Κυριακή, 10 Ιανουαρίου 2016

Η ώρα της αλήθειας για τη Νέα Δημοκρατία

Ευάγγελος Μεϊμαράκης ή Κυριάκος Μητσοτάκης;
Η ώρα της αλήθειας έφθασε για τη ΝΔ, καθώς τα 404.000 μέλη καλούνται στις κάλπες από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα για να εκλέξουν τον νέο Πρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η ΝΔ γυρίζει σελίδα μετά από ένα μεταβατικό στάδιο έξι μηνών, με πολύ έντονες διακυμάνσεις, που την έφεραν μεταξύ άλλων από το ναδίρ της αναβολής των εκλογών του Νοεμβρίου και τον κίνδυνο να διαρραγεί ανεπανόρθωτα η εσωκομματική της συνοχή, στο ζενίθ της απροσδόκητης πολιτικής νίκης που κατέγραψε με την υπεράνω κάθε πρόβλεψης υψηλή συμμετοχή των πολιτών στις 20 Δεκεμβρίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπόσχεται ριζική ανανέωση και εκσυγχρονισμό της ΝΔ. Πέρασμά της από την εποχή «του fax σε αυτή του διαδικτύου», όπως λέει χαρακτηριστικά, με αξιοκρατία και αξιολόγηση και εντός κόμματος. Δηλώνει πεπεισμένος για την μεγαλύτερη δυνατότητά του να διευρύνει τη ΝΔ, προσελκύοντας παραγωγικές κοινωνικές δυνάμεις και ψηφοφόρους του κέντρου που της είχαν γυρίσει την πλάτη και σαν αποτέλεσμα αυτού να κερδίσει στις επόμενες εκλογές τον Αλέξη Τσίπρα, κλείνοντας «το τελευταίο κεφάλαιο του λαϊκισμού» στη χώρα. Για το λόγο αυτό θέτει ως βασικό κριτήριο ψήφου εκτός από την «δημιουργική ανανέωση» και το ποιος μπορεί να γίνει ο επόμενος Πρωθυπουργός.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δεσμεύεται επίσης για ανανέωση προσώπων και δομών, αλλά πιο συγκρατημένα, με «σεβασμό στην ιστορία του κόμματος» και με έμφαση στις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν ώστε να διασφαλιστεί η αξιοκρατία και ότι θα δίδονται στη ΝΔ ίδιες ευκαιρίες σε όλους. Δηλώνει πως το 28% του περασμένου Σεπτεμβρίου αποτελεί για εκείνον βάση εκκίνησης για υψηλότερα ποσοστά και αντιτάσσει στο φιλελεύθερο μεταρρυθμιστικό προφίλ του συνυποψήφιου του την ανάγκη να διατηρεί η ΝΔ και τον λαϊκό της χαρακτήρα. Τονίζει για το λόγο αυτό το «κοινωνικό πρόσημο» της δικής του οικονομικής προσέγγισης, το οποίο κατά την τελευταία προεκλογική εβδομάδα προσπάθησε να αναδείξει τόσο με την ρητορική περί «πολέμου στην σκληρή λιτότητα», όσο και με την κριτική στις απολύσεις δημόσιων υπαλλήλων από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης φθάνει στις κάλπες με πλεονέκτημα τη διαφορά 11,3% από τον α’ γύρο, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης την δυναμική που δημιούργησε η είσοδός του, κόντρα στα προγνωστικά, στον δεύτερο γύρο. Τα αριθμητικά δεδομένα της πρώτης Κυριακής έχουν σίγουρα τη σημασία τους, αλλά και οι δύο διεκδικητές της ηγεσίας συμφώνησαν στην διάρκεια της προεκλογικής περιόδου πως η 10η Ιανουαρίου είναι μία τελείως διαφορετική ψηφοφορία από εκείνη της 20ης Δεκεμβρίου. Και κρίσιμοι παράγοντες για την διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος αναμένεται να είναι:

  • Η συμμετοχή. Πόσοι από τους 404.000 θα προσέλθουν εκ νέου στις κάλπες; Ο απόηχος της απρόσμενα μεγάλης προσέλευσης στον α΄ γύρο δημιούργησε πάντως μία δυναμική για τη ΝΔ που πολλοί εκτιμούν ότι θα λειτουργήσει από μόνη της ως κίνητρο συμμετοχής και στον β΄γύρο. Για να διατηρηθεί το θετικό momentum που απέκτησε σαν κόμμα της ΝΔ. Σημειωτέον πως η διαδικασία της ψηφοφορίας θα είναι τη φορά αυτή πιο απλή και δεν αναμένεται να υπάρχουν, καλώς εχόντων των πραγμάτων, οι μεγάλες ουρές της 20ης Δεκεμβρίου που ταλαιπώρησαν πολλούς και αποθάρρυναν άλλους που είχαν προσέλθει στις κάλπες.
  • Η εκλογική συμπεριφορά όσων ψήφισαν στον α’ γύρο Αδ. Γεωργιάδη και Απ. Τζιτζικώστα. Ο πρώτος τάχθηκε άμεσα υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη, τον οποίο στηρίζει ενεργά, ενώ ο δεύτερος έκανε δημόσια δήλωση ουδετερότητας αλλά η προσλαμβάνουσα όλων από την κοινή φωτογραφία στα Θεοφάνεια είναι πως «έκλεισε το μάτι» στην υποψηφιότητα Μητσοτάκη, με κοινό σημείο το αίτημα για ανανέωση. Την ίδια ώρα πάντως ορισμένα στελέχη που είχαν ταχθεί υπέρ του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας δήλωσαν στήριξη στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.
  • Ενδεχόμενη αλλαγή στάσης κάποιων ψηφοφόρων που ενώ είχαν επιλέξει στις 20 Δεκεμβρίου κάποιον εκ των δύο υποψήφιων που πέρασαν στον β΄ γύρο μπορεί να αλλάξουν την επιλογή τους θεωρώντας τελείως διαφορετικά τα κριτήρια ψήφου στον β’ γύρο.
Σε κάθε περίπτωση ο νέος αρχηγός της ΝΔ θα γίνει γνωστός την Κυριακή το βράδυ. Μέσω της ανακοίνωσης, ελπίζουμε, των τελικών αποτελεσμάτων, τα οποία στις εκλογές της 20ης Δεκεμβρίου άργησαν, ως γνωστόν, δύο ολόκληρες ημέρες λόγω καθυστερήσεων στην αποστολή… fax. Και επειδή και η σημερινή διαδικασία προβλέπει την αποστολή αποτελεσμάτων μέσω fax και e-mail, ας ελπίσουμε ότι άπαντες θα έχουν διδαχθεί από τα οργανωτικά λάθη του α΄ γύρου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου