Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016

Γιατί οι Νεοδημοκράτες ψήφισαν Κ.Μητσοτάκη και γιατί η ήττα του "καραμανλισμού" είναι ανεπιστρεπτί...

Για δεύτερη φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε την έκπληξη και πέτυχε τελικώς μία θριαμβευτική νίκη. Να πάρει την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας όταν απέναντι του είχε όλους τους βαρόνους του κόμματος και βεβαίως τους “καραμανλικούς” και το μηχανισμό τους, που από την πρώτη στιγμή στήριξαν τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Η νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη συνιστά λοιπόν και μία συντριπτική ήττα του Κώστα Καραμανλή και του "καραμανλισμού", η οποία και είναι ανεπιστρεπτί.

Στον πρώτο γύρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε την έκπληξη και πέρασε δεύτερος κόντρα στα προγνωστικά που τον ήθελαν τρίτο. Το pronews.gr ήταν αυτό που έγραψε μετά την επιτυχία του αυτή πως έχει πλέον αρκετές πιθανότητες να αναδειχθεί νέος πρόεδρος της ΝΔ αφού η μάχη πλέον θα παίζονταν μεταξύ “μητσοτακικών” και “καραμανλικών”. Και δικαιώθηκε.

Γιατί συνέβη αυτό; Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποτέλεσε μία “καθαρή λύση”. Όσοι τον εμπιστεύτηκαν ήξεραν ποιόν επιλέγουν. Δεν ψήφισαν Μητσοτάκη για να τους βγει κάποιος άλλος, όπως θεωρήθηκε στην περίπτωση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη που έπαιζε το σενάριο του μεταβατικού προέδρου για να επιστρέψει ο Κώστας Καραμανλής.

Επίσης, ήταν ο υποψήφιος που όρθωσε πολιτικό λόγο, άσκησε αντιπολίτευση στην κυβέρνηση με επιχειρήματα και παρουσίασε πρόγραμμα για τη συνέχεια, ως πρόεδρος της ΝΔ κόβοντας κάθε συζήτηση για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ στοχεύοντας έτσι στη συνείδηση του Νεοδημοκράτη που δεν ήθελε σε καμία περίπτωση να ταυτιστεί ξανά το κόμμα του με άλλες πολιτικές, όπως επί Αντώνη Σαμαρά με το ΠΑΣΟΚ.

Κατάφερε επίσης ο Κυριάκος να βγάλει από πάνω του το Μητσοτάκης και να πορευτεί ως νέο πρόσωπο χωρίς τα βαρίδια της οικογενείας. Και σε αυτό βοήθησε και το γεγονός ότι η Ντόρα Μπακογιάννη εμφανίστηκε να στηρίζει τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και όχι τον αδελφό της. Για κάποιους αυτό ήταν στημένο από την οικογένεια. Η συνέχεια θα το δείξει αν και η πρωτιά του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ευρυτανία δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αμφισβήτησης.

Καθοριστικής σημασίας βέβαια για την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη και ασφαλώς παρακαταθήκη για το μέλλον είναι η στήριξη που του παρείχαν οι άλλοι δύο υποψήφιοι του πρώτου γύρου, ο Άδωνις Γεωργιάδης και ακόμη περισσότερο ο Απόστολος Τζτζικώστας που εκφράζουν τη δεξιά πτέρυγα.

Παρ' ότι ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας στην επίσημη δήλωση του επιχείρησε να κρατήσει... ίσες αποστάσεις, η κοινή εμφάνιση Μητσοτάκη – Τζιτζικώστα ανήμερα των Θεοφανίων ήταν το μήνυμα προς τους ψηφοφόρους του Βορειοελλαδίτη πολιτικού για το τι έπρεπε να πράξουν. Και σε ένα μεγάλο βαθμό το έκαναν, παίζοντας τελικά ο κ. Τζιτζικώστας ρόλο ρυθμιστή στην εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Φάνηκε αυτό από τα ποσοστά που έλαβε ο νέος πρόεδρος της ΝΔ στη Μακεδονία και στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και στην Θεσσαλονίκη, που ήταν το κάστρο του “καραμανλισμού”. Ο κ. Μητσοτάκης κέρδισε τον Μεϊμαράκη ή μάλλον τον Καραμανλή κατά κράτος.

Αυτή ήταν και η μεγαλύτερη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και ταυτόχρονα η μεγαλύτερη ήττα του Κώστα Καραμανλή. Η δεύτερη μεγάλη ήττα του Κώστα Καραμανλή μετά το δημοψήφισμα, όπου η θέση που είχε πάρει υποστηρίζοντας το “ναι” συνετρίβη, τον έβαλε απέναντι στην κοινωνία και στη λαϊκή βούληση. Και ο κόσμος φαίνεται πώς δεν ξεχνάει.

Η στήριξη του Κώστα Καραμανλή προς έναν υποψήφιο, τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, με τόσο ξεκάθαρο τρόπο, προκλητικό για πολλούς, έδωσε αβάντα στον κ. Μητσοτάκη που πορεύθηκε ως “μοναχικός καβαλάρης”, χωρίς να έχει τη στήριξη παρά ολίγων βουλευτών του κόμματος και απέναντι του σχεδόν σύσσωμη την Κοινοβουλευτική Ομάδα και τους βαρόνους του κόμματος.

Κι αυτό του το αναγνώρισαν οι Νεοδημοκράτες που στον δεύτερο γύρο άφησαν τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη που είχαν αρχικά στηρίξει και στράφηκαν στο πλευρό του. Υπάρχουν περιφέρειες και μεγάλες πόλεις που το ποσοστό του κ. Μεϊμαράκη υποχώρησε σε σχέση με τον πρώτο γύρο και αυτό του Κυριάκου Μητσοτάκη αυξήθηκε σημαντικά κερδίζοντας περιοχές με συντριπτικό ποσοστό.

Έτσι κάλυψε άλλωστε τις 11,3 μονάδες που υπολείπονταν του προηγηθέντος και πέρασε μπροστά με 3 μονάδες, οι οποίες τελικώς, εκτιμάται πώς θα είναι περισσότερες. Από την άλλη πλευρά ο κ. Μεϊμαρακης πίστεψε πως η στήριξη του Κώστα Καραμανλή του δίνει αυτομάτως και το χρίσμα. Λάθος εκτίμηση.

Το συμπέρασμα λοιπόν είναι πώς μεταξύ “μητσοτακικών” και καραμανλικών” η παρτίδα έληξε 1, τα δύσκολα τώρα αρχίζουν για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ η ήττα για τον Κώστα Καραμανλή χαρακτηρίζεται ανεπιστρεπτί.

Στη Νέα Δημοκρατία πλέον δεν μπορεί να επιστρέψει μετά από αυτή την εξέλιξη που μοιάζει με “πατροκτονία” από τη συμμαχία των “τεσσάρων”. Του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Άδωνι Γεωργιάδη, του Μάκη Βορίδη και του Απόστολου Τζιτζικώστα, ο οποίος μπορεί να μην είναι βουλευτές απλά πλέον αποτελεί κεφάλαιο στη ΝΔ.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου