Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

Ανόητοι ή ηλίθιοι;


Η δήλωση – σοκ του Σόιμπλε θα κάνει καιρό να ξεχαστεί. Μάλιστα, κάποιοι μεταφράζουν το stupid ως «ηλίθιος» κι όχι ως «ανόητος», πράγμα που έχει πολύ μεγαλύτερο αρνητικό βάρος. Άλλο να σε λένε ηλίθιο, άλλο να σε λένε ανόητο.

Ο πρώτος είναι μάλλον εκ γενετής… γκαγκά και δεν επιδέχεται βελτίωσης. Ο ανόητος πάλι μπορεί να είναι για μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή και μπορεί να παρουσιάσει σημάδια βελτίωσης.

Ο καθείς ας πάρει την ερμηνεία που θέλει για τον πρωθυπουργό, την κυβέρνηση, τον ΣΥΡΙΖΑ και όλους όσοι δεν έχουν ξυπνήσει ακόμη από το λήθαργο της αριστεράς. Κάποιοι θέλουν να είναι δια βίου ανόητοι, επομένως γιατί να τους χαλάσουμε το χατίρι. Ας κάνουν ό,τι θέλουν.

Δεν ξέρουμε αλλά όλο αυτό το σκηνικό μας θύμισε μια επική ατάκα του γνωστού σκιτσογράφου Αρκά ο οποίος έγραψε: «Σαν βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη, είσαι τόσο ηλίθιος που θα βρεθείς στην Θράκη!»

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έτσι ξεκίνησε πέρυσι τέτοια εποχή. Ένα χρόνο πριν όταν και ανέλαβε την εξουσία της Ιθάκη της αριστεράς έψαχνε να βρει αλλά πήγε στη Θράκη. Βοηθούντος βεβαίως και του έτερου ψεκασμένου ο οποίος επίσης δεν επιδέχεται βοήθειας.

Το Μαξίμου όμως είπε ότι δεν ήταν προσωπική η αιχμή του Σόιμπλε, μιλούσε γενικά. Θεωρεί βεβαίως ότι είναι πολύ έξυπνοι εκεί στην κυβέρνηση που δεν τους αγγίζουν τέτοιες… ποταπές επιθέσεις. Αλλά ας κάνουμε μια αναδρομή στο χρόνο του ΣΥΡΙΖΑ για να δούμε τελικά οι άνθρωποι αυτοί είναι ηλίθιοι στο DNA τους ή ανόητοι και επιδέχονται βελτιώσεως;

Κατ’ αρχάς το γεγονός και μόνο ότι ο Τσίπρας θα πάει στο Τάε Κβο Ντο για να γιορτάσει τον ένα χρόνο πρώτη φορά αριστερά δείχνει την κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Πας να πανηγυρίσεις όταν ο τόπος είναι ρημάδι; Πας να αυτοθαυμαστείς όταν όλη η χώρα σε βρίζει; Και πας να μιλήσεις για τις… επιτυχίες σου όταν όλη η Ελλάδα σου λέει ότι έχεις κάνει εγκλήματα;

Κατά δεύτερο. Είναι ηλίθιο ή ανόητο το γεγονός ότι επελέγη ο Βαρουφάκης για τον σημαντικότερο ρόλο στην ιστορία του τόπου, του διαπραγματευτή στην πιο κρίσιμη στιγμή; Εκ των πραγμάτων βλέπουμε πόσο ηλίθια πράξη ήταν. Και να μην ήξεραν; Αποκαλύπτουμε ότι πέρυσι τον Δεκέμβριο κορυφαίος οικονομικός παράγοντας έπιασε τον Γιάννη Δραγασάκη και του είπε: «Γιάννη δεν πιστεύω να κάνετε υπουργό τον Γιάνη; Αν το σκέφτεστε να ξέρετε ότι θα κάνετε έγκλημα». Και ο κολοσσός της πολιτικής και της οικονομίας αντιπρόεδρος του απάντησε: «Μα είναι εντολή του Προέδρου, δεν μπορώ να κάνω τίποτε».

Είναι άραγε ηλίθιο ή ανόητο το γεγονός ότι η διαπραγμάτευση τράβηξε τόσους μήνες διαλύοντας την οικονομία; Και κυρίως: Πόση ηλιθιότητα χρειάζεται ώστε να έχεις σχεδιάσει παράλληλο νόμισμα, χακάρισμα φορολογικών στοιχείων και εισβολή στο Νομισματοκοπείο και την Τράπεζα της Ελλάδος; Προφανώς κάποιοι ήταν ηλίθιοι αλλά… επικίνδυνοι ηλίθιοι.

Και βεβαίως στον ύψιστο βαθμό ηλιθιότητας έφτασε η κυβέρνηση (παρασύροντας και τη χώρα) με το δημοψήφισμα, τις κλειστές τράπεζες, τις νέες εκλογές, τη μη τήρηση της συμφωνίας. Τόσα και τόσα λάθη, τόσες και τόσες γκάφες από ένα τσούρμο ηλιθίων που δεν σκέφτηκαν ούτε μια φορά πόσο κακό μπορεί να κάνουν στην πατρίδα.

Νόμιζε κανείς ότι είχαμε ξεπεράσει την εποχή των βλακών, ότι η χώρα είχε μπει σε ένα δρόμο που αν και δεν είχε πολλούς έξυπνους, τουλάχιστον δεν κυριαρχούνταν από ηλίθιους. Τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες, το Ασφαλιστικό, ο Κατρούγκαλος, το Βατερλό του Νταβός, η ανεπάρκεια του πρωθυπουργού σε υψηλής σημασίας διαπραγμάτευση δείχνουν ότι εκεί που βρίσκεται το μυαλό στους ανθρώπους σε ορισμένους υπάρχει κενό.

Και το θέμα είναι αν θα συνεχίσουμε το «Δείπνο ηλιθίων». Αν δηλαδή θα οδηγούμαστε στην καταστροφή με κεκτημένη ταχύτητα από τα λάθη της προηγούμενης χρονιάς.

Γιατί είναι τόσο ηλίθιο για έναν ολόκληρο λαό να βλέπεις ότι έρχεται η καταστροφή αλλά να συνεχίζεις να κάνεις ανοησίες.

Διότι όπως έγραψε ένας Αμερικανός πολιτικός: «Αν ένας ηλίθιος σου λέει την ίδια ιστορία κάθε μέρα για ένα χρόνο, στο τέλος θα καταλήξεις να την πιστέψεις».

2 comments:

  1. ΣTO ANTINEWS ΤΟΥ ΠΡΟΔΟΤΗ ΣΑΜΑΡΑ ΤΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΑΥΤΑ????????

    ΚΑΛΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ.......
    ΤΕΤΟΙΟΙ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΑΜΑΡΑΔΕΣ ΚΑΙ ΤΣΙΠΡΕΣ ΜΑΣ ΑΞΙΖΟΥΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Βαρουφάκης, αν και μ@λάκας άθεος, ήταν σωστός σε πολλά θέματα. Για αρχή στο ότι δεν γίνεται και δε θα γίνει ΠΟΤΕ διαπραγμάτευση με τους δανειστές και από κανένα πολιτικό κόμμα. Έπειτα, στο ότι δεν υπάρχει καμιά ελπίδα για ανάκαμψη στον δρόμο που ακολουθούμε. Όποιος πιστεύει τα αντίθετα είναι απλά ηλίθιος. Πάει να καταργήσει τα μαθηματικά και την απλή λογική...

    Επομένως, όχι. Δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ ο ηλίθιος της ιστορίας, αλλά ο Ελληνικός λαός που δεν έχει κάψει ζωντανούς όλους όσους πέρασαν από τη Βουλή τα τελευταία 40+ χρόνια.

    Ο ελληνικός λαός είναι ο ορισμός της καθαρής βλακείας και ηλιθιότητας, ανίκανος να μάθει από το παρελθόν, ανίκανος να καταλάβει τι γίνεται και ανίκανος να καταλάβει που βαδίζει. Απλά αξιολύπητος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή