΗ των συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ; Η ΔΕΗ των συνταξιούχων που επιδοτούνται με 600 εκατ. ευρώ από τους φορολογούμενους στην καρδιά της κρίσης; Όσο κακή κι είναι αυτή η ΔΕΗ, άλλο τόσο είναι να την κάνουμε κομμάτια και να την μοιράσουμε μεταξύ των ολιγαρχών.

Το κρατικό μονοπώλιο είναι εξίσου επικίνδυνο με το ιδιωτικό μονοπώλιο ή το ολιγοπώλιο. Μόνο σε καθεστώς ανταγωνισμού μπορεί να κερδίσει ο καταναλωτής και η Οικονομία, όπως συνέβη στην περίπτωση των εταιρειών τηλεφωνίας. Η ΔΕΗ παγιδεύτηκε από διάφορα συμφέροντα που δεν θέλησαν την εξέλιξη. Ο καθένας για τους δικούς του λόγους προσπάθησε να κρατήσει την ΔΕΗ έξω από τους κανόνες της αγοράς, οδηγώντας την εταιρεία στον μαρασμό και στην απαξίωση.

Σήμερα η ΔΕΗ είναι μία εταιρεία που δύσκολα μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της τεχνολογίας. Δεν έχει φροντίσει όλα αυτά τα χρόνια να κάνει νέες επενδύσεις, δεν έχει δημιουργήσει έναν ανταγωνιστικό φορέα για να αντιμετωπίσει τους ιδιώτες που την κτυπούν στην ιδιωτική κατανάλωση και έχει φορτωθεί επισφάλειες περισσότερες από 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ που σχετίζονται με τις συνέπειες της κρίσης αλλά και την αφερεγγυότητα του ίδιου του κράτους.

Η ΔΕΗ χρειάζεται ένα μεγάλο σχέδιο για να μπορέσει να επιβιώσει. Ένα σχέδιο και πολλά κεφάλαια. Οι επιλογές είναι δύο: Είτε η εταιρεία θα αναπτυχτεί και θα αποτελέσει έναν από τους βασικούς πυλώνες του ανταγωνισμού, είτε η εταιρεία θα καταρρεύσει ολοσχερώς και θα εργοστάσιά της θα μοιραστούν μεταξύ «επενδυτών». Είναι άλλο πράγμα να μιλάμε για μία σωστά ρυθμιζόμενη και υγιή αγορά και άλλο πράγμα για μία ζούγκλα. Στη δεύτερη περίπτωση οι επιπτώσεις θα είναι ολέθριες. Οι τιμές για τους καταναλωτές θα ανέβουν, γεγονός που θα πλήξει την Οικονομία με πολλούς παράλληλους τρόπους. Όχι μόνο θα μειωθεί έτσι το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών, αλλά και θα αυξηθεί κατακόρυφα το κόστος για τη βιομηχανία.

Να το πούμε άλλη μία φορά προς αποφυγή παρεξηγήσεων: Η λύση δεν είναι να παραμείνει η κατάσταση όπως έχει σήμερα. Η ΔΕΗ κινδυνεύει να καταρρεύσει όχι επειδή εμφανίστηκαν οι ιδιώτες, αλλά διότι η ίδια δεν φρόντισε να μάθει να λειτουργεί σε ένα υγιές και ανταγωνιστικό περιβάλλον. Οι ιδιώτες είναι ο ένας απαραίτητος πυλώνας, η ΔΕΗ είναι ο άλλος. Αλλά ποια ΔΕΗ; Σίγουρα όχι αυτή που έχουμε γνωρίσει.

Η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ είναι θέμα κομβικής σημασίας. Σε κάθε περίπτωση πρέπει η ΔΕΗ να έχει σημαντικά έσοδα από αυτήν τη διαδικασία. Κάθε άλλη λύση θα την φέρει πιο κοντά στο τέλος. Η ακινησία, το να παραμείνει η κατάσταση όπως έχει σήμερα, δεν αποτελεί λύση. Έχει σημασία ποια λύση θα επιλεγεί. Έχει σημασία να μην καταρρεύσει η ΔΕΗ. Δεν το αντέχει αυτό η ελληνική Οικονομία. Η διάλυση της ΔΕΗ θα είναι το επόμενο μεγάλο σκάνδαλο, έπειτα από εκείνο του ξεπουλήματος των τραπεζών στα ξένα funds.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου